Aktuális

Hepatitis A járvány Skandináviában –az eper lehet a ludas

2013-04-30


Szerző: Glázer Tamás


 Valószínűleg fagyasztott eper által terjesztett Hepatitis A járvány ütötte fel a fejét a skandináv régióban, így az egészségügyi szervezetek felhívják az utazók figyelmét, hogy győződjenek meg immunitásukról és szükség esetén oltassák be magukat.

 

 

 Hepatitis A járványról számoltak be az egészségügyi hatóságok Európa északi területein. Idén április 11-ig összesen 66 esetben mutatták ki a fertőzést Dániában, Finnországban, Norvégiában és Svédországban. A járvány forrását egyelőre nem sikerült azonosítani, de a fertőzött országokban végzett járványügyi nyomozás azt valószínűsítette, hogy fagyasztott eper terjeszthette a fertőzést.

 

Mivel a négy országban a hepatitis A vírus azonos fajtáját mutatták ki, így megerősítésre került, hogy egy nemzetközi, élelmiszerek által terjesztett járványról beszélhetünk, nem pedig lokális esetekről. Az esetek időbeli eloszlása közös forrást valószínűsít, hiszen a legtöbb megbetegedés 2013 márciusában szinte egy időben jelentkezett.

 

A hepatitis A betegség olyan fertőző, vírus által terjesztett betegség, amely a világ számos országában előfordul, különösen jellemző a mediterrán és a trópusi térségben. A hepatitis A vírus a szájon keresztül fertőzi meg az újabb betegeket, így terjedése rendkívül egyszerű. A kórokozó mosatlan vagy szennyezett vízzel mosott zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőtt tengeri ételekkel, vagy nem ivóvíz minőségű csapvízzel kerül a szervezetbe. A fertőzés kialakulásához elég, ha egy fertőzött ember él a környezetünkben, és az valamilyen módon, akár a mosatlan kezével megérinti azokat a tárgyakat vagy élelmiszereket, amelyeket  a szánkba veszünk. Az alapvető higiénés rendszabályok betartásával ugyan csökkenthetjük a hepatitis A vírussal történő megfertőződés esélyét, azonban biztos és hosszú távú védelmet védőoltással szerezhetünk.

 

Két védőoltás felvételével több, mint tíz évre szóló védettség érhető el.


Kiemelt témák

Hasonló hírek

A máj megbetegedése az egyik legfőbb halálozási ok az EU-ban – a hepatitis is valós veszély

 A máj betegségei egyre több halálozásért felelősek az EU tagországokban. Ezt állítja egy, a The Journal of Hepatology hasábjain megjelent kutatás. Az írók úgy számolnak, hogy a májzsugorodás évente 170 ezer halálért tehető felelőssé, melyből 47 ezer esetben májrák áll a háttérben. A májbetegségek legfőbb okai a túlzott alkoholfogyasztás, a vírusfertőzések és a túlsúly, melyek mindegyike megelőzhető vagy elkerülhető lenne a megfelelő kezeléssel vagy odafigyeléssel.  

Tovább

Egy hétvége Krakkóban - a város, amely megmenekült a sárkány elől

 Bár Krakkó, az egykori lengyel főváros nem tartozik a sláger-úticélok közé, mégis érdemes buszra ülni és legalább egy hosszú hétvégét ott tölteni. Lengyelország második legnépesebb városában a múlt és a jelen szorosan, de nem kihívóan kapcsolódik össze, történelmi látványosságokkal és emlékekkel, nagyszerű gasztronómiával és meleg vendégszeretettel várja látogatóit.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

India

India egy óriási, háromszög alakú ország, a Himalája vonulataitól az India óceánig nyúlik. Pakisztánnal, Kínával, Nepállal, Butánnal, Bangladessel, Myanmarral és Sri Lankával határos. A világ hetedik legnagyobb és a második legnépesebb országa. Északon a Himalája vonulatai húzódnak, majd dél felé haladva, a Gangesz síkságára érünk. Továbbhaladva dél felé a Dekkán-fennsík következik és így érünk az Indiai óceánhoz. India élővilágát az egyre növekvő népesség és a brit gyarmatosítók vadászszenvedélye erősen megtizedelte. Ma az... India

Egészségügyi információk országok szerint