Aktuális

A világ hét új csodája I.

2013-11-22


Szerző: Molnár Barbara


 A világ hét új csodáját a „hetek napján”, 2007.07.07-én, hat évvel ezelőtt nevezték meg Lisszabonban, melyek a következők: a mexikói Yucatán-félszigeten található Chichén Itzá, a Rio de Janeiroban álló Megváltó Krisztus szobra, a római Colosseum, a Kínai Nagy Fal, a Machu Picchu Peruban, a jordániai Petra és az indiai Tádzs Mahal. Ha valaki szeretné látni mind a hét új csodát, akkor cikksorozatunkból hasznos tippeket kaphat az utazáshoz.

 

 

 A világ hét új csodájának ötletét 1999-ben Bernard Weber, svájci üzletember és filmes szakember vetette fel, 2011-ben pedig megalapította a 7 Új Csoda Alapítványt (New7Wonders). A szabályok szerint mindazokat az építményeket nevezhették, melyeket emberi kéz alkotott, illetve 2000 előtt épültek. A szavazás két szakaszra oszlott. Az elsőben bárki leadhatta voksát a világ bármely, a címre méltónak vélt építményére. Ez az első szakasz összesen 177 jelölttel zárult 2005 novemberében, 2006 januárjára ezek számát 21-re szűkítették. A helyszínbejárásokat követően 2007. július elején megkezdődött az óriási érdeklődésnek örvendő, végső szavazás. A 7 új csodát egy ünnepélyes gálaműsor keretei között nevezték meg, melynek egyik házigazdája az Oscar-díjas Hilary Swank volt.

 

Mexikói varázslat

 

A Mexikóban található Yukatán-félszigeten felépített Chichén Itzát Cancun városától nagyjából 200 kilométerre keletre tekinthetjük meg.  A titokzatos maja-tolték birodalom fővárosát 1988-ban az UNESCO a világörökség részévé nyÍlvánította. Számos építmény csoport alkotja, ezek közül talán az egyik legismertebb az El Castillo, a Kastély épülete, amelyet sokan a mexikói piramisként emlegetnek. Cancun városába Budapestről londoni átszállással juthatunk el a legegyszerűbben. A retúr repülőjegyet 200000 Ft-tól vásárolhatjuk meg, a szállásokból pedig a legolcsóbb hostelektől kezdve a luxus hotelekig számtalan lehetőséget találunk a félszigeten és környékén. Chichén Itzát a legegyszerűbben bérelt autóval lehet megközelíteni: az autóbérlés egyszerű és gyors, a benzin pedig az európai árakhoz mérten igen olcsó. A látványosság környékén kiépített indián piac, bankautomaták sora és éttermek sokasága várja a megfáradt utazókat. Nem kell trópusi esőerdős túrára készülni, hiszen jól kiépített utakon barangolhatunk a maja birodalomban. Ne feledjük, hogy Mexikó higiénés viszonyai eltérnek az itthon megszokott körülményektől, így utazás előtt érdemes felkészülni a különböző fertőzésekre: a hepatitis A és B ellen, valamint a tífusz ellen a védőoltás felvétele ajánlott, malária ellen pedig tablettával védekezhetünk.

 

Brazil megaszobor

 

