Aktuális

Fakultatív kirándulás a nyaraláson – a flip-flop az ideális lábbeli?

2013-05-16


Szerző: Glázer Tamás


 A nyaralások alkalmával szinte mindenki részt vesz valamilyen fakultatív kiránduláson, hiszen ezek általában az adott ország legszebb és legérdekesebb helyeire visznek minket. A vízhólyagos lábak, az izzadtságtól csatakos felsők és az enyhe hőguták azonban jelzik, hogy az a ruházat, ami a medence mellett tökéletes választás, egy ilyen túrán nem ideális. Felmerül a kérdés: Milyen felszereléssel készüljünk egy-egy ilyen kirándulásra, ami a bőröndben sem foglal sok helyet és a szitkozódás faktort is jelentősen csökkenti?

 

A krétai Szamaria szurdok, a luxori Karnak és a ciprusi Efsztoliosz. Három helyszín, melyek között két fontos hasonlóság mindenképpen felfedezhető: egyrészt szinte biztosan kínálnak ide fakultatív kirándulást az utazásszervezők, másrészt – különösen a főszezonban – igen szélsőséges körülmények várják itt a turistákat. Karnakban és a római villából lett közfürdő, az Efsztoliosz ház környezetében komoly hőség és ruhába, cipőbe szivárgó homok, míg a szurdokban mindezek mellett sziklás talaj is az életet keserítő tényezők között szerepel. Persze a látvány bőségesen kárpótol, azonban egy kis odafigyeléssel a kellemetlenségek nagy részének is elejét vehetjük, ugyanis ezek jelentős hányada a nem megfelelő felkészülésből adódik. 

 

Aki vett már részt ilyen kiránduláson, az biztosan emlékszik néhány útitársra, aki szerint a Szamaria szurdok felfedezésének legideálisabb outfitje a semmit sem fedő, spagetti pántos top vagy a másik nem esetében az ujjatlan izompóló, kiegészítve egy sima vagy flip-flop strandpapuccsal. Mivel az újságíró ebben az esetben csak a józan esze tanácsaira, semmint hosszas túramúltjára hallgathat, így a szakszerű tanácsadásra felkértünk egy, a területen komoly jártassággal rendelkező szakembert. Az ideálishoz közelítő ruházat és túrafelszerelés összeállításában Sziva Zoltán, a Börzsönyi Hiúzok túravezetője volt segítségünkre. 

 

Mit vegyünk hát fel?

 

Összességében megállapíthatjuk, hogy egy fakultatív kirándulás nem a legmegfelelőbb terep egy divatbemutató megtartásához és a csomagolásból frissen kivett ruhák, cipők felavatásához sem. 3-4 vagy akár több óra élményekkel és fárasztó mozgással teli nap végére az utazó már koránt sem emlékeztet arra, ahogy hajnalban útra kelt, így a csinos kinézet addigra már nem elsődleges szempont. Az viszont nagyon fontos, hogy a nyaralás hátralévő részét ne egy vízhólyag, napégés vagy éppen napszúrás kezelésével kelljen tölteni, így kezdjük is a legalapvetőbb ruhadarabbal, a lábbelivel. Rossz hír, hogy a fentebb említett körülmények között sem a strandpapucs sem az edzőcipő nem ideális választás. A papucs esetében az okozza a problémákat, hogy a lábnak semmilyen védelmet nem nyújt a kövek, a ficam vagy éppen a homok ellen, emellett nagyon sérülékeny is és egy szakadt papucsban folytatni a túrát nem éppen leányálom. Szintén bajt okozhat, hogy a papucsot általában zokni nélkül vesszük fel, így az izzadtság által felpuhított bőrön szinte biztosan számolhatunk vízhólyaggal vagy más sérüléssel. 

Az edzőcipő más szempontból problémás. Az ilyen cipők tökéletes alkalmatosságok ahhoz a sporthoz, amihez fejlesztették őket. Ez az erősségük és egyben a gyengéjük is, hiszen annyira egy adott mozgásformához fejlesztették őket, hogy más mozgásra korlátozottan vagy egyáltalán nem alkalmasak. Példaként említve a tenisz cipőket a gyors irányváltásokra fejlesztik, míg a futócipők tervezésénél a lebegő szakaszok után jelentkező becsapódás kivédésére és a talpélen forduló lábfej mozgásának lekövetésére helyezik a legnagyobb hangsúlyt. Mi marad hát? A túracipő vagy a szintén túrázáshoz kifejlesztett szandál. Sziva Zoltán, túravezető erről így vélekedik: „Túráinkhoz szandál viselését nem javaslom, ugyanis ez nem „fogja” a lábat és az egy rossz mozdulat során könnyen megrándulhat, kificamodhat. Nem beszélve a kövek, sziklák okozta sérülések lehetőségéről. A túracipő és a bakancs lényegesen nagyobb biztonságot nyújt a viselőjének. Akinek van rá lehetősége az gyöngyvászonbetétes könnyített bakancsot vegyen a nyári túrákra” – vélekedett a szakember. Fontos megemlíteni, hogy a modern túra lábbelik (akár a bakancsok is!) súlya szinte semmivel sem haladja meg az edzőcipőkét, így nem jelent plusz tömeget a mérlegelésnél. A bakanccsal kapcsolatban még egy fontos szempontot figyelembe kell venni, ez pedig a zokni. 

