Aktuális

Nem csökken az izraeli beutazók száma a gázai összecsapások miatt

2013-04-23


Szerző: Glázer Tamás


Eilat

 Izrael egyedülálló vallási és archeológiai emlékanyaga, valamint Eilat csodás tengerpartja következtében kedvelt úti cél. A tavaly novemberi gázai övezetbeli összecsapások azonban sok magyar turistát elbizonytalanítottak. Vajon érdemes-e mostanra időzíteni látogatásunkat a Szentföldre?

 

 

 

 „A 2012. novemberi összecsapások hatására sem csökkent a foglalások száma 2013-ra, ami egy jó jel a számunkra” – nyilatkozta Tzivi Lotan, a Nápolyi Izraeli Nagykövetség turisztikai attaséja a nápolyi Mediterran Tourism Exchange kiállításon. „Általában, ha egy országban feszültségek vannak, akkor az emberek elhalasztják vagy törlik az utazásaikat az adott desztinációra. Ebben az évben éppen ellenkezőleg történt. A foglalások száma növekedett 2013 első hónapjaiban. Ez nagyon fontos adatsor Izrael számára, hiszen az ország gazdag műemlékekben és egyaránt vonzó a vallás és a régészet iránt érdeklődők számára. „Valószínűleg az ország azt a képet sugallja magáról, hogy a feszült pillanatokban még jobban törekszik a biztonságra. Emellett a biztonság kérdése nagyon fontossá vált a világ egy jelentős részén.” – mondta az attasé az Arab Tavaszra utalva, majd hozzátette: „Sokan úgy vélekedtek, hogy ezekben az országokban hamar helyreáll a demokrácia és a stabilitás a zavargások után, ami ugyan nem történt meg, de mégis a turisták visszatértek, például Egyiptomba is.” 

 

Tzivi Lotan véleménye szerint a turisták mintha toleránsabbá váltak volna az utóbbi időkben. Adatai szerint 2012-ben 3,5 millió ember látogatott Izraelbe, ami 4 százalékos növekedést jelent 2011-hez képest. A turisták 70 százaléka vallási okból utazott a Szentföldre és 170 ezren érkeztek Olaszországból. Ezzel a hatodik legjelentősebb küldő ország Németország, az Egyesült Királyság, Oroszország és a legfontosabb Egyesült Államok után. Lotan arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években érezhetően nőtt a nem vallási okokból érkező turisták száma is.  

 

Izraelbe hazánkból is sok turista érkezik, hiszen több iroda is kínál Szentföld vagy Izrael-Jordánia körutazásokat is az év minden szakaszában. Emellett több országból, például Egyiptomból vagy Törökországból fakultatív kirándulás keretei között is eljuthatunk Izraelbe. Az ország vonzó célpont lehet a valóban lenyűgöző mennyiségű vallási- és egyéb archeológiai emléke miatt, elég csak arra gondolni, hogy a kereszténység legjelentősebb kegyhelyei itt találhatóak Jeruzsálemben és környékén. Emellett a kiváló infrastruktúrával rendelkező, Vörös-tengeri nyaralóhely, Eilat is a térség legszebb helyei közé számít. Az idei évtől pedig még könnyebbé válik az utazás lévén, hogy már több légitársaság indít Budapestről is közvetlen járatokat Tel-Avivba. Ebben az esetben az országba történő belépés kissé körülményesebb, de inkább időt rabló, semmint nehézkes. Az országba lépéshez (90 napnál rövidebb tartózkodás esetén) vízum nem szükséges, de a visszaútra szóló repülőjegy  és az izraeli tartózkodási hely igazolásának felmutatása igen. A belépés folyamatát megkönnyítheti, ha a turista meghívó levelet vagy egy helyi ismerős elérhetőségeit be tudja mutatni. A belépés előtt a vámtisztek néha feleslegesnek tűnő, de igen fontos kérdéseket tehetnek fel, ami akár negyedórát is igénybe vehet.

 

Egészségügyi szempontból a felkészülés a javasolt védőoltások felvételén túl a szokásos útipatika összeállítását és fokozott napsütés kellemetlen hatásainak elhárítását kell magában foglalnia. Ez utóbbira különösen ügyeljünk, hiszen az ország bizonyos részein a klíma sivatagi, így különösen a nyári időszakban nem ritka a 40 fok feletti nappali hőmérséklet. Izraelben a két legjellemzőbb betegség, mellyel találkozhatunk a rovarok által terjesztett leishmaniasis és az idegen országokban jellemző hasmenés. Előbbi ellen a légycsípések elkerülésével védekezhetünk. Kötelező védőoltással nem kell számolnunk a Szentföld meglátogatásakor, de javasolt a hastífusz valamint a hepatitis A és hepatitis B elleni vakcina felvétele. Az ország bizonyos területein javasolt lehet a torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-Per-Te) és a veszettség elleni védőoltás is. Ne feledjük, amennyiben a politikai összecsapásokhoz közeli övezetekbe készülünk, akkor a higiénés viszonyok romlásával kell számolni, ilyen esetben mindenképpen keressük fel még itthon valamelyik oltóközpontot, és készüljünk komolyabban fel az utazásra egészségügyi szempontból is.

 


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Sárgaláz járvány az Egyiptommal határos Szudánban

 A Szövetségi Egészségügyi Minisztérium (FMOH) sárgaláz járványt jelentett be az Egyiptommal határos Szudánban. Az olykor halálos kimenetelű megbetegedés ellen közel 100%-os védelmet kizárólag a sárgaláz elleni vakcina nyújt.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Izrael

A kellemes tengerparti klíma miatt Izrael kedvelt úticél az utazók számára. Az ország története 4000 éves múltra tekint vissza melynek főbb állomásait akár egy körutazás illetve Eilatban való nyaralásunk során különböző fakultatív kirándulások alkalmával ismerhetjük meg. Bejárhatjuk a Bibliából ismert szent helyeket, keresztülhaladhatunk az ország változatos tájain, fürödhetünk a Holt-tengerben, valamint kis ízelítőt kaphatunk a történelmi városok múltjáról és jelenéről. Jeruzsálem, Betlehem és Názáret olyan sajátos légkörrel... Izrael

Egészségügyi információk országok szerint