Aktuális

Tovább terjed a Nyugat-nílusi láz az EU-ban

2013-11-18


Szerző: Gódor Kitti


 Az Európai Járványügyi Központ (ECDC) a hazánkat is érintő Nyugat-nílusi láz térhódítására hívja fel a figyelmet. A szúnyogcsípéssel terjedő, olykor végzetes kimenetelű vírusfertőzés Magyarországon kívül több szomszédos nemzetet is érint. Bár a fertőzés megelőzésére vakcina még nem áll rendelkezésére, a különböző rovarriasztók használatával csökkenthető a megbetegedés esélye.

 

 

 Az Európai Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint a közelmúltban 224 ember megbetegedését okozta a Nyugat-nílusi láz az Európai Unióban, illetve további 557 kóros állapotról számoltak be a környező országok, az idei év fertőzési időszakától kezdődően. A 42. héten három új esetet észleltek az EU-ban, ezek közül egy hazai vonatkozású volt, a további két fertőzést pedig a romániai Sibiu megyében regisztrálták. Hazánk Bács-Kiskun megyéből jelentett egy esetet, amelyet bár még augusztusban észleltek, csak most erősítették meg, mint izolált megbetegedést. Az ECDC további 46 új fertőzést jegyzett fel az elmúlt héten: Izrael 4 új megbetegedést jelzett, míg Szerbiában ez a szám 42-re tehető, amelyből három újonnan érintett terület volt, 39 alkalommal pedig egy már korábban nyilvántartásba vett térségből kerültek ki a betegek.

 

A Nyugat-nílusi láz úgynevezett zoonotikus - vagyis állatról emberre terjedő – vírusbetegség. A vírus gazdái a madarak, akik nagy távolságokra is képesek elhurcolni a fertőzést, amely szúnyogcsípéssel terjed. Az ember mellett megtámadhatja a madarakat, lovakat, kutyákat és más állatokat is. A Nyugat-nílusi lázat erős, egészséges szervezettel többnyire tünetmentesen átvészelhetjük, mégis ajánlatos komolyan venni a legkisebb tüneteket is, amelyek a Dengue láz és a sárgaláz enyhe formájára hasonlítanak. Ilyenek például a hányinger, láz, fényérzékenység, izomfájdalom, kötőhártya gyulladás, arcpirulás valamint a nyirokcsomó duzzanatok megjelenése a törzsön és a végtagokon. A leginkább veszélyeztetett csoportok a gyermekek és fiatal felnőttek, az idősek illetve a legyengült immunrendszer következtében a betegek. Idősebb pácienseknél - a betegség második periódusában – akár agyhártyagyulladás vagy agyvelőgyulladás is kialakulhat. A Nyugat-nílusi láz esetében jelenleg csak tüneti kezelésre van mód, humán oltóanyag még nem elérhető. Hatásosan védekezhetünk azonban a különböző típusú szúnyogriasztók alkalmazásával.

 

A rovarriasztók használata abban az esetben is nagyon lényeges, ha olyan helyre tervezzük nyaralásunkat, pihenésünket, ahol fokozottan lehet számítani szúnyogcsípésből származó megbetegedésre. 


Kiemelt témák

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Ausztria (Osztrák Köztársaság)

 
Ahol a nyugat kezdődik
 
 
Méltóságteljes alpesi táj, kávézók és sütemények világa. Tiszta és rendezett városok, ízléses házak, kedves emberek, színvonalas rendezvények. Ausztria gazdag ország, s ez nem is meglepő az után, hogy mily tekintélyes birodalom központja lehetett.
 
Ausztria a nyugat kapuja, így hívták régen ezt az országot és ez még ma is ugyanúgy igaz. Magyarországot ezer szál és közös emlék kapcsolja nyugati szomszédjához. Kultúránkban ma is sokat őrzünk a monarchia hagyományaiból. A rendszerváltás... Ausztria (Osztrák Köztársaság)

Egészségügyi információk országok szerint