Aktuális

Koronavírus-veszély világszerte!

2013-04-11


Szerző: Molnár Barbara


Az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ a napokban felhívta az állami és helyi egészségügyi hatóságok figyelmét egy lehetséges, új SARS-szerű koronavírus veszélyére. Az elsődlegesen érintett területek az Arab-félsziget országai, de köztük van az Egyesült Királyság is. A koronavírus, melyet eredetileg egy denevér fajtától származtatnak, már bizonyítottan emberről emberre is terjed.
 

Az aktuális helyzet


A koronavírus veszélyéről az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) március 8-án adott ki közleményt, és emellett részletes tájékoztatást adott mindazoknak, akik bármilyen légzőrendszeri megbetegedésben szenvednek. Felhívta továbbá azon utazók figyelmét a lehetséges veszélyre, akik az érintett területek valamelyikén megfordultak, vagy kapcsolatba kerültek olyan személlyel, aki ezeken a helyeken járt, illetve azoknak is, akik valószínűleg a koronavírussal fertőződtek meg.
Az emberi koronavírus a felületén található korona-szerű tüskékről kapta nevét. Nem újkeletű vírusról van szó, a 60-as évek közepén fedezték fel, de csak mára vált kritikussá a helyzet. A hivatalos forrás szerint 2012 áprilisától 2013 márciusáig Szaúd-Arábiában, Katar Államban, Jordániában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Arab Emirátusokban összesen 17 embert regisztráltak koronavírus okozta akut légzőszervi megbetegedéssel, akik közül tizenegyen meghaltak.


 

Hogyan terjed a koronavírus?

A koronavírus embereket is megfertőzhet. A legtöbb ilyen típusú koronavírus azonban általában csak állatról állatra terjed, vagy legfeljebb hasonló fajokat veszélyeztethet. Egyik fajtája azonban embereket és állatokat egyaránt megfertőzhet. A koronavírus egy olyan közönséges vírus, amit a legtöbben elkapnak életük során. Az emberi koronavírus rendszerint enyhe-közepes súlyosságú felső légúti megbetegedéseket okoz. A tünetek közé sorolható a láz, a köhögés és a ziháló légzés.
Leginkább ősszel és télen lehet elkapni, de egész évben veszélyt jelenthet. A koronavírus a korábban már tanulmányozott SARS vírushoz hasonlóan emberről emberre köhögéssel, tüsszentéssel, vagy akár egy kézfogással is átterjedhet.
Hogyan védekezhetnek az utazók a megfázás, influenza és egyéb betegségek ellen?
Tekintettel arra, hogy néhány országban különösen nagy a koronavírus-veszély, az utazók számára különösen fontos megszívlelni az alábbi tanácsokat:
 

• Gyakran mossunk kezet meleg vízzel és szappannal! Ha erre nincs mód, használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt!
 

• Ne érjünk szemünkhöz, orrunkhoz, szánkhoz! Így terjednek ugyanis a baktériumok.
 

• Kerüljük a beteg emberek közelségét!
 

• Bizonyosodjunk meg róla, hogy minden szükséges védőoltást megkaptunk, és ha lehetséges, a biztonság kedvéért 4-6 héttel az utazás előtt menjünk el háziorvosunkhoz, hogy még idejében megkapjuk az esetlegesen elmaradt oltásokat!
 

Mi a teendő, ha megbetegedtünk?

Amennyiben mégis észleljük magunkon a tüneteket, haladéktalanul forduljunk orvoshoz, különösen, ha a közelmúltban az érintett országok valamelyikében jártunk! Továbbá, gondoskodnunk kell róla, hogy ne adjuk tovább a vírust másoknak. Az alábbi tanácsok nem térnek el a nátha vagy influenza-szerű megbetegedések esetén érvényes javaslatoktól.
 

• Maradjunk otthon, míg betegek vagyunk!
 

• Használjunk zsebkendőt köhögéskor, tüsszentéskor, majd dobjuk ki azt! Ne használjuk újra ugyanazt a zsebkendőt!
 

• Lehetőleg kerüljük a másokkal történő érintkezést!
 

• Fertőtlenítsük az otthonunkban található tárgyakat és felületeket!
 


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Gasztro tippek belföldi utazóknak

 A belföldi utazások egyre népszerűbbek a magyarok körében. A klasszikus úti célnak számító Balaton és a gyógyfürdők mellett egyre többen fordulnak a kulináris élvezetek felé. Cikkünkben a legérdekesebb és legújabb gasztronómiai csemegéket gyűjtöttük egy csokorba, néhány megfontolandó egészségügyi tanáccsal.    

Tovább

Úti neszesszer natúr módra - Természetes védelem, a nyaralás ideje alatt is

 Bőrünk és hajunk egészségének megőrzése a vakáció ideje alatt kiemelt jelentőségű, hiszen a szikrázó napsütés valamint a sós víz, erősen igénybe veheti bőrünket, hajunkat. A natúrkozmetikai készítmények szerelmeseinek a Dr. Organic termékcsalád számos olyan természetes készítményt kínál, amelyek segítségével a haj-és bőrvédelem az utazás alatt is gyerekjáték! Aki bőrproblémákkal küzd, annak érdemes az otthon is használt, szenzitív...

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Zanzibár (Tanzánia)

Zanzibár – ez a szó még ma is olyan titokzatos és mesebeli hangzású, mint Timbuktu vagy a régi Szamarkand neve. A sziget elnevezése perzsa eredetű: Zangh=fekete, bar=part, vagyis Fekete part. A két nagyobb (Zanzibar és Pemba), valamint néhány kis korallszigetből álló és mindössze 2642 km2 területű Zanzibar az Indiai óceánban helyezkedik el, kb. 25 mérföldre Tanzánia partjaitól. A szegfűsziget a XIX. század második felében angol-német gyarmati vetélkedés tárgya lett. Végül is Anglia az Északi-tengeren fekvõ Helgoland szigetért „elcserélte” a német... Zanzibár (Tanzánia)

Egészségügyi információk országok szerint