Aktuális

Koronavírus-veszély világszerte!

2013-04-11


Szerző: Molnár Barbara


Az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ a napokban felhívta az állami és helyi egészségügyi hatóságok figyelmét egy lehetséges, új SARS-szerű koronavírus veszélyére. Az elsődlegesen érintett területek az Arab-félsziget országai, de köztük van az Egyesült Királyság is. A koronavírus, melyet eredetileg egy denevér fajtától származtatnak, már bizonyítottan emberről emberre is terjed.
 

Az aktuális helyzet


A koronavírus veszélyéről az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) március 8-án adott ki közleményt, és emellett részletes tájékoztatást adott mindazoknak, akik bármilyen légzőrendszeri megbetegedésben szenvednek. Felhívta továbbá azon utazók figyelmét a lehetséges veszélyre, akik az érintett területek valamelyikén megfordultak, vagy kapcsolatba kerültek olyan személlyel, aki ezeken a helyeken járt, illetve azoknak is, akik valószínűleg a koronavírussal fertőződtek meg.
Az emberi koronavírus a felületén található korona-szerű tüskékről kapta nevét. Nem újkeletű vírusról van szó, a 60-as évek közepén fedezték fel, de csak mára vált kritikussá a helyzet. A hivatalos forrás szerint 2012 áprilisától 2013 márciusáig Szaúd-Arábiában, Katar Államban, Jordániában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Arab Emirátusokban összesen 17 embert regisztráltak koronavírus okozta akut légzőszervi megbetegedéssel, akik közül tizenegyen meghaltak.


 

Hogyan terjed a koronavírus?

A koronavírus embereket is megfertőzhet. A legtöbb ilyen típusú koronavírus azonban általában csak állatról állatra terjed, vagy legfeljebb hasonló fajokat veszélyeztethet. Egyik fajtája azonban embereket és állatokat egyaránt megfertőzhet. A koronavírus egy olyan közönséges vírus, amit a legtöbben elkapnak életük során. Az emberi koronavírus rendszerint enyhe-közepes súlyosságú felső légúti megbetegedéseket okoz. A tünetek közé sorolható a láz, a köhögés és a ziháló légzés.
Leginkább ősszel és télen lehet elkapni, de egész évben veszélyt jelenthet. A koronavírus a korábban már tanulmányozott SARS vírushoz hasonlóan emberről emberre köhögéssel, tüsszentéssel, vagy akár egy kézfogással is átterjedhet.
Hogyan védekezhetnek az utazók a megfázás, influenza és egyéb betegségek ellen?
Tekintettel arra, hogy néhány országban különösen nagy a koronavírus-veszély, az utazók számára különösen fontos megszívlelni az alábbi tanácsokat:
 

• Gyakran mossunk kezet meleg vízzel és szappannal! Ha erre nincs mód, használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt!
 

• Ne érjünk szemünkhöz, orrunkhoz, szánkhoz! Így terjednek ugyanis a baktériumok.
 

• Kerüljük a beteg emberek közelségét!
 

• Bizonyosodjunk meg róla, hogy minden szükséges védőoltást megkaptunk, és ha lehetséges, a biztonság kedvéért 4-6 héttel az utazás előtt menjünk el háziorvosunkhoz, hogy még idejében megkapjuk az esetlegesen elmaradt oltásokat!
 

Mi a teendő, ha megbetegedtünk?

Amennyiben mégis észleljük magunkon a tüneteket, haladéktalanul forduljunk orvoshoz, különösen, ha a közelmúltban az érintett országok valamelyikében jártunk! Továbbá, gondoskodnunk kell róla, hogy ne adjuk tovább a vírust másoknak. Az alábbi tanácsok nem térnek el a nátha vagy influenza-szerű megbetegedések esetén érvényes javaslatoktól.
 

• Maradjunk otthon, míg betegek vagyunk!
 

• Használjunk zsebkendőt köhögéskor, tüsszentéskor, majd dobjuk ki azt! Ne használjuk újra ugyanazt a zsebkendőt!
 

• Lehetőleg kerüljük a másokkal történő érintkezést!
 

• Fertőtlenítsük az otthonunkban található tárgyakat és felületeket!
 


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Az arab világ kedvelt frissítője, a hibiszkusz tea

 Gondolta volna, hogy a gyümölcstea pirosas színét a hibiszkusz virágának megszárított szirmai adják? A mályva vagy szudáni rózsaként is emlegetett növényből rendkívül finom tea készíthető, ami a hiedelmek szerint nagyszerű íze mellett számos gyógyhatással is rendelkezik.  

Tovább

Fényűző keletre repít a Wizz Air! – közvetlen járat Dubaiba

 Október 28-tól már fapados járatokkal is eljuthatunk Dubaiba. Az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városába a tervek szerint, hetente négyszer repülnek majd a diszkont légitársaság gépei. Az emirátusokba való belépéshez vízum szükséges, amelyet itthonról kell igényelni, emellett néhány egészségügyi ajánlásról, és az ország vallásából adódó tudnivalókról is érdemes előre tájékozódni!  

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Peru

Peru maga a történelem. Kevés olyan ország van a Földön, amely olyan történelemmel büszkélkedhet, mint ez a dél-amerikai ország. Az ősi korok emlékei, látnivalói jó állapotban maradtak fenn, így az utazók megcsodálhatják az inka fővárost Cuzcot, Machu Picchu fenséges romjait vagy éppen a spanyol hódítók korának építészeti remekműveit. Ezek önmagukban is elegendőek lennének, ahhoz hogy turisták ezreit vonzzák az országba, de ez még kiegészül a varázslatos tájakkal, és az egyedülálló élővilággal is, a világ egyik legizgalmasabb... Peru

Egészségügyi információk országok szerint