Aktuális

Horvátországban és Görögországban kevesebbet-, Egyiptomban pedig többet költöttünk, mint két éve

2013-06-28


Szerző: Gódor Kitti


Világszinten 4%-al nőttek a turisztikai érkezések és bevételek!


A Turisztikai Világszervezet 4%-os emelkedésről számolt be - 2012-re vonatkozóan - a nemzetközi turisztikai érkezések és bevételek kapcsán. A mediterrán desztinációk között Törökország és Olaszország megtartotta pozícióját, míg Egyiptom előrébb lépett, mert a fáraók országában 14%-al többet költöttek az utazók, mint 2011-ben. Az összesített turisztikai érkezések adatsorában hazánk is jól szerepelt, bár kevesebbet költekeztek a kirándulók, mint 2011-ben.

 

 

 A Turisztikai Világszervezet (World Tourism Organization - UNWTO) a korábbi évekhez hasonlóan, idén is a nyilvánosság elé tárta az előző évi, nemzetközi idegenforgalmi érkezések és bevételek előzetes statisztikai adatait. Az elemzésből kiderül, hogy a két éve produkált 996 millió fős nemzetközi turisztikai érkezések 2012-re 1035 millióra duzzadtak, ami így 4%-os emelkedést eredményezett. Ugyanez a tendencia a bevételek kapcsán is megállapítható: a világ nemzetközi turisztikai bevételei 1075 milliárd USA dollárt tettek ki tavaly, ami szintén 4%-kal több mint a 2011-ben regisztrált 1042 milliárd USD.

 

Nemzetközi turisztikai bevételek

 

A különböző régiók bevételeit tekintve, a legnagyobb növekedés az Amerikai Egyesült Államok esetében volt tapasztalható (+6,8%). Növekedési csúcsot döntött még Ázsia és a Csendes-óceáni térség (+5,8%), Afrika (+5,2%), és végül Európa (+2,3) is. A Közel-Keleten viszont 2,2% csökkenést tapasztaltak. A csúcsdöntők mellett, több nemzetközi desztináció is jelentős növekedésről számolt be az előző évhez képest: az élbolyt erősíti még Spanyolország (55,9 Mrd USD), Franciaország (53,7 Mrd USD), Kína (50,0 Mrd USD) és Olaszország (41,2 Mrd USD) is.

 

Mediterrán célpontok bevételei

 

A közkedvelt mediterrán célpontok turisztikai bevételeit tekintve Horvátország a 33. helyre csúszott vissza a 2011-ben elért 31. helyről. Hasonló módon alakultak 2012-ben Görögország adatai is: a görögök elveszítve a két évvel ezelőtt megszerzett 19. helyüket, a 23. helyre kerültek. Érdekesség, hogy a magyar utazók által is kedvelt Ciprus, Tunézia, Bulgária és Málta tavaly produkált turisztikai bevételei nem voltak elegendők ahhoz, hogy felkerülhessenek a legjobban teljesítő, első 50 nemzet listájára. A törökök megtartva a két évvel ezelőtt elért pozíciójukat, tavaly is a 19. helyre kerültek. Egyiptom bevételeit tekintve jól teljesített, hiszen egy év alatt egy helyet javított, így a 32. helyre zárkózott fel. A magyar utazók által is közkedvelt Olaszország megtartotta 2011-ben megszerzett 5. helyét, míg Spanyolország az ezüstérmet, Franciaország pedig a bronzérmet „szerezte” meg.

 

Nemzetközi turisztikai érkezések

 

A turisztikai érkezéseket tekintve 2012-ben a legtöbben Ázsiát és a Csendes-óceáni térséget választották, ugyanis ezekben a régiókban 7%-os növekedésről számoltak be. Az aranyérmest szorosan követi Afrika 6,4%-os emelkedéssel. Amerikában 4,1%-os, Európában 3,4%-os emelkedést jegyeztek fel. A Közel-Kelet 5,4%-os visszaesését még Egyiptom, az Egyesült Arab Emirátusok, Palesztina és Jordánia pozitív adatai sem tudták kompenzálni.

Magyarországot 1%-al több országjáró látogatta meg tavaly, mint 2011-ben, legalábbis ezt mutatják a turisztikai érkezésekre vonatkozó adatok. Az ugyanerre az időszakra vonatkoztatott -idegenforgalomból származó - bevételek viszont csökkenést mutatnak: 2011-hez képest 2,8%-os visszaesés figyelhető meg ebben az adatsorban, azonban ezzel együtt is hazánk a 46. helyen végzett nemzetközi szinten. Bár 2011-ben elfoglalt 42. pozíciót nem tudtuk megtartani, hazánk így is 4,8 milliárd dollárt köszönhet az utazóknak.


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Ramadán Főszezonban – mire számítsunk turistaként?

 A Ramadán az iszlám világ egy hónapig tartó böjtidőszaka, mely türelemre, önkontrollra, áldozatkészségre és empátiára sarkall mindazokkal az emberekkel szemben, akik kevésbé szerencsések és rosszabb körülmények között élnek, továbbá spiritualitásra és adakozásra ösztönöz. Azoknak, akik ebben az évben a július 9. és augusztus 7. közötti időszakban készülnek az érintett területek valamelyikére utazni, érdemes megismerni az iszlám világ legfőbb vallási eseményét.    

Tovább

Így étkezzünk kánikulában következmények nélkül – óvatosan a helyi konyhával!

 Egy-egy külföldi vakáció helyszínéül a legtöbben a mediterrán vagy trópusi területeket választják. Ezekben az országokban – időszaktól függően – extrém melegre is számítani kell. A forró napok egyrészről megviselik a szervezetünket - így nem mindegy, hogy milyen ételeket, italokat fogyasztunk -, másrészről előtérbe kerülnek azok a típusú megbetegedések is, amelyek a nem megfelelően tárolt és hűtött élelmiszerektől származhatnak. Egy hasmenés...

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Horvátország

Horvátország – 5-6 óra múlva már lubickolhatunk az Adriai-tengerben
 
Kellemes mediterrán éghajlat, gyönyörű leanderbokrok, kristálytiszta tenger, fürdésre csábító kavicsos öblök, többszáz éves templomok, hangulatos, szűk sikátorok, barátságos vendéglátók, roston sült halak, jóféle vörösborok – Horvátország ezzel és emellett még számos programmal is várja látogatóit. A tenger, a napfény, az ókori romok és a történelmi városkák rengetegét nehéz lenne felsorolni. Az egyes régiók (Isztria, Észak-, Közép- és Dél-Dalmácia, a... Horvátország

Egészségügyi információk országok szerint