Aktuális

Repüljünk Bakuba! – Közvetlen járat Azerbajdzsánba

2013-07-31


Szerző: Gódor Kitti


 A tavalyi Eurovíziós Dalfesztivál óta Azerbajdzsán egyre népszerűbb a turisták körében. A változatos tájvidék, a régi időket idéző paloták, fürdők és a modern felhőkarcolók eklektikája igazán vonzóvá teszik az országot az utazók számára. Eddig csak hosszú, több átszállásos repülőút által lehetett eljutni Budapestről a fővárosba, Bakuba, ma már azonban közvetlen járat is indul. A gondtalan vakáció érdekében ne feledkezzünk meg a vízum beszerzéséről és a megfelelő egészségügyi felkészülésről sem.

 

 

 Az egyik diszkont légitársaság az utóbbi félévben két új desztinációval is gazdagította repertoárját, köztük a legfrissebb Baku, Azerbajdzsán fővárosa. A metropolisz neve talán az Eurovíziós Dalfesztivál kapcsán lehet ismerős többek számára, hiszen a tavalyi évben, Baku adott otthont a vetélkedőnek. Az ország fő bevételi forrása a kőolaj és a földgáz exportja, bár az utóbbi időben Azerbajdzsán intenzív fejlesztésekbe kezdett a turizmus terén is. Ezt az idegenforgalmi statisztikai adatok is alátámasztják. A Magyar Konzuli Szolgálat honlapján olvasható, hogy évente több mint 2 millióan látogatnak az országba.

 

Az egyik fapados légitársaság heti két alkalommal, hétfőn és pénteken repül Bakuba. Az árak igen kedvezőek, hiszen főszezonban (július közepén) 8 napra egy fő estén kb. 18 ezer forintba kerül egy oda-vissza jegy. Ebben azonban nincs benne a csomagdíj, azzal még számolnunk kell. Az utazás élvezeti értékéből csak a késő esti indulás, valamint a hajnali érkezés von le egy keveset. A jutányos repülőjegy árak mellett mindenképpen terveznünk kell a vízum költségével is, hiszen ez a beutazáshoz mindenképpen szükséges, és a budapesti Azeri Nagykövetségen, vagy 2013 március óta online lehet igényelni az evisa.mfa.gov.az internet címen.

 

Utazás előtt mindenképpen informálódjunk Azerbajdzsán egészségügyi helyzetéről is! A Magyar Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint az országban a meleg éghajlat miatt előfordulhatnak ételmérgezések. Nyáron a déli részeken maláriaveszélyre lehet számítani. A maláriát okozó nőstény szúnyogok ellen gyógyszerrel védekezhetünk. Minden utazónak ajánlott a tetanus elleni védőoltás felvétele is, mert a tetanus (merevgörcs) fertőzést bárki megkaphatja, akinek a sebe sérülés közben vagy azt követően szennyezett talajjal, porral érintkezik. A vakcina 10 évig nyújt védelmet a fertőzéssel szemben. A fejlődő országokban különösen javasolt a hastífusz és a hepatitis A elleni védőoltás beadatása, mert a piacon vásárolt gyümölcsök, zöldségek, amiket gyakran szennyvízzel locsolnak, sok esetben hordozzák a betegségeket okozó kórkozókat. Az ajánlott vakcinák közé tartozik még a hepatitis B elleni oltóanyag is. A területre érvényes egyéb oltásokról az Országos Oltóközpont munkatársai tudnak bővebb felvilágosítást adni.

 

Bakuban gyönyörű mecseteket, palotákat, fürdőket és parkokat láthatunk. Az UNESCO 2000-ben a Világörökség részévé nyílvánította a belvárost. Baku kulturális élete is igen élénk: a városban számos színház és koncertterem várja a szórakozni vágyó turistákat, ezek közül a két legismertebb az Azerbajdzsáni Állami Operaház és Balettintézet és a Nemzeti Filharmónia. Utóbbi kitűnő akusztikája miatt igen kedvelt a látogatók körében. A zenekedvelők számára kiemelt éves esemény a Bakui Nemzetközi Jazz Fesztivál, ahová több híres zenész érkezik az USA-ból, Olaszországból és Németországból. Ha több napra megyünk, akkor érdemes ellátogatni a Gobustan Nemzeti Parkba is, ahol a holdbéli tájat és a sárvulkánokat csodálhatjuk meg. 


Kiemelt témák

Hasonló hírek

A világ hét új csodája I.

 A világ hét új csodáját a „hetek napján”, 2007.07.07-én, hat évvel ezelőtt nevezték meg Lisszabonban, melyek a következők: a mexikói Yucatán-félszigeten található Chichén Itzá, a Rio de Janeiroban álló Megváltó Krisztus szobra, a római Colosseum, a Kínai Nagy Fal, a Machu Picchu Peruban, a jordániai Petra és az indiai Tádzs Mahal. Ha valaki szeretné látni mind a hét új csodát, akkor cikksorozatunkból hasznos tippeket kaphat az utazáshoz.    

Tovább

Sárgaláz járvány az Egyiptommal határos Szudánban

 A Szövetségi Egészségügyi Minisztérium (FMOH) sárgaláz járványt jelentett be az Egyiptommal határos Szudánban. Az olykor halálos kimenetelű megbetegedés ellen közel 100%-os védelmet kizárólag a sárgaláz elleni vakcina nyújt.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Ausztria (Osztrák Köztársaság)

 
Ahol a nyugat kezdődik
 
 
Méltóságteljes alpesi táj, kávézók és sütemények világa. Tiszta és rendezett városok, ízléses házak, kedves emberek, színvonalas rendezvények. Ausztria gazdag ország, s ez nem is meglepő az után, hogy mily tekintélyes birodalom központja lehetett.
 
Ausztria a nyugat kapuja, így hívták régen ezt az országot és ez még ma is ugyanúgy igaz. Magyarországot ezer szál és közös emlék kapcsolja nyugati szomszédjához. Kultúránkban ma is sokat őrzünk a monarchia hagyományaiból. A rendszerváltás... Ausztria (Osztrák Köztársaság)

Egészségügyi információk országok szerint