Aktuális

Az arab világ kedvelt frissítője, a hibiszkusz tea

2013-05-09


Szerző: Gódor Kitti


 Gondolta volna, hogy a gyümölcstea pirosas színét a hibiszkusz virágának megszárított szirmai adják? A mályva vagy szudáni rózsaként is emlegetett növényből rendkívül finom tea készíthető, ami a hiedelmek szerint nagyszerű íze mellett számos gyógyhatással is rendelkezik.

 

 A legtöbben talán úgy vagyunk a teával, mint Gombóc Artúr a csokoládéval. Akár üresen, citrommal, cukorral, mézzel, édesítőszerrel, forrón vagy hidegen fogyasztjuk, valamilyen formában a teát mindenki szereti. Sok esetben a finom íz mellé jótékony hatások is párosulnak, amik még inkább vonzóvá teszik számunkra ezt a szomjoltót. A tea eredetileg az Ázsiában honos teacserje szárított leveleiből vagy rügyeiből készült, innen indult hódító útjára, hogy később a világ szinte összes országának népszerű italává válhasson.

 

A teák közül az egyik legkedveltebb és legegészségesebb a hibiszkusz tea, amely a csodaszép hibiszkusz növény virágából készül. A növény Kínában a gazdagságot és a hírnevet jelképezi. A hagyomány szerint Egyiptomban és Szudánban  gyakran isszák a friss házasok egészségére az esküvők végén. A savanykás, vöröses színű főzetnek a Közel-Keleten és Kelet-Afrikában is nagy hagyománya van. Az arabok például azért isznak forró hibiszkusz teát, mert rájöttek, hogy a forró ital beindítja a test természetes hűtési folyamatát. A jeges italoknál ez pont fordítva történik, ezért ha nagy melegben hideg italokat kortyolgatunk, a hűsítő-érzés csak átmeneti. A fáraók kedvenc italának is nevezett növénynek mintegy 1200 fajtája ismert, feltűnő virágai miatt több típust dísznövényként termesztenek világszerte. Az arab népek körében karkadénak vagy kharkadinak nevezett tea elkészítése nagyon egyszerű. A szárított hibiszkusz szirmokra forró vizet öntünk, egy kicsit állni hagyjuk, majd leszűrjük a főzetet. Ezt követően ízlés szerint ízesítjük, hidegen és melegen is fogyasztható.

 

Finom íze mellett, a hibiszkusz tea  a nép hagyományok szerint számos jótékony hatással is rendelkezik. A virág antioxidánsokban és C-vitaminban rendkívül gazdag, ezért az ebből készült tea is hasonló sajátosságokkal rendelkezik. Állítólag étvágycsökkentő, a keringés gyorsító, valamint köhögéscsillapító hatása is van. A szépségápolásban is előszeretettel alkalmazzák, ugyanis nagyszerű öregedésgátlóként funkcionál. A teakülönlegesség további nagy előnye, hogy bármelyik országban bátran fogyasztható, hiszen a víz felforralásával eltűnnek azok a vírusok, amik egy esetleges hepatitis A fertőzéshez vagy hasmenéshez vezethetnek. Éppen ezért, ha a Közel-Kelet vagy Kelet-Afrika valamelyik országába szervezzük nyaralásunkat, a szállodában vagy az utcán felszolgált teától - egészségügyi szempontból - nem kell félni! Nyugodtan belekortyolhatunk a bazársoron vagy a piacon kínált hibiszkusz teába, hiszen elfogyasztását követően semmilyen megbetegedéstől nem kell tartanunk! További előnye, hogy nem tartalmaz koffeint, így gyerekeknek is adható.

 

Hibiszkusz teát nemcsak a nyaralás alkalmával fogyaszthatunk! Ezt a frissítőt otthon, akár nyáron vagy télen is elkészíthetjük. Érdemes reggel egy nagy kancsóval lefőzni, hogy egész nap élvezhessük finom ízeit, így a nyaralás zamatát egy kicsit belecsempészhetjük a mindennapokba is! 


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Ramadán Főszezonban – mire számítsunk turistaként?

 A Ramadán az iszlám világ egy hónapig tartó böjtidőszaka, mely türelemre, önkontrollra, áldozatkészségre és empátiára sarkall mindazokkal az emberekkel szemben, akik kevésbé szerencsések és rosszabb körülmények között élnek, továbbá spiritualitásra és adakozásra ösztönöz. Azoknak, akik ebben az évben a július 9. és augusztus 7. közötti időszakban készülnek az érintett területek valamelyikére utazni, érdemes megismerni az iszlám világ legfőbb vallási eseményét.    

Tovább

Úti neszesszer natúr módra - Természetes védelem, a nyaralás ideje alatt is

 Bőrünk és hajunk egészségének megőrzése a vakáció ideje alatt kiemelt jelentőségű, hiszen a szikrázó napsütés valamint a sós víz, erősen igénybe veheti bőrünket, hajunkat. A natúrkozmetikai készítmények szerelmeseinek a Dr. Organic termékcsalád számos olyan természetes készítményt kínál, amelyek segítségével a haj-és bőrvédelem az utazás alatt is gyerekjáték! Aki bőrproblémákkal küzd, annak érdemes az otthon is használt, szenzitív...

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Egyiptom

A távoli országokra leggyakrabban használt jelző, hogy egzotikusak. Egyiptomra azonban sokkal inkább alkalmazható a titokzatos, ellentmondásos, izgalmas jelző. Az európai ember úgy véli, mindent tud már tanulmányaiból erről az országról, aztán sorozatos meglepetések érik a helyszínen. Mindenre felkészülhetünk, és amíg a turista részére szánt területen mozgunk azt kapjuk amire vártunk. Ha eltévelygünk, vagy a hogyanra, miértre keressük a válaszokat, egyre érthetetlenebb lesz a környezet a kultúra, a társadalmi szabályok megváltoznak, arab földön... Egyiptom

Egészségügyi információk országok szerint