Aktuális

Ettől szebbet festeni sem lehet - Bora Bora, Földünk legszebb szigete

2013-04-25


Szerző: Gódor Kitti


 Egy polinéz legenda szerint Oro isten (a háború istene) szerelme jeléül egy fekete igazgyöngyöt adományozott a szépséges Bora Bora istennőnek, így vált a halandók számára is elérhetővé ez a titokzatos és különleges ékszer. A fekete gyöngyön kívül azonban több mindent is köszönhetünk ennek a lélegzetelállító szigetvilágnak! Bora Bora mindenki szívébe belopta magát tökéletesen fehér strandjaival, azúrkék, kristálytiszta vizével, az óceánban ringatózó bungalóival és hibiszkuszokkal borított völgyeivel. 

 
 

 A vígjáték műfaj szerelmeseinek egyik kedvence lehet a Vince Vaughn, Jason Bateman, Kristen Bell, Kristin Davis és Jean Reno főszereplésében bemutatott Páros mellékhatás című komédia. A Vince Vaughn eredeti ötletéből készült produkcióban egy párterapeuta (Jean Reno) segítségével három házaspár próbálja helyrehozni tönkrement házasságát egy gyönyörű szigeten. A film készítői a siker érdekében mindent bevetettek, hiszen akit nem elégít ki a kacagtató jelenetekkel fűszerezett történet valamint a nagyágyúkból álló szereplőgárda, azokat kárpótolja Bora Bora lenyűgöző szépsége! A Magyarországtól közel 18 000 km-re található sziget azúrkék vizével, hófehér partjaival, romantikus, tengerre épített bungalóival méltán érdemelte ki a földi paradicsom, a világ legszebb szigete, az álmok szigete vagy - Cook kapitány szerint - a Csendes-óceán gyöngyszeme jelzőket. A sziget további különlegessége, hogy egy korallszigetgyűrű veszi körül, amelynek csak egyetlen hajózható bejárata van. Tudta, hogy a Bora Bora szó eredetileg Pora Pora volt, hiszen a tahiti nyelvben nem létezik a „b” betű? Jelentése - a legenda szerint - elsőszülött, ezzel utalva arra, hogy Bora Bora volt az első sziget, amely kiemelkedett a Csendes-óceán habjai közül.  Szintén a legenda mesél arról, hogy a sziget sokáig nőuralom alatt állt. A fantasztikus természeti adottságok és a polinéz emberek vendégszeretete, rövid idő alatt a legkedveltebb úti célok közé emelte Bora Borát.

 

Francia-Polinézia szigetei ma már egyre több városból megközelíthetők közvetlen járattal is. Hazánkból a legegyszerűbben az Air France gépeivel utazhatunk, először Párizsba, majd onnan tovább Papeetébe, Tahiti fővárosába. Innen belső repülőjárattal juthatunk el - körülbelül egy órás repüléssel - Bora Bora szigetére. Ezek a belső járatok nemcsak Tahiti és Bora Bora között, hanem a nagyobb szigetek között, naponta többször is repülnek.

 

Aki egyszer ellátogat a déltengeri nyaralóparadicsomba, biztosan nem felejti el!

 

Bora Borán számos program közül csemegézhetünk. Választhatjuk a tengerparti pihenést, vagy az aktív kikapcsolódást is. A lustálkodás kedvelőinek minden igényét kielégíti a cölöpökre épített bungaló. A kis házak teraszáról könnyedén belelógathatjuk lábunkat a kristálytiszta óceánba, de akár a saját teraszunkról leereszkedő csigalépcső segítségével is megmártózhatunk a színpompás trópusi halak között. A bungalók berendezése autentikus, így senki ne lepődjön meg azon, ha az otthoni mosdót egy valódi óriás kagyló helyettesíti, vagy ha a vízcsap tengeri csigák elfordításával nyitható. Különleges élmény, hogy a víz fölé bambusznádból épített házikók padlójának egy része üvegből készült, így a megvilágított vízben úszkáló tengeri élőlényekben akár éjszaka is gyönyörködhetünk. A turisták legfőbb kedvence azonban az óceánban szervírozott ebéd, amit a vízbe felállított asztalokról fogyaszthatunk el. A szigetvilág az aktív programok kedvelőinek is tartogat látnivalókat.

