Aktuális
Hepatitis A járvány Skandináviában –az eper lehet a ludas
2013-04-30
Szerző: Glázer Tamás
Valószínűleg fagyasztott eper által terjesztett Hepatitis A járvány ütötte fel a fejét a skandináv régióban, így az egészségügyi szervezetek felhívják az utazók figyelmét, hogy győződjenek meg immunitásukról és szükség esetén oltassák be magukat.
Hepatitis A járványról számoltak be az egészségügyi hatóságok Európa északi területein. Idén április 11-ig összesen 66 esetben mutatták ki a fertőzést Dániában, Finnországban, Norvégiában és Svédországban. A járvány forrását egyelőre nem sikerült azonosítani, de a fertőzött országokban végzett járványügyi nyomozás azt valószínűsítette, hogy fagyasztott eper terjeszthette a fertőzést.
Mivel a négy országban a hepatitis A vírus azonos fajtáját mutatták ki, így megerősítésre került, hogy egy nemzetközi, élelmiszerek által terjesztett járványról beszélhetünk, nem pedig lokális esetekről. Az esetek időbeli eloszlása közös forrást valószínűsít, hiszen a legtöbb megbetegedés 2013 márciusában szinte egy időben jelentkezett.
A hepatitis A betegség olyan fertőző, vírus által terjesztett betegség, amely a világ számos országában előfordul, különösen jellemző a mediterrán és a trópusi térségben. A hepatitis A vírus a szájon keresztül fertőzi meg az újabb betegeket, így terjedése rendkívül egyszerű. A kórokozó mosatlan vagy szennyezett vízzel mosott zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőtt tengeri ételekkel, vagy nem ivóvíz minőségű csapvízzel kerül a szervezetbe. A fertőzés kialakulásához elég, ha egy fertőzött ember él a környezetünkben, és az valamilyen módon, akár a mosatlan kezével megérinti azokat a tárgyakat vagy élelmiszereket, amelyeket a szánkba veszünk. Az alapvető higiénés rendszabályok betartásával ugyan csökkenthetjük a hepatitis A vírussal történő megfertőződés esélyét, azonban biztos és hosszú távú védelmet védőoltással szerezhetünk.
Két védőoltás felvételével több, mint tíz évre szóló védettség érhető el.
Kiemelt témák
Hasonló hírek
Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók
Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...
TovábbTanácsok a télen autóval utazóknak
Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.
Télen autóvalUtazás gyerekekkel
Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.
Utazás gyerekekkelUtazás autóval
Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.
Utazás autóvalMediterrán utazás veszélyei
Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.
Mediterrán utazás veszélyeiOrszágajánló
Horvátország
Horvátország – 5-6 óra múlva már lubickolhatunk az Adriai-tengerbenKellemes mediterrán éghajlat, gyönyörű leanderbokrok, kristálytiszta tenger, fürdésre csábító kavicsos öblök, többszáz éves templomok, hangulatos, szűk sikátorok, barátságos vendéglátók, roston sült halak, jóféle vörösborok – Horvátország ezzel és emellett még számos programmal is várja látogatóit. A tenger, a napfény, az ókori romok és a történelmi városkák rengetegét nehéz lenne felsorolni. Az egyes régiók (Isztria, Észak-, Közép- és Dél-Dalmácia, a...
- Egészségügyi információ
- Időjárás
- Földrajzi adatok
- Látnivalók, Kultúra
- Gasztronómia
- Hasznos információk