Aktuális

Egy hétvége Krakkóban - a város, amely megmenekült a sárkány elől

2013-05-28


Szerző: Molnár Barbara


 Bár Krakkó, az egykori lengyel főváros nem tartozik a sláger-úticélok közé, mégis érdemes buszra ülni és legalább egy hosszú hétvégét ott tölteni. Lengyelország második legnépesebb városában a múlt és a jelen szorosan, de nem kihívóan kapcsolódik össze, történelmi látványosságokkal és emlékekkel, nagyszerű gasztronómiával és meleg vendégszeretettel várja látogatóit.

 

 

 Ha egy izgalmas, látnivalókkal, finom ételekkel tarkított hétvégi kirándulásra vágyunk, utazzunk el Krakkóba! A legendás lengyel-magyar barátságot máig emlegető vendéglátók, boltosok, idegenvezetők örömmel fogadnak bennünket a városban.

 

Indulás előtt természetesen fontos utánajárni az aktuális egészségügyi helyzetnek a környéken, nehogy egy fertőzés ledöntsön a lábunkról, tönkretéve ezzel a krakkói kiruccanásunkat. Alapvetően nincs kötelező védőoltás, ha ide szeretnénk utazni, de ajánlatos beoltatni magunkat hepatitis A és hepatitis B ellen, valamint egyes területeken, illetve fokozottan veszélyeztetett utazók számára nagyon fontos kérni a kullancs-encephalitis elleni védőoltásokat. Ezzel kapcsolatban mindenképpen kérdezzük meg házorvosunkat!

 

A legegyszerűbb módon busszal juthatunk el Krakkóba Budapestről. Az Orangeways hetente négyszer (hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap reggel hétkor délután fél kettes érkezéssel, visszafelé pedig ugyanezeken a napokon fél háromkor) indítja járatait, oda-vissza 10500 Ft-ért. Ez a busz a krakkói központi pályaudvar közvetlen szomszédságában található központi buszpályaudvarra érkezik meg. Innen indulhatunk el felfedezőutunkra vagy szállásunkra villamossal, busszal, trolival vagy akár taxival. Még akkor is, ha előzetesen nem foglaltunk, számtalan típusú és árú szálláshely között válogathatunk. Ebből a szempontból ugyanis Krakkóban a kínálat jóval meghaladja a keresletet.

 

Érdemes a belvárosban vagy a zsidónegyedben, a Kazimierz-ben megszállni, innen ugyanis még akár gyalogosan is megközelíthető a legtöbb látnivaló a városban. Az 1978-ban méltán a világörökség részévé vált történelmi városközpont a 13. században, a tatár támadás után épült. Főterén (Rynek Główny)  – mely Európa legnagyobb középkori főtere a maga 40000 négyzetméteres alapterületével – számos gyönyörű épület tárul a szemünk elé, nem meglepő, hogy 2005-ben elnyerte „A világ legnagyszerűbb tere” díjat a Project for Public Spaces-től.

 

A gótikus stílusban épült Mária-templom (Kościół Mariacki vagy Kościół Najświętszej Panny Marii) egyik különlegessége, hogy Európa legnagyobb – 11 x 13 méteres – oltára található benne. Két, egymástól különböző toronnyal rendelkezik. A legenda szerint két testvér építette külön-külön a tornyokat, versenyeztek, kié lesz a magasabb és szebb. Egy nap azonban az egyikük – tartva attól, hogy veszíteni fog – megölte bátyját. A lelkiismerete azonban annyira bántotta, hogy később önmagával is végzett. A téren található a régebbi építésű, középkori Szent Adalbert templom (Kościół św. Wojciecha) is, mely Lengyelország védőszentjéről kapta nevét. Ez a templom a lengyel román kori építészet egyik legrégebbi alkotása. A Főtér közepén áll az Adam Mickiewicz emlékmű. A 19. század egyik legnagyobb romantikus lengyel költőjének alakja előtt tisztelgő szobor a helyiek kedvelt találkozóhelye.

A Főtér egyik legjellegzetesebb építménye a reneszánsz Posztócsarnok (Sukiennice), mely a nemzetközi kereskedelem egy igen fontos csomópontja volt a 15. században. Ma is őrzi kereskedelmi funkcióját: bár az egykor ide érkező selymet, fűszert, bőrt vagy viaszt és az itt értékesített sót, ólmot és textilt rég felváltották a turistákat vonzó termékek, emlék-és ajándéktárgyak. A legjellegzetesebb szuvenírek közé tartoznak a Wawel sárkányát mintázó figurák és szobrocskák, illetve az évtizedekkel ezelőtt is igen népszerű borostyánból készült ékszerek százai és a mindenféle méretben elkészített, faragott, színes fadobozkák.

 

Az óvárosban is rengeteg a látnivaló. Itt található a 15. században, gótikus stílusban épített Barbakán, mely valaha összeköttetésben állt a Szent Flórián-kapuval. Az egykori, ma már nem látható városfal kapuja Krakkó védőszentjéről kapta nevét. A városfalon egykor összesen nyolc hasonló kapu állt egy-egy felvonóhíddal. A Szent Flórián-kapun keresztül juthatunk el a Wawel-be.