A Rio de Janeiróban álló Megváltó Krisztus szobra a felállítását követően szinte rögtön a Világörökség részévé vált. Elkészítésén egy építészekből, szobrászokból és mérnökökből álló csoport dolgozott 1926-31-ig Párizsban. Több másolatát is megépítették már, például Lisszabonban és Garajauban is találkozhatunk hasonló szoborral. Rióba Budapestről a legegyszerűbben londoni átszállással utazhatunk, de választhatunk jegyet amszterdami, majd sao paulo-i átszállással is. A jegy a cancúnihoz hasonlóan kb. 200000 Ft-tól kezdődik. Az ikonikus szoborhoz a látogatókat egy 1985-ben épített kötélvasút viszi egy darabon, amelynek végállomása 40 méterre van a Corcovado legmagasabb pontjától. Innen 220 lépcsőfok vezet a szobor lábazatánál kialakított kilátóteraszhoz. 2002 óta már liftek és mozgólépcsők is megkönnyítik a feljutást. A riói szálloda árak változatosak, a februári farsangi forgatag idején európai mértékkel számolhatunk a szobák esetében, nyáron, a turistaszezonon kívül viszont kedvező árú szálláskínálatból válogathatunk. Brazília színes ország, ahol a favellák szegénynegyedei csakúgy megtalálhatóak, mint  a luxuslakásokat rejtő felhőkarcolók. Az egészségügyi ellátás a magán kórházakban európai színvonalú, de a gondtalan utazáshoz az általános utazási védőoltások felvétele ajánlott, mint a hepatitis A és B, influenzaszezonban az influenza, valamint  a tífusz elleni vakcina.

 

Római vakáció

 

A római Colosseum Vespasianus császár uralkodása alatt, i. e. 80-ban épült. Az ókori Róma óriási, 50000 ember befogadására és akár 5000 vadállat felvonultatására alkalmas amfiteátrumát 1980-ban jegyezték be az UNESCO Világörökségi listájára. A Világ Hét Új Csodája közül a Colosseum közelíthető meg a legköltséghatékonyabban és legegyszerűbben. A Budapestről induló fapados járatokra  már 20-26000 Ft-ért vásárolhatunk retúr jegyet. Szállásunk megválasztásánál csak a pénztárcánk szabhat határt. Téli és nyári időszakban egyaránt találhatunk olcsó szállást, akár már 30000 Ft-tól 2 fő részére. De a luxushoz ragaszkodók is igazán bő választékból csemegézhetnek. 200-300000 forintos - sőt nyári időszakban milliós szobák is várják a vendégeket. Az európai utazók gyakran elfeledkeznek az egészségügyi felkészülésről, holott egyre több országban kell számolnunk a kanyaró felbukkanásával. Mivel a legtöbb magyar hepatitis A járványnak Olaszország volt a forrása, érdemes utazás előtt hat héttel a Hepatitis A ellen beoltatni magunkat.


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Kiderítették mi okozza jetlag jelenséget

 Az Oxfordi Egyetem kutatói úgy vélik, kiderítették, miért is tart olyan sokáig, míg egy hosszabb utazást követően szervezetünk alkalmazkodik az új időzónához. Azt állítják, megtalálták azokat a „molekuláris fékeket”, amelyek az ún. „jetlag”-et okozzák.  

Tovább

Tovább terjed a Nyugat-nílusi láz az EU-ban

 Az Európai Járványügyi Központ (ECDC) a hazánkat is érintő Nyugat-nílusi láz térhódítására hívja fel a figyelmet. A szúnyogcsípéssel terjedő, olykor végzetes kimenetelű vírusfertőzés Magyarországon kívül több szomszédos nemzetet is érint. Bár a fertőzés megelőzésére vakcina még nem áll rendelkezésére, a különböző rovarriasztók használatával csökkenthető a megbetegedés esélye.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Ausztria (Osztrák Köztársaság)

 
Ahol a nyugat kezdődik
 
 
Méltóságteljes alpesi táj, kávézók és sütemények világa. Tiszta és rendezett városok, ízléses házak, kedves emberek, színvonalas rendezvények. Ausztria gazdag ország, s ez nem is meglepő az után, hogy mily tekintélyes birodalom központja lehetett.
 
Ausztria a nyugat kapuja, így hívták régen ezt az országot és ez még ma is ugyanúgy igaz. Magyarországot ezer szál és közös emlék kapcsolja nyugati szomszédjához. Kultúránkban ma is sokat őrzünk a monarchia hagyományaiból. A rendszerváltás... Ausztria (Osztrák Köztársaság)

Egészségügyi információk országok szerint