Aktuális

Otthoni kényelem kempingben – mobilházak Lignanoban

2013-05-07


Szerző: Glázer Tamás


 Mindössze hat óra Budapestről a Dolce Vita legközelebbi fellegvára, Lignano Sabbiadoro. A csodás, homokos tengerparttal kényeztető üdülőváros látogatásakor az otthoni kényelemről sem kell lemondani. Mobilházban töltöttünk egy hetet Olaszországban.

 

 

 Az autós nyaralás külföldi úti céljai között örök sláger az Adria és annak partján osztozkodó Horvátország és Olaszország. Ha a talján nyaralás mellett döntünk, az első jó adottságokkal rendelkező település Lignano Sabbiadoro, mely a két felkapottabb üdülőhelyhez, Bibionéhoz és Lido di Jesolohoz képest élhetőbb méretű, talán kevésbé zsúfolt, ugyanakkor szolgáltatásokban és olaszos bájban semmivel sem marad el tőlük. Ráadásul a shoppingkedvelők számára jó hír, hogy Milánót leszámítva talán egész Olaszországban itt a legmagasabb az egy négyzetméterre jutó dizájner outletek és boltok száma, de olasz fagyizó sűrűségben is a világ élvonalába tartozik. A szálláshelyek száma itt is szinte korlátlan, mi azonban egy speciális lehetőséget, a Pino Mare Camping Village mobilházait vizsgáltuk meg közelebbről.

 

Mint a csigák – hordozható házak a parton

 

A jól csengő nevű kemping Lignano két ilyen jellegű létesítménye közül az egyik, mely a városnak helyet adó félsziget csücskén helyezkedik el, így két irányból saját, kb. 2-300 méter széles, homokos tengerpart fogja körül. Bár a Pino Mare 2,5 kilométerre helyezkedik el a belvárostól, szinte mindennel felszerelt, ami a nyaraláshoz kellhet. Két étterme közül az egyik olasz, a másik halételekre specializálódott. Saját boltjában minden beszerezhető, ami egy kisebb hazai szupermarketben, beleértve a babaételeket és felszereléseket is. A gyermek-centrikusság egyébként az egész létesítményre jellemző: számtalan játszótér mellett van itt vízizorb és a medencénél gyermek aerobic is. Apropó medence! Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a kemping medencekomplexuma egy komolyabb trópusi szállodáéval szemben is megállja a helyét, méretben és látványban egyaránt. Ami azonban nincsen egy forró égövi hotelben, az a mobilházak rendezett sora.

               

A mobilházak tulajdonképpen egy utánfutóra felépített lakóháznak felelnek meg, bár falvastagságuk inkább a faházakéhoz közelít. Belső kialakításuk egy ízlésesen berendezett lakáséra emlékeztet. Az épület dupla falú, közöttük hőszigetelő anyaggal, nyílászárói pedig – kinézetre - teljesen megegyeznek a házaknál használatosakkal. A Pino Mare 8 különböző fajtájú ilyen alkalmasságot kínál, összesen 300 darabot. Ezek mindegyike központi légkondicionálóval és teljesen berendezett konyhával felszerelt. A kisebb házak nappaliból és egy hálószobából, míg a nagyobbak plusz még egy hálószobából állnak, és a szobákhoz mindegyikben külön fürdőszoba is található. A legmagasabb kategóriás házak összesen négy helyiségesek, vagyis itt három dupla ágyas szoba kapott helyet, mindegyikben televízióval és saját fürdővel. Mi az Aquamarina fantázianevű házat próbáltuk ki, és a tapasztalatok abszolút pozitívak. A ház egyik sarkát a tervezéskor levágták, így ott egy fedett terasz is rendelkezésre áll, amihez a kemping műrattan bútorokat is biztosít. Ahogy minden mobilházhoz, úgy az Aquamarinahoz is jár egy kb. 60 négyzetméteres, rhododendron sövénnyel határolt kert és saját kocsi beálló is. A házba a teraszról lehet bejutni egy eltolható üvegajtón keresztül. Belépve az amerikai konyhás nappaliba jutunk, ahol egy kihúzható heverővel növelhető hatszemélyesre a kapacitás, bár ennek használata kíván kompromisszumokat. A nappaliból balra nyílik a két kétágyas szoba, mindkettő saját WC-zuhanyzóval. Ennek az elrendezésnek előnye és hátránya egyaránt van: előnye, hogy a szobában alvó párok úgy tudják a toalettet használni, hogy nem kell zavarniuk az esetlegesen nappaliban alvókat, hátránya viszont, hogy ők WC nélkül maradnak.