 

A Wawel sárkánya Krakkó városának egyik jelképe. A legenda szerint a sárkány a Wawel-domb barlangjában élt, és a város megalapítása előtt pusztította a vidéket. A mesének több változata is ismert, de végül mindben egy cipészmester győzte le és ölte meg a fenevadat. A hetvenes években Bronisław Chromy egy, a sárkányt mintázó acélszobrot állított a Sárkány-domb bejárata elé a Wawel területén, a Waweli székesegyház, a Királyi palota és a bástyák szomszédságában. Ha tehetjük, szakítsunk időt a Wawel-domb bejárására is, mert ott valóban minden sarkon egy csodás történelmi emlékbe botlunk.

 

Krakkói kirándulásunk során érdemes ellátogatni Auschwitz-ba és Birkenau-ba, hiszen számtalan szervezett program közül választhatunk. A buszok a reggeli órákban indulnak, és kicsivel több, mint egy óra alatt érkeznek meg az auschwitzi táborba, majd azután Birkenau-ba, ahol egy-egy idegenvezető vezeti körbe a látogatók csoportjait. Elmondásuk szerint a legtöbb itt dolgozó nagy részének családjában élnek vagy éltek olyan emberek, akik valamilyen módon sajnos részesei voltak a holokauszt krónikájának. Délután öt óra környékén érkeznek vissza a csoportok Krakkóba. A program kb. 100 zlotyiba kerül fejenként.

 

Kihagyhatatlan látnivaló a Wieliczka Sóbánya. Ez a világ egyik legrégebbi sóbányája. 2007-ig működött bányaként, ma már kizárólag turistalátványosság. Krakkóban szintén sok irodánál be lehet fizetni a sóbányás kirándulásra, melynek során egy idegenvezető mutatja be a bánya egy nagyon kis részét (valójában a bánya hatalmas, több mint 300 méter mély és 300 km-nél is hosszabb). Három mélységi szintet lehet bejárni, három termet lehet megtekinteni, a Kopernikusz, a Nagy Kázmér és a Szent Kereszt termeket, valamint a Kinga-kápolnát, ahol II. János Pál sóból készült szobra is megtekinthető. A program díja egy négyfős csoport számára például 279 zlotyi + 50 zlotyi foglalási díj. A sóbánya a Főtérhez hasonlóan, a hetvenes években felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

 

Ajánlott betérni a helyi éttermekbe is, és ott elfogyasztani egy kellemes ebédet vagy vacsorát. A lengyel konyha két alapeleme a burgonya és a káposzta. Rengeteg ízletes ételt készítenek ezekből. Ilyen például a pirogi, ami egy édes és sós formában is elkészíthető töltött tészta. Sós töltelékként főleg hús, gomba, sajt, káposzta szolgálnak, az édeseket különböző gyümölcslekvárokkal ízesítik. Krakkóban egyébként minden augusztusban több napig tartó pirogi fesztivált rendeznek. Egy másik jellegzetes lengyel étel a zurek, mely egy igen kiadós, különleges, kissé savanykás ízű, kolbászt, burgonyát és főtt tojást tartalmazó leves. A zureket egyébként jellemzően friss cipóban tálalják. A jellegzetes lengyel ételeket érdemes a Chłopskie jałdo nevű tradicionális lengyel étteremlánc valamelyik egységében kipróbálni. A korrekt árak és a kedves kiszolgálás mellett az ételek igazán finomak és bőségesek – gyakorlatilag már az ajándék mártogatós előétellel is jóllakik az, aki nagyon belefeledkezik a kóstolgatásba. Aki azonban Lengyelországban magyar ízekre vágyik, vagy csak kíváncsi arra, hogy hogyan látják a magyar konyhát, térjen be a Balaton étterembe a Grodzka utcán.

 

A belvárosban több szórakozóhely jut egy-egy sarokra. A rengeteg klub és kocsma közötti döntést a helyi „behívogatóként” dolgozó fiatalok hivatottak segíteni. Érdekesség, hogy a legtöbb szórakozóhelyen a mulató tömegeket egy-egy lépcsőn lemenve lehet megközelíteni. Lengyelország legemblematikusabb italát, a Zubrowkát szinte kötelező megkóstolni. Bölényfűvel ízesítik, jellegzetes zöldes színét ez a fűszer adja, önmagában is fogyasztható, de a lengyelek leginkább almalével isszák.


Kommentek

Még nincsenek hozzászólások!

Sajnáljuk, a weboldalon a kommentek nem használhatóak!

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Sárgaláz járvány az Egyiptommal határos Szudánban

 A Szövetségi Egészségügyi Minisztérium (FMOH) sárgaláz járványt jelentett be az Egyiptommal határos Szudánban. Az olykor halálos kimenetelű megbetegedés ellen közel 100%-os védelmet kizárólag a sárgaláz elleni vakcina nyújt.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Egyiptom

A távoli országokra leggyakrabban használt jelző, hogy egzotikusak. Egyiptomra azonban sokkal inkább alkalmazható a titokzatos, ellentmondásos, izgalmas jelző. Az európai ember úgy véli, mindent tud már tanulmányaiból erről az országról, aztán sorozatos meglepetések érik a helyszínen. Mindenre felkészülhetünk, és amíg a turista részére szánt területen mozgunk azt kapjuk amire vártunk. Ha eltévelygünk, vagy a hogyanra, miértre keressük a válaszokat, egyre érthetetlenebb lesz a környezet a kultúra, a társadalmi szabályok megváltoznak, arab földön... Egyiptom

Egészségügyi információk országok szerint