Aktuális

A máj megbetegedése az egyik legfőbb halálozási ok az EU-ban – a hepatitis is valós veszély

2013-05-21


Szerző: Glázer Tamás


 A máj betegségei egyre több halálozásért felelősek az EU tagországokban. Ezt állítja egy, a The Journal of Hepatology hasábjain megjelent kutatás. Az írók úgy számolnak, hogy a májzsugorodás évente 170 ezer halálért tehető felelőssé, melyből 47 ezer esetben májrák áll a háttérben. A májbetegségek legfőbb okai a túlzott alkoholfogyasztás, a vírusfertőzések és a túlsúly, melyek mindegyike megelőzhető vagy elkerülhető lenne a megfelelő kezeléssel vagy odafigyeléssel.

 

 A kutatók az Unióban, az elmúlt öt évben megjelent 260 tanulmány eredményeit összegezték egyetlen eredménysorba. A WHO által közzétett adatok az mutatják, hogy az EU-n belüli halálozások 2 százalékáért, mintegy 170 ezer esetért tehető felelőssé a májzsugorodás, míg a régiókat tekintve Észak-kelet Európában és a Dél-keleti országokban a legrosszabb a helyzet, de az elmúlt tíz évben az Egyesült Királyságban és Írországban is növekedett az ilyen esetek száma. 

 

A májrákos esetek (főként a hepatocellularis carcinoma) 47 ezer halálesetért okolható évente. 2008-ban a májrákos esetek száma 11, illetve 4 volt a férfiak és a nők között, 100 ezer főre nézve. A legalacsonyabb arányt Hollandiában, míg a legmagasabbat Olaszországban regisztrálták. Azonban a májbetegségek legjelentősebb kiváltó okaként a szerzők a túlzott alkoholfogyasztást jelölték meg és kijelentették, hogy az Európai Unióban a legjelentősebb az alkoholfogyasztás az egész világon. Franciaországban a májrákos esetek 69 százalékát okozta az alkohol. A túlzott ivászat okozta májbetegségek által kiváltott halálesetek száma 3 (Litvánia) és 47 (Magyarország) között szóródik 100 ezer emberenként.

 

Vírusfertőzések  a vezető halálokok között

 

Az alkohol és a túlsúly okozta májkárosodás ellen csupán az életmódváltás adhat védelmet, van azonban egy komoly rizikófaktor, amelyet egy egyszerű oltással is kizárhatunk az életünkből.  Szintén jelentős számban okoznak ugyanis májbetegségeket a vírusfertőzések, amelyekkel – bár Magyarország nem számít endémiás területnek – könnyen kapcsolatba kerülhetünk. Még csak nem is kell messzire utaznunk, hiszen a magyarországi hepatitis járványok kórokozóját szinte minden esetben mediterrán országból hurcolták be. A hosszabb távú utazások során pedig komoly fenyegetettséggel kell szembenéznünk a Távol-Keleten, ahol helyenként a lakosság 50 százaléka hordozza a vírusok valamelyikét. Közvetlen környezetünkben is megtalálható a hepatitis egy- vagy több kórokozója.

 

A hepatitis A esetek száma 0,55 és 1,5 között mozog, 100 ezer főre nézve, az Unió területén. Igaz, hogy ezeket a számokat némileg torzítja a 2008-ban, Csehországban és Litvániában kitört járvány, amikor a szokásos évi esetszám tízszeresét regisztrálták. Szintén egyedi esetnek tekinthető a 2002-03 évi, finnországi mini-járvány, amikor intravénás droghasználók között ütötte fel a fejét a vírus, majd róluk terjedt tovább a teljes népességre. A hepatitis B fertőzések száma 0,2 és 11,2 (per 100 ezer fő) között változik évente. Az alacsonyabb érték Izland, míg a magasabb szám Franciaország statisztikáiban található, és ez utóbbi esetében a HBV által okozott halálesetek száma is igen magas: évente 2,5 halálesetet okoz 100 ezer emberenként a hepatitis B vírus Franciaországban, és hasonló az arány Spanyolországban is.

 

A hepatitis C vírus esetében 100 ezer emberenként 6,19 fertőzést mutattak ki, melynek legnagyobb része az intravénás droghasználók köreiből kerül ki. Franciaországban a klinikai kezelésre jelentkező drogosok 60-, míg Olaszországban 82 százalékának a szervezetében mutatták ki a HCV-t. A vírussal megfertőződött személyek 10-20 százalékánál jelentkezett májzsugor, míg 7 százalékánál a májrák is kialakult. A kutatók arra is figyelmeztettek, hogy a kórházba került HCV fertőzöttek körében a halálozási arány háromszorosa volt a teljes lakosság körében tapasztalt aránynak. Véleményük szerint ezek az emberek komoly járványok okozói lehetnek a következő években.  

 

A hepatitis Delta vírus csak olyan embereket képes megfertőzni, akiknek a szervezetében már jelen van a vírus B típusa is. Ez a fertőzés agresszívebb terápiát követel meg, ugyanakkor az elért eredmények rosszabbak.  A vírus legmagasabb számban Afrikában, Brazíliában, Kelet-Európában, a Mediterráneumban,  Közel-Keleten és Ázsia bizonyos részein fordul elő. Az Unió területén a hepatitis Delta és hepatitis B vírussal is fertőzött betegek aránya 4 és 7 százalék között mozog, de jelentősen magasabb azok körében, akik olyan országokból vándoroltak be, ahol a fertőzés endémiás.  

 

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Sárgaláz járvány az Egyiptommal határos Szudánban

 A Szövetségi Egészségügyi Minisztérium (FMOH) sárgaláz járványt jelentett be az Egyiptommal határos Szudánban. Az olykor halálos kimenetelű megbetegedés ellen közel 100%-os védelmet kizárólag a sárgaláz elleni vakcina nyújt.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Kína

Kína a világ legősibb folyamatos civilizációja, amely már mint az ókorban önálló kulturális egységet alkotott, és igen fejlettnek számított. Számos, Európában csak jóval később megismert találmány (nyomtatás, puskapor, porcelán, selyem) már az ókorban ismert volt Kínában. Az egységes birodalom (i. e. 221-es) megalakulása óta lényegében egységben, a különböző dinasztiák vezetésével és a többi kultúrától elzárva fejlődött egészen a 19. századig, amikor is az angolok félgyarmati sorba taszították. Egészen a 20. század közepéig a... Kína

Egészségügyi információk országok szerint