Aktuális

Tovább terjed a Nyugat-nílusi láz az EU-ban

2013-11-18


Szerző: Gódor Kitti


 Az Európai Járványügyi Központ (ECDC) a hazánkat is érintő Nyugat-nílusi láz térhódítására hívja fel a figyelmet. A szúnyogcsípéssel terjedő, olykor végzetes kimenetelű vírusfertőzés Magyarországon kívül több szomszédos nemzetet is érint. Bár a fertőzés megelőzésére vakcina még nem áll rendelkezésére, a különböző rovarriasztók használatával csökkenthető a megbetegedés esélye.

 

 

 Az Európai Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint a közelmúltban 224 ember megbetegedését okozta a Nyugat-nílusi láz az Európai Unióban, illetve további 557 kóros állapotról számoltak be a környező országok, az idei év fertőzési időszakától kezdődően. A 42. héten három új esetet észleltek az EU-ban, ezek közül egy hazai vonatkozású volt, a további két fertőzést pedig a romániai Sibiu megyében regisztrálták. Hazánk Bács-Kiskun megyéből jelentett egy esetet, amelyet bár még augusztusban észleltek, csak most erősítették meg, mint izolált megbetegedést. Az ECDC további 46 új fertőzést jegyzett fel az elmúlt héten: Izrael 4 új megbetegedést jelzett, míg Szerbiában ez a szám 42-re tehető, amelyből három újonnan érintett terület volt, 39 alkalommal pedig egy már korábban nyilvántartásba vett térségből kerültek ki a betegek.

 

A Nyugat-nílusi láz úgynevezett zoonotikus - vagyis állatról emberre terjedő – vírusbetegség. A vírus gazdái a madarak, akik nagy távolságokra is képesek elhurcolni a fertőzést, amely szúnyogcsípéssel terjed. Az ember mellett megtámadhatja a madarakat, lovakat, kutyákat és más állatokat is. A Nyugat-nílusi lázat erős, egészséges szervezettel többnyire tünetmentesen átvészelhetjük, mégis ajánlatos komolyan venni a legkisebb tüneteket is, amelyek a Dengue láz és a sárgaláz enyhe formájára hasonlítanak. Ilyenek például a hányinger, láz, fényérzékenység, izomfájdalom, kötőhártya gyulladás, arcpirulás valamint a nyirokcsomó duzzanatok megjelenése a törzsön és a végtagokon. A leginkább veszélyeztetett csoportok a gyermekek és fiatal felnőttek, az idősek illetve a legyengült immunrendszer következtében a betegek. Idősebb pácienseknél - a betegség második periódusában – akár agyhártyagyulladás vagy agyvelőgyulladás is kialakulhat. A Nyugat-nílusi láz esetében jelenleg csak tüneti kezelésre van mód, humán oltóanyag még nem elérhető. Hatásosan védekezhetünk azonban a különböző típusú szúnyogriasztók alkalmazásával.

 

A rovarriasztók használata abban az esetben is nagyon lényeges, ha olyan helyre tervezzük nyaralásunkat, pihenésünket, ahol fokozottan lehet számítani szúnyogcsípésből származó megbetegedésre. 


Kiemelt témák

Hasonló hírek

A világ hét új csodája I.

 A világ hét új csodáját a „hetek napján”, 2007.07.07-én, hat évvel ezelőtt nevezték meg Lisszabonban, melyek a következők: a mexikói Yucatán-félszigeten található Chichén Itzá, a Rio de Janeiroban álló Megváltó Krisztus szobra, a római Colosseum, a Kínai Nagy Fal, a Machu Picchu Peruban, a jordániai Petra és az indiai Tádzs Mahal. Ha valaki szeretné látni mind a hét új csodát, akkor cikksorozatunkból hasznos tippeket kaphat az utazáshoz.    

Tovább

Sárgaláz járvány az Egyiptommal határos Szudánban

 A Szövetségi Egészségügyi Minisztérium (FMOH) sárgaláz járványt jelentett be az Egyiptommal határos Szudánban. Az olykor halálos kimenetelű megbetegedés ellen közel 100%-os védelmet kizárólag a sárgaláz elleni vakcina nyújt.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Ausztria (Osztrák Köztársaság)

 
Ahol a nyugat kezdődik
 
 
Méltóságteljes alpesi táj, kávézók és sütemények világa. Tiszta és rendezett városok, ízléses házak, kedves emberek, színvonalas rendezvények. Ausztria gazdag ország, s ez nem is meglepő az után, hogy mily tekintélyes birodalom központja lehetett.
 
Ausztria a nyugat kapuja, így hívták régen ezt az országot és ez még ma is ugyanúgy igaz. Magyarországot ezer szál és közös emlék kapcsolja nyugati szomszédjához. Kultúránkban ma is sokat őrzünk a monarchia hagyományaiból. A rendszerváltás... Ausztria (Osztrák Köztársaság)

Egészségügyi információk országok szerint