Aktuális

Egy kártya mind felett - Az itthoni TB fedezi a külföldi orvosi ellátást

2013-05-30


Szerző: Glázer Tamás


 Megfelelő ruházat, útipatika, védőoltás – Így indul útnak, aki minden egészségügyi kockázatot ki szeretne zárni a nyaralás során. A balesetekre vagy akár csak egy rosszkor jött fogfájásra azonban nem lehet előre felkészülni. Ilyenkor segíthet sokat az ingyenesen kiváltható EU kártya.

 

 

 Aki került már olyan helyzetbe, hogy külföldön valamilyen orvosi ellátásra szorult, az pontosan tudja, hogy milyen bosszantó, ha egy vaskos számlát nyomnak a kezébe az elvégzett beavatkozásról. Bár sok megoldás létezett korábban arra, hogy az anyagi konzekvenciákat utólag ne kelljen viselni (pl. utasbiztosítás), a hangsúly ezekben az esetekben az „utólagon” volt. Ettől még helyben ki kellett fizetni az ellátást vagy éppen a gyógyszert a patikában. Ez egyrészről utánjárást követelt, másrészt kevesen utaznak korlátlan mennyiségű pénzzel külföldre, így a költségvetésen komoly lyukat üthet egy ilyen nem tervezett kiadás. Az ilyen helyzetekben segíthet az EU kártya, melyet minden TAJ számmal rendelkező magyar állampolgár ingyenesen igényelhet és 31, Európai országban fedezi az orvosi ellátást.

 

Görögország, Horvátország, Olaszország – minden kedvelt desztináción működik

 

A szerződésben álló országok között minden, magyarok által is kedvelt Európai úti cél megtalálható. Használhatjuk a kártyát az alcímben már említettek mellett többek között Máltán, Cipruson, Romániában, Spanyolországban és Ausztriában is (teljes lista az OEP kártyaismertető oldalán. Persze a használatnak vannak bizonyos feltételei, azonban a legtöbb esetben gond nélkül igénybe vehetjük azt. Arra különösen figyelnünk kell, hogy a kártya csak olyan helyeken használható fel, ahol a szolgáltató szerződésben áll az adott ország társadalombiztosításával, vagyis a magán rendelőkben jó eséllyel nem fogják elfogadni. Szintén nem térít a TB abban az esetben, ha az utazás célja önmagában az orvosi ellátás igénybevétele volt, ami rossz hír az orvosi turizmusban résztvevőknek. Emellett vannak olyan országok, ahol visszatérítéses rendszer működik, így itt továbbra is meg kell előlegezni a beavatkozás költségeit. Ilyen ország Belgium, Luxemburg és Franciaország, illetve Finnország bizonyos szolgáltatók igénybevétele esetén. De ne felejtsük el, hogy a kártya még így is komoly előnyt jelent, hiszen az utólagos visszatérítés egy fillérünkbe sem kerül.

               

Az EU kártya tehát a szerződésben szereplő országok esetén komoly segítséget nyújt, ha hirtelen orvosi ellátásra lenne szükségünk, így mindenképpen érdemes kiváltani a külföldre utazóknak. Ehhez nem kell mást tenni, mint személyesen vagy írásban az OEP ügyfélszolgálatához fordulni. Ez utóbbi esetben a kártya postai úton jut el a kérvényezőhöz. Az EU kártya érvényessége 36 hónap.


Kiemelt témák

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Görögország

Kék és fehér – ez a csodálatos Görögország
 
A Földközi-tenger hűsítő, kristálytiszta vize, fehér-kékben pompázó házak és a görög konyha utánozhatatlan ízei. Ezek az első dolgok, amik eszünkbe jutnak, ha az európai kultúra bölcsőjére, Görögországra gondolunk. A helyi emberek mindig őszinte mosollyal és túláradó vendégszeretettel fogadják a hozzájuk látogatókat. Minden sarkon valamilyen ókorból maradt, felbecsülhetetlen értékű műemlékbe botlunk, miközben a bouzuki hangja belengi az utcákat. A nyaralóknak főszezonban igen könnyű... Görögország

Egészségügyi információk országok szerint