Aktuális

A világ hét új csodája I.

2013-11-22


Szerző: Molnár Barbara


 A világ hét új csodáját a „hetek napján”, 2007.07.07-én, hat évvel ezelőtt nevezték meg Lisszabonban, melyek a következők: a mexikói Yucatán-félszigeten található Chichén Itzá, a Rio de Janeiroban álló Megváltó Krisztus szobra, a római Colosseum, a Kínai Nagy Fal, a Machu Picchu Peruban, a jordániai Petra és az indiai Tádzs Mahal. Ha valaki szeretné látni mind a hét új csodát, akkor cikksorozatunkból hasznos tippeket kaphat az utazáshoz.

 

 

 A világ hét új csodájának ötletét 1999-ben Bernard Weber, svájci üzletember és filmes szakember vetette fel, 2011-ben pedig megalapította a 7 Új Csoda Alapítványt (New7Wonders). A szabályok szerint mindazokat az építményeket nevezhették, melyeket emberi kéz alkotott, illetve 2000 előtt épültek. A szavazás két szakaszra oszlott. Az elsőben bárki leadhatta voksát a világ bármely, a címre méltónak vélt építményére. Ez az első szakasz összesen 177 jelölttel zárult 2005 novemberében, 2006 januárjára ezek számát 21-re szűkítették. A helyszínbejárásokat követően 2007. július elején megkezdődött az óriási érdeklődésnek örvendő, végső szavazás. A 7 új csodát egy ünnepélyes gálaműsor keretei között nevezték meg, melynek egyik házigazdája az Oscar-díjas Hilary Swank volt.

 

Mexikói varázslat

 

A Mexikóban található Yukatán-félszigeten felépített Chichén Itzát Cancun városától nagyjából 200 kilométerre keletre tekinthetjük meg.  A titokzatos maja-tolték birodalom fővárosát 1988-ban az UNESCO a világörökség részévé nyÍlvánította. Számos építmény csoport alkotja, ezek közül talán az egyik legismertebb az El Castillo, a Kastély épülete, amelyet sokan a mexikói piramisként emlegetnek. Cancun városába Budapestről londoni átszállással juthatunk el a legegyszerűbben. A retúr repülőjegyet 200000 Ft-tól vásárolhatjuk meg, a szállásokból pedig a legolcsóbb hostelektől kezdve a luxus hotelekig számtalan lehetőséget találunk a félszigeten és környékén. Chichén Itzát a legegyszerűbben bérelt autóval lehet megközelíteni: az autóbérlés egyszerű és gyors, a benzin pedig az európai árakhoz mérten igen olcsó. A látványosság környékén kiépített indián piac, bankautomaták sora és éttermek sokasága várja a megfáradt utazókat. Nem kell trópusi esőerdős túrára készülni, hiszen jól kiépített utakon barangolhatunk a maja birodalomban. Ne feledjük, hogy Mexikó higiénés viszonyai eltérnek az itthon megszokott körülményektől, így utazás előtt érdemes felkészülni a különböző fertőzésekre: a hepatitis A és B ellen, valamint a tífusz ellen a védőoltás felvétele ajánlott, malária ellen pedig tablettával védekezhetünk.

 

Brazil megaszobor

 

A Rio de Janeiróban álló Megváltó Krisztus szobra a felállítását követően szinte rögtön a Világörökség részévé vált. Elkészítésén egy építészekből, szobrászokból és mérnökökből álló csoport dolgozott 1926-31-ig Párizsban. Több másolatát is megépítették már, például Lisszabonban és Garajauban is találkozhatunk hasonló szoborral. Rióba Budapestről a legegyszerűbben londoni átszállással utazhatunk, de választhatunk jegyet amszterdami, majd sao paulo-i átszállással is. A jegy a cancúnihoz hasonlóan kb. 200000 Ft-tól kezdődik. Az ikonikus szoborhoz a látogatókat egy 1985-ben épített kötélvasút viszi egy darabon, amelynek végállomása 40 méterre van a Corcovado legmagasabb pontjától. Innen 220 lépcsőfok vezet a szobor lábazatánál kialakított kilátóteraszhoz. 2002 óta már liftek és mozgólépcsők is megkönnyítik a feljutást. A riói szálloda árak változatosak, a februári farsangi forgatag idején európai mértékkel számolhatunk a szobák esetében, nyáron, a turistaszezonon kívül viszont kedvező árú szálláskínálatból válogathatunk. Brazília színes ország, ahol a favellák szegénynegyedei csakúgy megtalálhatóak, mint  a luxuslakásokat rejtő felhőkarcolók. Az egészségügyi ellátás a magán kórházakban európai színvonalú, de a gondtalan utazáshoz az általános utazási védőoltások felvétele ajánlott, mint a hepatitis A és B, influenzaszezonban az influenza, valamint  a tífusz elleni vakcina.

 

Római vakáció

 

A római Colosseum Vespasianus császár uralkodása alatt, i. e. 80-ban épült. Az ókori Róma óriási, 50000 ember befogadására és akár 5000 vadállat felvonultatására alkalmas amfiteátrumát 1980-ban jegyezték be az UNESCO Világörökségi listájára. A Világ Hét Új Csodája közül a Colosseum közelíthető meg a legköltséghatékonyabban és legegyszerűbben. A Budapestről induló fapados járatokra  már 20-26000 Ft-ért vásárolhatunk retúr jegyet. Szállásunk megválasztásánál csak a pénztárcánk szabhat határt. Téli és nyári időszakban egyaránt találhatunk olcsó szállást, akár már 30000 Ft-tól 2 fő részére. De a luxushoz ragaszkodók is igazán bő választékból csemegézhetnek. 200-300000 forintos - sőt nyári időszakban milliós szobák is várják a vendégeket. Az európai utazók gyakran elfeledkeznek az egészségügyi felkészülésről, holott egyre több országban kell számolnunk a kanyaró felbukkanásával. Mivel a legtöbb magyar hepatitis A járványnak Olaszország volt a forrása, érdemes utazás előtt hat héttel a Hepatitis A ellen beoltatni magunkat.


Kiemelt témák

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Ausztria (Osztrák Köztársaság)

 
Ahol a nyugat kezdődik
 
 
Méltóságteljes alpesi táj, kávézók és sütemények világa. Tiszta és rendezett városok, ízléses házak, kedves emberek, színvonalas rendezvények. Ausztria gazdag ország, s ez nem is meglepő az után, hogy mily tekintélyes birodalom központja lehetett.
 
Ausztria a nyugat kapuja, így hívták régen ezt az országot és ez még ma is ugyanúgy igaz. Magyarországot ezer szál és közös emlék kapcsolja nyugati szomszédjához. Kultúránkban ma is sokat őrzünk a monarchia hagyományaiból. A rendszerváltás... Ausztria (Osztrák Köztársaság)

Egészségügyi információk országok szerint