A ház teljesen felszerelt, így valóban csak ételt-italt kell magunkkal vinnünk, minden más ott vár bennünket. A mobilházakban jó minőségű a csapvíz, főzésre, mosogatásra alkalmas, de fogyasztásra nem ajánlott. Köztudott, hogy a Földközi - tengerben rengeteg szennyezőanyag és kórokozó található a bebocsátott tisztítatlan szennyvíz miatt. Éppen emiatt inkább palackozott vízet igyunk a térségben. Gondos egészségügyi felkészülés mellett – hepatitis  A és B védőoltás – bátran ehetünk, ihatunk akármelyik utcai fagyizóban, étteremben, kempingben. Ne feledjük a tengeri állatok is kórokozókat hordozhatnak, így a gondos odafigyelés ott sem árt. A kemping másik előnye, hogy az elfogyasztott étel és ital minőségét, biztonságosságát hatékonyabban tudjuk ellenőrizni, hiszen magunk is elkészíthetjük őket.

                Ezek hát az előnyök. Végül pedig jöjjön a feketeleves és a végkövetkeztetés…

 

Nem olcsó, de mégis lehet jó választás

 

A mobilházak nem tartoznak az olcsó megoldások közé. Akik a hagyományos kempingek áraihoz szoktak (sátor- vagy lakóautó placc árakkal), azok valószínűleg a szívükhöz kapnak, ha megnézik az árlistát, hiszen főszezonban (július elejétől, augusztus elejéig) a DeLuxe nevű, legjobban felszerelt házak 231 euróba (több,mint 66 ezer forintba) kerülnek éjszakánként. A legjobb ár/érték arányú Aquamarina típus ennél 30 euróval olcsóbb (kb. 55 ezer forint), amiért cserébe le kell mondanunk egy hálószobáról. Az ennél kisebb házakban pedig a fejenkénti ár még magasabbra jön ki. Akárhogyan nézzük is, ez főszezonban több, mint 485 ezer forint egy hétre, vagyis fejenként közel 81 ezer forint, vagy az Aquamarina esetében 65 ezer forint, ellátás nélkül.  Ennél bizony szállodai szobát főszezonban is kapunk olcsóbban Lignanoban. Akkor tehát nem érdemes a mobilházakkal foglalkozni? Nos a helyzet nem ennyire egyszerű.

 

 

 

     

 

                      Ha végiggondoljuk az előnyöket és a hátrányokat, akkor a mérleg két serpenyője nagyjából egyensúlyba kerül és kinek-kinek a saját igényei szerint kell eldöntenie, hogy szállodát vagy mobilházat választ inkább. A szálloda mellett szól az olcsóbb ár, míg a mobilház előnye (a Pino Mare esetében), hogy csodálatos környezetben van, és saját tengerparttal rendelkezik ( a kemping). A szálloda esetében általában hosszabb-rövidebb sétát kell tenni a partig, és a legolcsóbb hotelek strandkártyát sem adnak (ami nélkül Lignanoban fizetni kell a strandra történő belépésnél). Ráadásul az olcsóbb hotelek általában egy forgalmas útra nyílnak és medencéjük sincsen. Végezetül ne felejtsük el, hogy a normál szállodai szobákban nincsen konyha sem, így vagy a hotel éttermében étkezünk vagy beülünk egy (bizony méregdrága) városi étterembe. A dolog tehát nem fehér vagy fekete. Mindenki eldöntheti, hogy mi a fontosabb a számára, már persze ha túl tudja tenni magát a kemping életforma és a magas ár/minőség közötti látszólagos ellentmondáson.


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Sárgaláz járvány az Egyiptommal határos Szudánban

 A Szövetségi Egészségügyi Minisztérium (FMOH) sárgaláz járványt jelentett be az Egyiptommal határos Szudánban. Az olykor halálos kimenetelű megbetegedés ellen közel 100%-os védelmet kizárólag a sárgaláz elleni vakcina nyújt.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Olaszország

Az édes élet csupán néhány óra autóval
 
Dolce vita. Ez Olaszország. A tiszta tenger és Európa legszélesebb homokos partjai, ahol a napernyők tarkán sorakoznak végeláthatatlan sorban egészen a hullámok pereméig. Olaszország mind a tengert, mind a hegyeket, mind pedig a művészeteket kedvelő turisták utazásának célpontja. Az olasz csizma szárát körülölelő tengerpart, az ország északi részén elterülő Alpok és az országon végighúzódó Appennin-hegység, valamint a városok ókori és középkori emlékei rengeteg látnivalót és kikapcsolódási... Olaszország

Egészségügyi információk országok szerint