Aktuális

Malaga – Andalúzia sava-borsa

2013-05-14


Szerző: Molnár Barbara


 A spanyol Malaga városa már az első pillantásra is más, mint a megszokott nyaralóparadicsomok. Különösen emlékezetes élményt nyújt azon látogatók számára, akik a napozás és fürdőzés mellett szívesen elmerülnének a helyi nevezetességek tengerében is. Azokból ugyanis akad bőségesen.

 

 

 Andalúzia Spanyolország európai részének legdélebben fekvő tájegysége és autonóm közössége. Itt található Malaga tartomány, melynek egyik legszebb kikötővárosa az ugyanezt a nevet viselő Malaga. A kikötőváros méltán vált az egyik legnépszerűbb spanyolországi nyaralóhellyé. Itt ugyanis a gyönyörű tengerpart és impozáns szálláslehetőségek mellett számtalan látványosság várja a turistákat, melyek közül szinte mindet érdemes megtekinteni, ezért ajánlatos a nyaralás idejét kissé elnyújtani 10-14 napra, ha lehetséges.

 

Magyarországról fapados légitársaság is rendszeresen indít közvetlen járatokat Malagára. A menetidő nem túl rövid, nagyjából négy és fél órás, de mindenképpen megéri. Úticélunkhoz érve temérdek nagyszerű szálloda ajánlatai között keresgélhetünk, érdemes az internetes lehetőségeket kihasználva a számunkra legmegfelelőbbet kiválasztani közülük. Az utazásra nemcsak szállással, repülőjeggyel és biztosítással tanácsos felkészülni, de egészségügyileg is. Bár Spanyolország kiváló higiénés körülményekkel rendelkezik, a malagai térségben a nyári szezonban rengeteg afrikai vendégmunkást foglalkoztatnak, így velük felbukkanhatnak a tipikus afrikai fertőzések is, így érdemes utazás előtt ellátogatni még itthon valamelyik oltóközpontba és érdeklődni a teendőkről. Ezután érdemes előre összeállítani egy látnivaló tervet is a túrázáshoz, hogy mit szeretnénk biztosan megtekinteni. Ellenkező esetben a bőség zavarában kimaradhat néhány pompás épület vagy impozáns látvány.

 

Amennyiben a számtalan nevezetesség megtekintése előtt egy kis nyugalomra vágynánk, hogy az utazás fáradalmait kipihenjük, abban az esetben sem kell csalódnunk a kikötővárosban. Ellátogathatunk a La Concepción botanikus kertbe, ahol a gyönyörű növények mellett római szobrokban is gyönyörködhetünk. Vagy egyszerűen csak adjuk meg magunkat a tenger hívószavának. A két legismertebb strand a La Malagueta, és a Pedregalejo, de időzhetünk akár minden nap másik strandon: Malagán ugyanis megtalálható a homokos, a kavicsos és a sziklás part is, épp úgy, mint a zsúfolt strandok és a néptelen partszakaszok. Malaga vízi világa a Földközi-tenger többi országáéhoz hasonló. Vigyázzunk a kagylókkal, tengeri sünökkel és egyéb tengeri állatokkal, az azok okozta sérülés ugyanis veszélyes lehet, hepatitis-hordozók lehetnek. Érdemes ezért még az utazás előtt beoltatni magunkat hepatitis A elleni védőoltással. A különböző tengeri herkentyűk fogyasztása, szakszerű feldolgozás és elkészítés után egyébként a magas hőmérséklettel történő kezelés miatt veszélytelen. Bátran fogyasszunk helyben elkészített specialitásokat, de javasolt inkább a helyiek által ajánlott éttermekben kipróbálni ezeket a különlegességeket. Este a tengerparton ülve vagy az étteremben a kiválasztott finomság mellé érdemes elkortyolgatni egy pohár Malaga csemegebort is.

 

A pihenés után újult erővel indulhatunk a malagai felfedezőutunkra. Kezdjük a sort a malagai Alcazabával. Az alcazaba szó erődítményt jelent. A mórok építették a 8-11. század környékén a később feltárt római amfiteátrum néhány maradványát is felhasználva. A Malagán álló Alcazaba a legnagyobb épségben megmaradt spanyol erődítmény. Az egykor több mint száz toronnyal és három palotával rendelkező épület, melyet három fal védett, ma is fenséges látványt nyújt. Az erődítményhez kapcsolódik a föníciai városalapítók által, a 14. században épített Gibralfaro vár. A vár neve a föníciai Jbel-Faro szóból (fény) ered, azaz „A fény szikláját” jelenti. A Gibralfaro várból csodás látványt biztosít Malaga város pompája, a Fölközi-tenger méltóságteljessége és a bikaviadal aréna titokzatossága.

