Aktuális

Repüljünk Bakuba! – Közvetlen járat Azerbajdzsánba

2013-07-31


Szerző: Gódor Kitti


 A tavalyi Eurovíziós Dalfesztivál óta Azerbajdzsán egyre népszerűbb a turisták körében. A változatos tájvidék, a régi időket idéző paloták, fürdők és a modern felhőkarcolók eklektikája igazán vonzóvá teszik az országot az utazók számára. Eddig csak hosszú, több átszállásos repülőút által lehetett eljutni Budapestről a fővárosba, Bakuba, ma már azonban közvetlen járat is indul. A gondtalan vakáció érdekében ne feledkezzünk meg a vízum beszerzéséről és a megfelelő egészségügyi felkészülésről sem.

 

 

 Az egyik diszkont légitársaság az utóbbi félévben két új desztinációval is gazdagította repertoárját, köztük a legfrissebb Baku, Azerbajdzsán fővárosa. A metropolisz neve talán az Eurovíziós Dalfesztivál kapcsán lehet ismerős többek számára, hiszen a tavalyi évben, Baku adott otthont a vetélkedőnek. Az ország fő bevételi forrása a kőolaj és a földgáz exportja, bár az utóbbi időben Azerbajdzsán intenzív fejlesztésekbe kezdett a turizmus terén is. Ezt az idegenforgalmi statisztikai adatok is alátámasztják. A Magyar Konzuli Szolgálat honlapján olvasható, hogy évente több mint 2 millióan látogatnak az országba.

 

Az egyik fapados légitársaság heti két alkalommal, hétfőn és pénteken repül Bakuba. Az árak igen kedvezőek, hiszen főszezonban (július közepén) 8 napra egy fő estén kb. 18 ezer forintba kerül egy oda-vissza jegy. Ebben azonban nincs benne a csomagdíj, azzal még számolnunk kell. Az utazás élvezeti értékéből csak a késő esti indulás, valamint a hajnali érkezés von le egy keveset. A jutányos repülőjegy árak mellett mindenképpen terveznünk kell a vízum költségével is, hiszen ez a beutazáshoz mindenképpen szükséges, és a budapesti Azeri Nagykövetségen, vagy 2013 március óta online lehet igényelni az evisa.mfa.gov.az internet címen.

 

Utazás előtt mindenképpen informálódjunk Azerbajdzsán egészségügyi helyzetéről is! A Magyar Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint az országban a meleg éghajlat miatt előfordulhatnak ételmérgezések. Nyáron a déli részeken maláriaveszélyre lehet számítani. A maláriát okozó nőstény szúnyogok ellen gyógyszerrel védekezhetünk. Minden utazónak ajánlott a tetanus elleni védőoltás felvétele is, mert a tetanus (merevgörcs) fertőzést bárki megkaphatja, akinek a sebe sérülés közben vagy azt követően szennyezett talajjal, porral érintkezik. A vakcina 10 évig nyújt védelmet a fertőzéssel szemben. A fejlődő országokban különösen javasolt a hastífusz és a hepatitis A elleni védőoltás beadatása, mert a piacon vásárolt gyümölcsök, zöldségek, amiket gyakran szennyvízzel locsolnak, sok esetben hordozzák a betegségeket okozó kórkozókat. Az ajánlott vakcinák közé tartozik még a hepatitis B elleni oltóanyag is. A területre érvényes egyéb oltásokról az Országos Oltóközpont munkatársai tudnak bővebb felvilágosítást adni.

 

Bakuban gyönyörű mecseteket, palotákat, fürdőket és parkokat láthatunk. Az UNESCO 2000-ben a Világörökség részévé nyílvánította a belvárost. Baku kulturális élete is igen élénk: a városban számos színház és koncertterem várja a szórakozni vágyó turistákat, ezek közül a két legismertebb az Azerbajdzsáni Állami Operaház és Balettintézet és a Nemzeti Filharmónia. Utóbbi kitűnő akusztikája miatt igen kedvelt a látogatók körében. A zenekedvelők számára kiemelt éves esemény a Bakui Nemzetközi Jazz Fesztivál, ahová több híres zenész érkezik az USA-ból, Olaszországból és Németországból. Ha több napra megyünk, akkor érdemes ellátogatni a Gobustan Nemzeti Parkba is, ahol a holdbéli tájat és a sárvulkánokat csodálhatjuk meg. 


Kiemelt témák

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Tanzánia

Az egyik legnagyobb vadon Afrikában. Hatalmas terület, dimbes-dombos füves területtel, mely szinte eggyé válik a horizonttal.
Tanzánia elsősorban gazdag állatvilágával és hófehér homokos zanzibári szigetével vonzza az utazókat. Az utazók többsége szafari+üdülés kombinációt foglal, amely azt jelenti, hogy az afrikai kontinens belsejében található tanzán nemzeti parkokba ugyanúgy ellátogatnak, mint a maláriás moszkitókkal teli Zanzibár szigetére. Az ország higiénés viszonyai Kenyához hasonlóak, azaz az ivóvíz és csatorna ellátás nem megfelelő. A... Tanzánia

Egészségügyi információk országok szerint