Aktuális

Az arab világ kedvelt frissítője, a hibiszkusz tea

2013-05-09


Szerző: Gódor Kitti


 Gondolta volna, hogy a gyümölcstea pirosas színét a hibiszkusz virágának megszárított szirmai adják? A mályva vagy szudáni rózsaként is emlegetett növényből rendkívül finom tea készíthető, ami a hiedelmek szerint nagyszerű íze mellett számos gyógyhatással is rendelkezik.

 

 A legtöbben talán úgy vagyunk a teával, mint Gombóc Artúr a csokoládéval. Akár üresen, citrommal, cukorral, mézzel, édesítőszerrel, forrón vagy hidegen fogyasztjuk, valamilyen formában a teát mindenki szereti. Sok esetben a finom íz mellé jótékony hatások is párosulnak, amik még inkább vonzóvá teszik számunkra ezt a szomjoltót. A tea eredetileg az Ázsiában honos teacserje szárított leveleiből vagy rügyeiből készült, innen indult hódító útjára, hogy később a világ szinte összes országának népszerű italává válhasson.

 

A teák közül az egyik legkedveltebb és legegészségesebb a hibiszkusz tea, amely a csodaszép hibiszkusz növény virágából készül. A növény Kínában a gazdagságot és a hírnevet jelképezi. A hagyomány szerint Egyiptomban és Szudánban  gyakran isszák a friss házasok egészségére az esküvők végén. A savanykás, vöröses színű főzetnek a Közel-Keleten és Kelet-Afrikában is nagy hagyománya van. Az arabok például azért isznak forró hibiszkusz teát, mert rájöttek, hogy a forró ital beindítja a test természetes hűtési folyamatát. A jeges italoknál ez pont fordítva történik, ezért ha nagy melegben hideg italokat kortyolgatunk, a hűsítő-érzés csak átmeneti. A fáraók kedvenc italának is nevezett növénynek mintegy 1200 fajtája ismert, feltűnő virágai miatt több típust dísznövényként termesztenek világszerte. Az arab népek körében karkadénak vagy kharkadinak nevezett tea elkészítése nagyon egyszerű. A szárított hibiszkusz szirmokra forró vizet öntünk, egy kicsit állni hagyjuk, majd leszűrjük a főzetet. Ezt követően ízlés szerint ízesítjük, hidegen és melegen is fogyasztható.

 

Finom íze mellett, a hibiszkusz tea  a nép hagyományok szerint számos jótékony hatással is rendelkezik. A virág antioxidánsokban és C-vitaminban rendkívül gazdag, ezért az ebből készült tea is hasonló sajátosságokkal rendelkezik. Állítólag étvágycsökkentő, a keringés gyorsító, valamint köhögéscsillapító hatása is van. A szépségápolásban is előszeretettel alkalmazzák, ugyanis nagyszerű öregedésgátlóként funkcionál. A teakülönlegesség további nagy előnye, hogy bármelyik országban bátran fogyasztható, hiszen a víz felforralásával eltűnnek azok a vírusok, amik egy esetleges hepatitis A fertőzéshez vagy hasmenéshez vezethetnek. Éppen ezért, ha a Közel-Kelet vagy Kelet-Afrika valamelyik országába szervezzük nyaralásunkat, a szállodában vagy az utcán felszolgált teától - egészségügyi szempontból - nem kell félni! Nyugodtan belekortyolhatunk a bazársoron vagy a piacon kínált hibiszkusz teába, hiszen elfogyasztását követően semmilyen megbetegedéstől nem kell tartanunk! További előnye, hogy nem tartalmaz koffeint, így gyerekeknek is adható.

 

Hibiszkusz teát nemcsak a nyaralás alkalmával fogyaszthatunk! Ezt a frissítőt otthon, akár nyáron vagy télen is elkészíthetjük. Érdemes reggel egy nagy kancsóval lefőzni, hogy egész nap élvezhessük finom ízeit, így a nyaralás zamatát egy kicsit belecsempészhetjük a mindennapokba is! 


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Sárgaláz járvány az Egyiptommal határos Szudánban

 A Szövetségi Egészségügyi Minisztérium (FMOH) sárgaláz járványt jelentett be az Egyiptommal határos Szudánban. Az olykor halálos kimenetelű megbetegedés ellen közel 100%-os védelmet kizárólag a sárgaláz elleni vakcina nyújt.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Egyiptom

A távoli országokra leggyakrabban használt jelző, hogy egzotikusak. Egyiptomra azonban sokkal inkább alkalmazható a titokzatos, ellentmondásos, izgalmas jelző. Az európai ember úgy véli, mindent tud már tanulmányaiból erről az országról, aztán sorozatos meglepetések érik a helyszínen. Mindenre felkészülhetünk, és amíg a turista részére szánt területen mozgunk azt kapjuk amire vártunk. Ha eltévelygünk, vagy a hogyanra, miértre keressük a válaszokat, egyre érthetetlenebb lesz a környezet a kultúra, a társadalmi szabályok megváltoznak, arab földön... Egyiptom

Egészségügyi információk országok szerint