Aktuális

Figyelmeztetés a Maldív-szigetekre utazóknak

2013-11-05


Szerző: Gódor Kitti


 A földi paradicsomként emlegetett Maldív-szigetekről nehéz elhinni, hogy – a kiéleződött belpolitikai feszültségek miatt – felkelések és zavargások tarkítják a lakosok mindennapjait. Éppen ezért hazánk Konzuli Szolgálata másodfokú biztonsági kategóriába sorolta a szigetcsoport fővárosát, Malét.

 


 Hazánk Konzuli Szolgálata a „II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriába sorolta a Maldív-szigetek fővárosát, Malét. A tavalyi év elejétől húzódó politikai viszályok az öszi elnökválasztás elhalasztását követően csak tovább fokozódtak. A demonstrációk a fővároson kívül már néhány szomszédos szigetre is kiterjedtek, de ezek szerencsére nem a turisták által kedvelt desztinációk voltak. Mivel a korábbi felkelések erőszakhoz és letartóztatásokhoz vezettek, így hazánk Konzuli Szolgálata szerint „javasolt elkerülni minden nem halaszhatatlan vagy nélkülözhetetlen utazást az ország fővárosába, Maléba”. Ha mégis az Indiai-óceán legszebb szigetcsoportja felé vesszük utunkat, folyamatosan tájékozódjunk az aktuális helyzettel kapcsolatban. Bár jelenleg nincs arra utaló jel, hogy a politikai nyugtalanság hatással lesz a nyaralóhelyekre vagy a repülőtérre, azért érdemes előre informálódni az utazási irodáknál illetve annál a hotelnél, ahol szállásunkat lefoglaltuk.

 

A jelenlegi helyzettől eltekintve, a szigetcsoport kedvelt úti cél a nászutasok és a turisták körében is. Ez nem meglepő, hiszen az egyedülálló természeti adottságokkal rendelkező nyaralóhelyen kiváló alkalom nyílik a teljes nyugalomra és kikapcsolódásra. A nyaralókat a kristálytiszta óceán, finom, hófehér-homokos tengerpartok és sokszínű állatvilág várja. A türkiz színű lagúnák és az oázisok minden látogatót ámulatba ejtenek.

 

Ha a Maldív-szigetekre tervezzük pihenésünket, semmiképpen se feledkezzünk el a megfelelő egészségügyi felkészülésről! Az alapoltások közé a hepatitis A és B, valamint a hastifusz elleni vakcina tartozik. Ha biztosan tudjuk, hogy búvárkodni is szeretnénk, akkor ajánlatos a fentieken kívül egy diftéria-tetanusz elleni védőoltást is beadatni magunknak, hogy az esetleges sérüléseknél is biztonságban legyünk. A fenti oltásokon kívül minden utazásunkra vigyük magunkkal az otthon alaposan összeállított úti patikánkat, hogy a legkisebb fájdalmakat, sérüléseket is azonnal, szakszerűen kezelni tudjuk. A szigeteken általában a szállodák felkészültek arra, hogy alap-egészségügyi ellátást biztosítsanak, de ne feledjük, hogy némelyik sziget akár többórás utazásnyira helyezkedik el a fővárostól vagy más szigetektől, így ha komolyabb  orvosi segítségre van szükség, akkor számolni kell a légitaxi vagy a gyorshajó utazási idejével is. Érdemes körültekintően nyaralni és búvárkodni!


Kiemelt témák

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Kambodzsa

Kambodzsa egész területe a trópusi övezetben fekszik, csupán 10 fokkal az egyenlítő felett. Ez az egzotikus ország számtalan az első pillanattól képes elbűvölni az odalátogatókat.

Egyik különlegessége a tánca, melyhez már a hozzá tartozó népviselet is szemet gyönyörködtető. A selyem szoknyához és tunikához egy fejdísz is jár, és Angkor néhány templomának falain ilyen ruhákban táncoló alakokat is láthatunk.

Kambodzsa tradícionális zenéje sem mindennapi; különleges húros hangszerekből csalják elő a dallamokat, melyek kísérhetnek... Kambodzsa

Egészségügyi információk országok szerint