Aktuális

Hepatitis A járvány Skandináviában –az eper lehet a ludas

2013-04-30


Szerző: Glázer Tamás


 Valószínűleg fagyasztott eper által terjesztett Hepatitis A járvány ütötte fel a fejét a skandináv régióban, így az egészségügyi szervezetek felhívják az utazók figyelmét, hogy győződjenek meg immunitásukról és szükség esetén oltassák be magukat.

 

 

 Hepatitis A járványról számoltak be az egészségügyi hatóságok Európa északi területein. Idén április 11-ig összesen 66 esetben mutatták ki a fertőzést Dániában, Finnországban, Norvégiában és Svédországban. A járvány forrását egyelőre nem sikerült azonosítani, de a fertőzött országokban végzett járványügyi nyomozás azt valószínűsítette, hogy fagyasztott eper terjeszthette a fertőzést.

 

Mivel a négy országban a hepatitis A vírus azonos fajtáját mutatták ki, így megerősítésre került, hogy egy nemzetközi, élelmiszerek által terjesztett járványról beszélhetünk, nem pedig lokális esetekről. Az esetek időbeli eloszlása közös forrást valószínűsít, hiszen a legtöbb megbetegedés 2013 márciusában szinte egy időben jelentkezett.

 

A hepatitis A betegség olyan fertőző, vírus által terjesztett betegség, amely a világ számos országában előfordul, különösen jellemző a mediterrán és a trópusi térségben. A hepatitis A vírus a szájon keresztül fertőzi meg az újabb betegeket, így terjedése rendkívül egyszerű. A kórokozó mosatlan vagy szennyezett vízzel mosott zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőtt tengeri ételekkel, vagy nem ivóvíz minőségű csapvízzel kerül a szervezetbe. A fertőzés kialakulásához elég, ha egy fertőzött ember él a környezetünkben, és az valamilyen módon, akár a mosatlan kezével megérinti azokat a tárgyakat vagy élelmiszereket, amelyeket  a szánkba veszünk. Az alapvető higiénés rendszabályok betartásával ugyan csökkenthetjük a hepatitis A vírussal történő megfertőződés esélyét, azonban biztos és hosszú távú védelmet védőoltással szerezhetünk.

 

Két védőoltás felvételével több, mint tíz évre szóló védettség érhető el.


Kiemelt témák

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

India

India egy óriási, háromszög alakú ország, a Himalája vonulataitól az India óceánig nyúlik. Pakisztánnal, Kínával, Nepállal, Butánnal, Bangladessel, Myanmarral és Sri Lankával határos. A világ hetedik legnagyobb és a második legnépesebb országa. Északon a Himalája vonulatai húzódnak, majd dél felé haladva, a Gangesz síkságára érünk. Továbbhaladva dél felé a Dekkán-fennsík következik és így érünk az Indiai óceánhoz. India élővilágát az egyre növekvő népesség és a brit gyarmatosítók vadászszenvedélye erősen megtizedelte. Ma az... India

Egészségügyi információk országok szerint