Aktuális

Megjelent online a 2014-es Yellow Book

2013-08-28


Szerző: Glázer Szilvia


 Az amerikai Járványügyi és Megelőzési Központ (CDC) a napokban publikálta 2014-es egészségügyi információs könyve, az úgynevezett Yellow Book online kiadását. A kiadvány részletesen tárgyalja, hogy egy utazásra miként kell egészségügyi szempontból felkészülni.

 

 

 A kiadvány tüzetesen foglalkozik a leggyakoribb utazási betegségekkel, védőoltásokkal és a szükséges gyógyszerekkel. Kitér a jet lag jelenségre (a hosszú repülőutak és az időeltolódás okozta napokig tartó fáradtság), és tanácsokkal látja el a gyermekekkel utazókat is. A 2014-es könyv újdonsága, hogy részletesen beszámol a legnépszerűbb úti célok egészségügyi helyzetéről is. Sorra veszi minden földrész leggyakrabban felkeresett országait, látnivalóit, kezdve a perui Machu Picchutól, Mexikón és Európán keresztül a magyarok által oly kedvelt Egyiptomig, vagy akár egészen Thaiföldig. A Yellow Book a különböző utazási típusokkal külön fejezetben foglalkozik, ilyenek például  a hajós körutak, hátizsákos gyalogtúrák, trópusi nyaralások és üzleti utak. A 2014-es kiadásban megtalálhatjuk az új malária-térképet, amely megmutatja a betegség veszélyzónáit és az új védőoltási ajánlásokat. Számos új, népszerű úti cél is bekerült a tartalomba, mint például Jamaika, Thaiföld, Vietnám, vagy a kambodzsai Angkor Wat.


A Yellow Book online változata az alábbi linken érhető el: http://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2014/table-of-contents.


Kiemelt témák

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Spanyolország

A megunhatatlan Spanyolország
 
Kevés színesebb és vonzóbb ország van Európában, mint Spanyolország. Az Ibériai-félsziget nagyobbik államában mindenki megtalálja azt, amiért életében legalább egyszer el kell ide látogatnia. Legendás építészeti remekek, híres múzeumok, csodálatos tengerpartok ugyanúgy vonzzák ide a turistákat és utazókat, mint legkülönbözőbb sportok – gondoljunk csak a futballra, a valenciai versenypályára és még sorolhatnánk – vagy csak egyszerűen a mediterrán hangulat.
 
A célpontok is olyan sokszínűek, mint maga... Spanyolország

Egészségügyi információk országok szerint