Aktuális

ESTA-val az óperencián túl

2013-04-16


Szerző: Gódor Kitti


2008. november 17-től Magyarország számára megnyíltak az Amerikai Egyesült Államok határai, ugyanis a Vízummentességi Program keretein belül üzleti vagy magáncélból, 90 napnál nem hosszabb időtartamra hazánk polgárai vízum nélkül utazhatnak a tengerentúlra. Bár vízum a fenti esetekben nem szükséges, ahhoz hogy az USA területére beléphessünk, elektronikus beutazási engedélyre van szükség. Ezt az okmányt az Elektronikus Utazási Jóváhagyási Rendszer (ESTA) hivatalos honlapján kérhetjük.

 

Az ESTA egy beutazást kérelmező rendszer az Egyesült Államokban, amit minden vízummentes országból érkező polgárnak (köztük a magyaroknak is) igényelni kell. Az ESTA azt a célt szolgálja, hogy az USA Belbiztonsági Minisztériuma minden vízummentes beutazót átvilágíthasson még azelőtt, hogy elhagynák saját országukat. Ez a beutazási engedély nem minősül vízumnak, így a Vízummentességi Programban nem résztvevő országok állampolgárai meg sem kísérelhetik az elektronikus beutazási engedély kérését. Azok a vízummentességet élvező polgárok sem kérhetnek ilyen jellegű okmányt, akik tanulni vagy dolgozni szeretnének az Egyesült Államokban, továbbá azoktól is megtagadják a beutazást, akik 90 napnál hosszabb időt szándékoznak ott tartózkodni. Ezeknek az utazóknak szükségük van vízumra.
 

Mit kell tennem?

Ha utazásunk célja illetve időtartama is megfelel az ESTA által felállított kívánalmaknak, akkor ajánlott indulás előtt 72 órával jelentkezni a beutazási engedélyért. (Ezt az okmányt légi illetve vízi úton történő utazás során egyaránt igényelni kell.) Első lépésként a pályázónak az ESTA hivatalos weboldalán ( https://esta.cbp.dhs.gov/ ) ki kell töltenie egy jelentkezési lapot.  A jelentkezési lap első részében általában alapvető, személyes adatokat, útlevéllel kapcsolatos adatokat, utazási információkat, indulásra, érkezésre, légitársaságra vonatkozó tudnivalókat kell megadni, valamint azt az amerikai címet, ahol az utazó tartózkodni fog. A kérdőív második felében a büntetett előéletre, deportálási eljárásokra, fertőző betegségekre kérdeznek rá. A rendszer a kérelem beérkezését követően kiállít egy regisztrációs számot, majd az ügyintézési díj kiegyenlítését követően, elküldi a kérelem elbírálására vonatkozó döntést. A jóváhagyott utazási engedélyt minden esetben ki kell nyomtatni, és a repülőtéren fel kell mutatni. Fontos megjegyezni, hogy az ESTA mellett rendelkeznünk kell gépi beolvasásra alkalmas útlevéllel (e-útlevél) is, hiszen ez az irat az „új” rendszerben is az USA-ba való belépés egyik feltétele maradt.
 

Amire érdemes odafigyelni

Az ESTA igényléssel kapcsolatban sok visszaélés történik, ezért ne bízzon meg utazási ügynököt vagy légitársaságot, hogy az Ön nevében intézkedjenek, hiszen azt mindenkinek magának kell beadnia! Lényeges információ, hogy 2010. augusztus eleje óta az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Hivatala bejelentette, hogy 14 dolláros díjat vezetnek be az ESTA-ra. Ez a díj két részből áll, az első egy 4 dolláros ügyintézői díj, a második pedig egy 10 dolláros jóváhagyási díj. Amennyiben visszautasító kérelmet kapunk, ez utóbbit nem kell kifizetnünk, csak a 4 dolláros ügyintézés összegével terhelik hitelkártyánkat. Mivel a kérelem kitöltése és benyújtása teljes egészében elektronikus úton történik, így a díj kiegyenlítése is kizárólag hitelkártyával teljesíthető. Az alkalmazás MasterCard, VISA, American Express és Discover (JCB, Diners Club) hitelkártyát fogad el. A díj kifizetése minden olyan utasra vonatkozik, aki a Vízummentességi Program keretében látogat az Egyesült Államokba. Azoknak az utazóknak, akiknek már van érvényes amerikai vízumuk, vagy már megkapták az ESTA jóváhagyást, nem kell fizetniük, ám ha új ESTA engedélyért folyamodnak, már rájuk is érvényes a díjfizetési kötelezettség. A beutazási engedély két évig érvényes és könnyen megújítható a jövőbeli utazások alkalmával. Fontos információ, hogy a jóváhagyott beutazási engedély nem garancia az országba történő beléptetésnek, de előfeltétele a beutazásnak!  Az érvényes ESTA engedély feljogosít arra, hogy az utazást megkezdjük, viszont a belépést nem biztosítja. Megérkezéskor az amerikai Vám-és Határvédelmi Hivatal egyik képviselője dönt a kapun való átlépésről.


Ha a kívánt okmányokra vonatkozó előkészületeket megtettünk, érdemes előre tájékozódnunk az adott térségre vonatkozó egészségügyi információkról is! A magyar állampolgárok által kedvelt úti célok közé Los Angeles, Las Vegas, New York, Washington, Miami illetve Hawaii tartozik. Ezekre a területekre a torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-per-te) (link: http://www.utazaselott.hu/szamarkohoges.html#graft )3-as kombináció beadatását javasolják. Bár ezt a típusú védettséget gyermekként már sokan kötelezően megkapták, az újraoltásra is érdemes odafigyelni!  Felnőtt korban, vagy nagyobb gyermekeknél, az utazást megelőzően tetanusz-diphtheria (Td), tetanusz-diphtheria-polio, szamárköhögés ellen emlékeztető oltást kell adni. Ezekből 10 évente egy alkalommal emlékeztető oltás javasolt. Azokra a területekre, ahol sok turista vagy bevándorló megfordul, érdemes a hepatitis A (link: http://www.utazaselott.hu/hepatitis-a.html#graft ) és hepatitis B ( link: http://www.utazaselott.hu/hepatitis-b.html#graft )elleni védőoltást is felvenni.
 


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Sárgaláz járvány az Egyiptommal határos Szudánban

 A Szövetségi Egészségügyi Minisztérium (FMOH) sárgaláz járványt jelentett be az Egyiptommal határos Szudánban. Az olykor halálos kimenetelű megbetegedés ellen közel 100%-os védelmet kizárólag a sárgaláz elleni vakcina nyújt.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Franciaország

Nincs ott más, gondolhatnánk, mint a méregdrága Riviéra és az Eiffel-torony Párizsban. Hát, ez is egy hozzáállás, melyet tiszteletben tartva azért mégis arra buzdítanám a jobbra érdemes utazót, ne habozzon, nézzen szét ebben a nagy országban, mert annyi csodával van tele, hogy kitart még három, négy, megismételt utazásra is!

Természetesen, Párizs (bővebben később), szerepel fő látnivalóként a Franciaország útikönyvekben, és valóban, ha másért nem is, azért érdemes megnéznünk, hogy hazatérve ne azt mondják az érdeklődő rokonok, barátok:... Franciaország

Egészségügyi információk országok szerint