Aktuális

Előbb jobbra, aztán balra – Utazzunk Londonba!

2013-08-13


Szerző: Molnár Barbara


 London egyike azon európai nagyvárosoknak, ahová életünk során legalább egyszer „kötelező” ellátogatni. Ha a középiskolában az angol volt az első nyelvünk, akkor azért, ha double-decker buszt eddig csak a filmeken láttunk, akkor azért, ha kíváncsiak vagyunk rá, hogy milyen érzés  „fordítva” közlekedni, akkor azért.

 

 A brit fővárosról nem állíthatjuk, hogy a legkedveltebb nyaraló célpont, egy hosszú hétvégét azonban kár lenne kihagyni. Az idő - a szóbeszéddel ellentétben - egyáltalán nem mindig lehangoló, nem esik folyton, sőt a napot is gyakran látják a helyiek. A kijutás nem túl költséges és nem is túl hosszadalmas. A fapados légitársaságok naponta többször indítanak olcsó járatokat a Londonhoz közeli repterekre, a menetidő kb. kettő és negyed óra. A leszállást követően igen gyorsan és egyszerűen eljuthatunk a fővárosba, mert a repülőtereken számtalan Londonba induló transzferbusz várja a turistákat. A zavartalan utazás érdekében még indulás előtt tájékozódjunk a jegyárakról és a menetrendekről.

 

Londonban a szállás nem olcsó, ezért aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy a barátai, rokonai kint élnek és dolgoznak, sokat spórolhat, ha náluk tölti az éjszakákat, ráadásul ebben az esetben testközelből szemügyre veheti a tipikus angol lakóházakat: a barna téglás, hosszú utcákon átívelő, apró sorházakat. Kívülről kicsinek tűnnek, belül viszont meglepően tágasak és kényelmesek. Amennyiben szállást keresünk a városban, érdemes még otthon online átbogarászni a lehetőségeket, bizonyára találunk majd egy eldugott kis hostelt, ahol kevesebb pénzért is ellakhatunk pár napig. Miután megérkeztünk a szálláshelyünkre, szusszanjunk egyet, majd kezdjük meg városnéző körutunkat!

 

Fontos előre megtervezni az útvonalat, amin haladni szeretnénk, hogy a lehető legtöbb látnivalót megcsodálhassuk. Legkönnyebben és leggyorsabban metróval vagy busszal juthatunk el a nevezetességekhez. Mivel a londoni metróhálózat sokkal szerteágazóbb, átláthatatlanabb, mint a budapesti, térkép és menetrend nélkül ne nagyon vágjunk neki a földalatti túrának. A legjobb, ha csoportosan közlekedünk. A közlekedési eszközökön digitális beléptető rendszer működik, a bérletet helyettesítő úgynevezett Oyster-rel utaznak a helyiek. Ez egy klasszikus, pénzzel feltölthető kártya, amit a buszon a sofőr melletti kis érzékelőnél, illetve a metrók kapuinál kell leolvastatni. A gyalogátkelőknél nagyon figyeljünk, ugyanis gyalogosként sem könnyű megszokni a baloldali közlekedést. A belvárosban segítségünkre lehet az, hogy minden gyalogátkelő előtt jól láthatóan fel van festve vagy a „Look left” (Balra nézz!) vagy a „Look right” (Jobbra nézz!) felirat.

 

Londonban biztosan nem fogunk unatkozni, ugyanis rengeteg történelmi nevezetesség, múzeum és szórakozóhely várja az ide látogatókat. Azonban nem csak az elénk táruló látvány, hanem a londoniak stílusa is igen megnyerő: összességében sokkal visszafogottabbak, kiegyensúlyozottabbak, fegyelmezettebbek, mint mi, magyarok. Az arcukon nyoma sincs a stressznek, általában jókedvűnek, határozottnak tűnnek. Az eladók a boltokban egytől egyig jó kedélyűek, kedvesek, készségesek és szüntelenül mosolyognak.

 

A kint élő magyarok egyes csoportjai szerint Londonban az életszínvonal igen jó. Bár a háztartási cikkek és a szórakozás drágább, mint hazánkban, a fizetések jóval magasabbak. Az öltözködéshez sem szükséges annyi pénz, mint itthon. Az egészségügyi szolgáltatások és az orvosi ellátás viszont igen sokba kerülnek, ezért sokan hazajönnek, ha olyan problémájuk van, ami nem igényel azonnali kezelést. Az egészségügyi viszonyok a hazaihoz hasonlóak, de fontos, hogy még az utazás előtt jó útipatikát állítsunk össze magunknak az esetleges kisebb sérülések, megfázások kezelésére. Járványveszély ugyan nincsen, azonban ajánlatos észben tartani, hogy Londonban rengeteg az afrikai és ázsiai bevándorló, akik fertőzéseket hozhatnak be az országba, így javasolt a hepatitis A és B, valamint a meningococcus elleni védőoltások beadatása. Az ajánlott vakcinákkal kapcsolatban további információkat a Magyar Konzuli Szolgálat (http://konzuliszolgalat.kormany.hu/), valamint az OEK (http://www.oek.hu/oek.web) honlapján találhatunk.


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Repüljünk Bakuba! – Közvetlen járat Azerbajdzsánba

 A tavalyi Eurovíziós Dalfesztivál óta Azerbajdzsán egyre népszerűbb a turisták körében. A változatos tájvidék, a régi időket idéző paloták, fürdők és a modern felhőkarcolók eklektikája igazán vonzóvá teszik az országot az utazók számára. Eddig csak hosszú, több átszállásos repülőút által lehetett eljutni Budapestről a fővárosba, Bakuba, ma már azonban közvetlen járat is indul. A gondtalan vakáció érdekében ne feledkezzünk meg a vízum...

Tovább

Járatkésés, poggyászkésés – ezekre is érdemes biztosítást kötni

 Végre megtaláltuk a legkedvezőbb áron kapható repülőjegyet – ez azonban sajnos korántsem elég. Egy baleset, a járatunk vagy a poggyászunk késése mind megnehezíthetik a dolgunkat és megkeseríthetik már a nyaralásunk kezdetét. Érdemes tehát résen lenni, és a repülőjegy árán túl az abban benne foglalt és plusz szolgáltatásokat is feltérképezni. Hiába az olcsó jegy, ha a gép késése miatt fél napot a tranzitban kell töltenünk.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Szerbia és Montenegró

Szerbia és Montenegró (szerbül, cirill írással: Србија и Црна Гора, latin írással Srbija i Crna Gora) két korábbi jugoszláv tagköztársaság, Szerbia és Montenegró államszövetsége volt, amely 2003. február 4-én alakult, és 2006. május 21-én bomlott fel, amikor Montenegró (Crna Gora) lakossága népszavazás útján a függetlenség mellett döntött. Az új állam, Crna Gora, 2006. június 3-án nyilvánította ki hivatalosan függetlenségét.

Szerbia és Montenegró, a valaha igen ígéretes szocialista Jugoszlávia romjain megmaradt ország, mind... Szerbia és Montenegró

Egészségügyi információk országok szerint