 

A turistákat többek között egy két órás sziget túrára invitálják a szervezők, amely során az érdeklődők ellátogatnak a polinéz templomokhoz, valamint a sziget legdélebbi pontjához, Matira Pointhoz is. Aki a felszínen további izgalmakat keres, annak biztosan tetszeni fog a dzsipszafari, ahol a kalandvágyók betekintést nyerhetnek az őslakosok életébe, sőt, megnézhetnek egy igazgyöngy-farmot is. A szárazföldről a habok alá merülve Bora Bora számos csodálatos merülőhelyet kínál a búvárkodás szerelmeseinek. Ilyen a sziget déli pontján található Leopárdrája-árok, ahol a pöttyös „ruhába” öltözött óriásokkal békésen úszkálhatunk. Ha viszont Bora Bora északi része felé vesszük az irányt, akkor ne hagyjuk ki a Fehér Völgy merülőhelyet sem! Ha szerencsénk van - a végtelen vízben - papagájhalakat, durbincsokat, sügéreket, íj -, katona- és pillangóhalakat, cápákat valamint delfineket is megpillanthatunk. Szintén festői látványt kínál a Tupitipiti-pont, melynek érdekessége, hogy a zátonynak egyáltalán nincs fokozatos lejtő része, így azonnal elérhetjük a végtelen óceánt, amelynek kékségét „csak” a színpompás halak sokasága, valamint a sziklákon élő lila, fehér, rózsaszín korall, és a narancssárga, vörös és zöld színekbe öltözött szivacsok törik meg. Végül, de nem utolsó sorban páratlan élményt biztosít a Manták Tánca merülőhely is. A búvárkodáson kívül több quad, számos jet-ski, üvegfenekű hajó és tengeralattjáró várja az élményekre vágyó turistákat.

 
Bora Bora egészségügyi szempontból is tökéletes úti célnak bizonyul, hiszen kötelező oltások nincsenek. A javasolt oltások között a hastífusz, a hepatitis A illetve hepatitis B fertőzés elleni vakcina-, valamint a sárgaláz elleni oltások szerepelnek. Fokozottan veszélyeztetett terület, illetve kötelezően előírt oltás nincs, nemzetközi oltási igazolás nem szükséges. Az egészségügyi rendszer nagyon jó. Jól felszerelt állami és magánkórházak, gyógyszertárak találhatók a nagyobb szigeteken. Csapvizet Bora Borán és Papetee-n teljes biztonsággal ihatunk.
 


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Kiderítették mi okozza jetlag jelenséget

 Az Oxfordi Egyetem kutatói úgy vélik, kiderítették, miért is tart olyan sokáig, míg egy hosszabb utazást követően szervezetünk alkalmazkodik az új időzónához. Azt állítják, megtalálták azokat a „molekuláris fékeket”, amelyek az ún. „jetlag”-et okozzák.  

Tovább

Figyelmeztetés a Maldív-szigetekre utazóknak

 A földi paradicsomként emlegetett Maldív-szigetekről nehéz elhinni, hogy – a kiéleződött belpolitikai feszültségek miatt – felkelések és zavargások tarkítják a lakosok mindennapjait. Éppen ezért hazánk Konzuli Szolgálata másodfokú biztonsági kategóriába sorolta a szigetcsoport fővárosát, Malét.  

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Kambodzsa

Kambodzsa egész területe a trópusi övezetben fekszik, csupán 10 fokkal az egyenlítő felett. Ez az egzotikus ország számtalan az első pillanattól képes elbűvölni az odalátogatókat.

Egyik különlegessége a tánca, melyhez már a hozzá tartozó népviselet is szemet gyönyörködtető. A selyem szoknyához és tunikához egy fejdísz is jár, és Angkor néhány templomának falain ilyen ruhákban táncoló alakokat is láthatunk.

Kambodzsa tradícionális zenéje sem mindennapi; különleges húros hangszerekből csalják elő a dallamokat, melyek kísérhetnek... Kambodzsa

Egészségügyi információk országok szerint