Aktuális

Horvátországban és Görögországban kevesebbet-, Egyiptomban pedig többet költöttünk, mint két éve

2013-06-28


Szerző: Gódor Kitti


Világszinten 4%-al nőttek a turisztikai érkezések és bevételek!


A Turisztikai Világszervezet 4%-os emelkedésről számolt be - 2012-re vonatkozóan - a nemzetközi turisztikai érkezések és bevételek kapcsán. A mediterrán desztinációk között Törökország és Olaszország megtartotta pozícióját, míg Egyiptom előrébb lépett, mert a fáraók országában 14%-al többet költöttek az utazók, mint 2011-ben. Az összesített turisztikai érkezések adatsorában hazánk is jól szerepelt, bár kevesebbet költekeztek a kirándulók, mint 2011-ben.

 

 

 A Turisztikai Világszervezet (World Tourism Organization - UNWTO) a korábbi évekhez hasonlóan, idén is a nyilvánosság elé tárta az előző évi, nemzetközi idegenforgalmi érkezések és bevételek előzetes statisztikai adatait. Az elemzésből kiderül, hogy a két éve produkált 996 millió fős nemzetközi turisztikai érkezések 2012-re 1035 millióra duzzadtak, ami így 4%-os emelkedést eredményezett. Ugyanez a tendencia a bevételek kapcsán is megállapítható: a világ nemzetközi turisztikai bevételei 1075 milliárd USA dollárt tettek ki tavaly, ami szintén 4%-kal több mint a 2011-ben regisztrált 1042 milliárd USD.

 

Nemzetközi turisztikai bevételek

 

A különböző régiók bevételeit tekintve, a legnagyobb növekedés az Amerikai Egyesült Államok esetében volt tapasztalható (+6,8%). Növekedési csúcsot döntött még Ázsia és a Csendes-óceáni térség (+5,8%), Afrika (+5,2%), és végül Európa (+2,3) is. A Közel-Keleten viszont 2,2% csökkenést tapasztaltak. A csúcsdöntők mellett, több nemzetközi desztináció is jelentős növekedésről számolt be az előző évhez képest: az élbolyt erősíti még Spanyolország (55,9 Mrd USD), Franciaország (53,7 Mrd USD), Kína (50,0 Mrd USD) és Olaszország (41,2 Mrd USD) is.

 

Mediterrán célpontok bevételei

 

A közkedvelt mediterrán célpontok turisztikai bevételeit tekintve Horvátország a 33. helyre csúszott vissza a 2011-ben elért 31. helyről. Hasonló módon alakultak 2012-ben Görögország adatai is: a görögök elveszítve a két évvel ezelőtt megszerzett 19. helyüket, a 23. helyre kerültek. Érdekesség, hogy a magyar utazók által is kedvelt Ciprus, Tunézia, Bulgária és Málta tavaly produkált turisztikai bevételei nem voltak elegendők ahhoz, hogy felkerülhessenek a legjobban teljesítő, első 50 nemzet listájára. A törökök megtartva a két évvel ezelőtt elért pozíciójukat, tavaly is a 19. helyre kerültek. Egyiptom bevételeit tekintve jól teljesített, hiszen egy év alatt egy helyet javított, így a 32. helyre zárkózott fel. A magyar utazók által is közkedvelt Olaszország megtartotta 2011-ben megszerzett 5. helyét, míg Spanyolország az ezüstérmet, Franciaország pedig a bronzérmet „szerezte” meg.

 

Nemzetközi turisztikai érkezések

 

A turisztikai érkezéseket tekintve 2012-ben a legtöbben Ázsiát és a Csendes-óceáni térséget választották, ugyanis ezekben a régiókban 7%-os növekedésről számoltak be. Az aranyérmest szorosan követi Afrika 6,4%-os emelkedéssel. Amerikában 4,1%-os, Európában 3,4%-os emelkedést jegyeztek fel. A Közel-Kelet 5,4%-os visszaesését még Egyiptom, az Egyesült Arab Emirátusok, Palesztina és Jordánia pozitív adatai sem tudták kompenzálni.

Magyarországot 1%-al több országjáró látogatta meg tavaly, mint 2011-ben, legalábbis ezt mutatják a turisztikai érkezésekre vonatkozó adatok. Az ugyanerre az időszakra vonatkoztatott -idegenforgalomból származó - bevételek viszont csökkenést mutatnak: 2011-hez képest 2,8%-os visszaesés figyelhető meg ebben az adatsorban, azonban ezzel együtt is hazánk a 46. helyen végzett nemzetközi szinten. Bár 2011-ben elfoglalt 42. pozíciót nem tudtuk megtartani, hazánk így is 4,8 milliárd dollárt köszönhet az utazóknak.


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Sárgaláz járvány az Egyiptommal határos Szudánban

 A Szövetségi Egészségügyi Minisztérium (FMOH) sárgaláz járványt jelentett be az Egyiptommal határos Szudánban. Az olykor halálos kimenetelű megbetegedés ellen közel 100%-os védelmet kizárólag a sárgaláz elleni vakcina nyújt.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Horvátország

Horvátország – 5-6 óra múlva már lubickolhatunk az Adriai-tengerben
 
Kellemes mediterrán éghajlat, gyönyörű leanderbokrok, kristálytiszta tenger, fürdésre csábító kavicsos öblök, többszáz éves templomok, hangulatos, szűk sikátorok, barátságos vendéglátók, roston sült halak, jóféle vörösborok – Horvátország ezzel és emellett még számos programmal is várja látogatóit. A tenger, a napfény, az ókori romok és a történelmi városkák rengetegét nehéz lenne felsorolni. Az egyes régiók (Isztria, Észak-, Közép- és Dél-Dalmácia, a... Horvátország

Egészségügyi információk országok szerint