 

A Plaza del Toros bikaviadal aréna (La Malagueta) a legnagyobb malagai aréna 1874-ben épült, akár modernnek is nevezhető építmény egyszerre összesen 14000 néző szórakoztatását képes biztosítani a mai napig. Érdekesség, hogy ez a bikaviadal aréna szolgált Madonna Take a bow című dalához készült videoklip helyszínéül. Az arénában egyébként egy múzeum is helyet kapott, ahol egy matador tárlatvezetésével érdekes részleteket tudhat meg a látogató a bikaviadalok izgalmas világáról.

 

Fantasztikus látványt nyújt a malagai városháza, az 19. században, neobarokk stílusban épült Ayuntamiento de Malaga és a hozzátartozó hatalmas kert, mely a nyugalom oázisa lehet a nagyvárosban. Az óvárosban található Európa harmadik legnagyobb katedrálisa, a 17-18. században épült, lélegzetelállító látványt nyújtó Catedral La Manquita. A katedrális neve egykezű hölgyet jelent, mely annak befejezetlenségére utal: két tornyot terveztek hozzá, de végül csak egy készült el közülük. A katedrálison kívül számos kisebb templomot is megcsodálhatunk a környéken: Az Iglesia de los Márties templomot Francisco Oritz barokk szobra díszíti, az Iglesia San Juan Bautistában látható Keresztelő Szent Jánost ábrázoló oltárképet szintén Oritz készítette, az Iglesia de Santiagoban pedig nem más, mint Picasso keresztlevelét tekinthetjük meg. Malagán látta meg a napvilágot ugyanis Pablo Picasso festőművész 1881-ben, akinek a Plaza de la Merceden található szülőháza nyitva áll az érdeklődők számára, akárcsak a Picasso Múzeum. Malaga ugyancsak világhírű szülötte Antonio Banderas spanyol színész is.

 

Az egyik legkedveltebb múzeum, melyet sokan a legjobb, kihagyhatatlan malagai látnivalónak tartanak, a Museo del Vidrio y Cristal, a malagai üveg-és kristálymúzeum, melynek egy 18. századi kastély ad otthont. A 700 kiállított tárgy egytől egyig korhű környezetben tekinthető meg. Akik a gyönyörködés mellett vásárolgatnának is, feltétlenül látogassanak el a Calle Lariosra, a történelmi belváros legrégebbi utcájára, ahol számtalan üzlet, étterem és kávézó csalogat kínálatával. De Andalúzia egyik legjobb piaca, a Mercado de Atarazana is érdekes lehet, ahol a legjobb minőségű zöldségek, gyümölcsök, húsok, halak és sajtok közül válogathatunk jó áron.

 

Esti szórakozáshoz kitűnő programot ajánl az egy 18. századi palotában működő Kelipe Centro de Arte Flamenco, és a Liceo Flamenco is: ha igazi, minőségi flamenco-showt szeretnénk látni, ez a két hely garantálja, hogy nem fogunk csalódni. Sőt, amennyiben augusztus második felében tervezünk Malagára utazni, az egyik legnagyobb spanyol fesztiválba, a Feria de Malagába is belecsöppenhetünk. A Malaga fesztivált 2013-ban augusztus 17. és 24. között rendezik meg.


Kiemelt témák

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Spanyolország

A megunhatatlan Spanyolország
 
Kevés színesebb és vonzóbb ország van Európában, mint Spanyolország. Az Ibériai-félsziget nagyobbik államában mindenki megtalálja azt, amiért életében legalább egyszer el kell ide látogatnia. Legendás építészeti remekek, híres múzeumok, csodálatos tengerpartok ugyanúgy vonzzák ide a turistákat és utazókat, mint legkülönbözőbb sportok – gondoljunk csak a futballra, a valenciai versenypályára és még sorolhatnánk – vagy csak egyszerűen a mediterrán hangulat.
 
A célpontok is olyan sokszínűek, mint maga... Spanyolország

Egészségügyi információk országok szerint