Aktuális

Figyelmeztetés a Maldív-szigetekre utazóknak

2013-11-05


Szerző: Gódor Kitti


 A földi paradicsomként emlegetett Maldív-szigetekről nehéz elhinni, hogy – a kiéleződött belpolitikai feszültségek miatt – felkelések és zavargások tarkítják a lakosok mindennapjait. Éppen ezért hazánk Konzuli Szolgálata másodfokú biztonsági kategóriába sorolta a szigetcsoport fővárosát, Malét.

 


 Hazánk Konzuli Szolgálata a „II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriába sorolta a Maldív-szigetek fővárosát, Malét. A tavalyi év elejétől húzódó politikai viszályok az öszi elnökválasztás elhalasztását követően csak tovább fokozódtak. A demonstrációk a fővároson kívül már néhány szomszédos szigetre is kiterjedtek, de ezek szerencsére nem a turisták által kedvelt desztinációk voltak. Mivel a korábbi felkelések erőszakhoz és letartóztatásokhoz vezettek, így hazánk Konzuli Szolgálata szerint „javasolt elkerülni minden nem halaszhatatlan vagy nélkülözhetetlen utazást az ország fővárosába, Maléba”. Ha mégis az Indiai-óceán legszebb szigetcsoportja felé vesszük utunkat, folyamatosan tájékozódjunk az aktuális helyzettel kapcsolatban. Bár jelenleg nincs arra utaló jel, hogy a politikai nyugtalanság hatással lesz a nyaralóhelyekre vagy a repülőtérre, azért érdemes előre informálódni az utazási irodáknál illetve annál a hotelnél, ahol szállásunkat lefoglaltuk.

 

A jelenlegi helyzettől eltekintve, a szigetcsoport kedvelt úti cél a nászutasok és a turisták körében is. Ez nem meglepő, hiszen az egyedülálló természeti adottságokkal rendelkező nyaralóhelyen kiváló alkalom nyílik a teljes nyugalomra és kikapcsolódásra. A nyaralókat a kristálytiszta óceán, finom, hófehér-homokos tengerpartok és sokszínű állatvilág várja. A türkiz színű lagúnák és az oázisok minden látogatót ámulatba ejtenek.

 

Ha a Maldív-szigetekre tervezzük pihenésünket, semmiképpen se feledkezzünk el a megfelelő egészségügyi felkészülésről! Az alapoltások közé a hepatitis A és B, valamint a hastifusz elleni vakcina tartozik. Ha biztosan tudjuk, hogy búvárkodni is szeretnénk, akkor ajánlatos a fentieken kívül egy diftéria-tetanusz elleni védőoltást is beadatni magunknak, hogy az esetleges sérüléseknél is biztonságban legyünk. A fenti oltásokon kívül minden utazásunkra vigyük magunkkal az otthon alaposan összeállított úti patikánkat, hogy a legkisebb fájdalmakat, sérüléseket is azonnal, szakszerűen kezelni tudjuk. A szigeteken általában a szállodák felkészültek arra, hogy alap-egészségügyi ellátást biztosítsanak, de ne feledjük, hogy némelyik sziget akár többórás utazásnyira helyezkedik el a fővárostól vagy más szigetektől, így ha komolyabb  orvosi segítségre van szükség, akkor számolni kell a légitaxi vagy a gyorshajó utazási idejével is. Érdemes körültekintően nyaralni és búvárkodni!


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Kiderítették mi okozza jetlag jelenséget

 Az Oxfordi Egyetem kutatói úgy vélik, kiderítették, miért is tart olyan sokáig, míg egy hosszabb utazást követően szervezetünk alkalmazkodik az új időzónához. Azt állítják, megtalálták azokat a „molekuláris fékeket”, amelyek az ún. „jetlag”-et okozzák.  

Tovább

Utazásra nem javasolt országok – Mit kockáztatunk az utazással?

 Néhány hete a Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt országok és térségek közé sorolta Egyiptomot. Ezzel a biztonsági kategóriával számos desztináció esetén számolnunk kell. (A teljes lista itt található.) Nagyon fontos, hogy azok az utazók, akik a felsorolt országok valamelyikébe tervezik pihenésüket, tisztában legyenek a rájuk vonatkozó útlemondási és biztosítási tudnivalókkal.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Kambodzsa

Kambodzsa egész területe a trópusi övezetben fekszik, csupán 10 fokkal az egyenlítő felett. Ez az egzotikus ország számtalan az első pillanattól képes elbűvölni az odalátogatókat.

Egyik különlegessége a tánca, melyhez már a hozzá tartozó népviselet is szemet gyönyörködtető. A selyem szoknyához és tunikához egy fejdísz is jár, és Angkor néhány templomának falain ilyen ruhákban táncoló alakokat is láthatunk.

Kambodzsa tradícionális zenéje sem mindennapi; különleges húros hangszerekből csalják elő a dallamokat, melyek kísérhetnek... Kambodzsa

Egészségügyi információk országok szerint