Elsőre talán butaságnak tűnik zoknit húzni a néha 45-50 fokos melegben, de néhány lépés után már észre sem vesszük, hogy a lábunkon van és emellett sok bajt előzhetünk meg vele. „A bakancsba mindenképpen húzzunk zoknit, lehetőleg hosszú szárút, szívja az izzadságot, megvéd a tüskéktől, horzsolásoktól és a kullancs is nehezebben „ér célba”  – fejtette ki Sziva Zoltán. Azonban nem csak a bakancs esetében kell figyelmet fordítani az izzadtság elvezetésére. Ez a felsőruházat esetében is ugyanilyen fontos kényelmi és egészségügyi szempontból (felpuhult bőr kidörzsölése) is. „Lehetőleg ne használjunk pamut aláöltözetet (póló, fehérnemű), mert nem vezeti el az izzadságot és nagyon nehezen szárad meg. Viszonylag alacsony áron tudunk beszerezni polár pulcsikat, vagy lycra pólókat, ezek könnyűek, jó légáteresztő képességgel rendelkeznek és rendkívül jó nedvszívók. A nagy melegben a hosszúnadrág véd meg bennünket a kullancsoktól, horzsolásoktól és kisebb sérülésektől. Ezért nem javaslom a rövidet, annak ellenére, hogy a reklámok tele vannak rövidnadrágos turistákkal” - vélekedett Sziva Zoltán, majd hozzá tette: „Fejfedő ( sapka, fejkendő ) használata ajánlott, véd az erős napsütéstől, rovaroktól, kullancsoktól stb”. Ezzel pedig elérkeztünk egy újabb fontos állomáshoz, mégpedig az egészségügyi felkészüléshez. Az utazás megkezdése előtt mindenképpen tájékozódjunk az adott országban kötelező vagy ajánlott védőoltásokról. A példáinknál maradva a kullancs elleni vakcina mellett mindenképpen javasolt a hepatitis A és B elleni oltás, hiszen ez a betegség gyakran bukkan fel a mediterrán országokban, de további oltások is fontosak lehetnek, melyeket érdemes az indulás előtt időben beadatni. 

 

Milyen minimális felszerelést vigyünk magunkkal?

 

Ha tudjuk, hogy milyen ruhában vágjunk neki a kirándulásnak, akkor érdemes néhány mondatban azt is összefoglalni, hogy milyen felszerelések megléte esetén minimalizálhatjuk a kellemetlen meglepetések számát. Kezdjük talán azzal, hogy milyen hátizsákot érdemes választanunk az indulás előtt. „Egy napos túráinkhoz kb.20-30 literes hátizsák használata elegendő, bőségesen beleférnek a cikkben említett ruházati és egyéb felszerelési tárgyak” – nyilatkozta lapunknak Sziva Zoltán túravezető. A zsák kiválasztásánál fordítsunk figyelmet a könnyű használhatóságra és a kényelmes viseletre is, vagyis válasszunk széles, párnázott pántokkal ellátott modellt. 

Ha a zsákot kiválasztottuk, akkor az alábbiakat kell elhelyeznünk benne:

 

 - Az esőkabát nélkülözhetetlen tartozéka túráinknak, bármely rövid zápor vagy zivatar, illetve hosszan tartó nyári eső ellen is tökéletes védelmet nyújt.

 

- Túrafelszerelésünk egyik legfontosabb tartozéka az egészségügyi felszerelés, mely tartalmazzon: steril gyorskötöző pólyát (géz), steril mull-lapot, rugalmas pólyát (fásli), keskeny ragtapaszt, jódampullát vagy más sebfertőtlenítőt, csipeszt, ollót, biztosítótűt, orvosi szenet, fájdalom-és lázcsillapítót.

 

- A hátizsákokban mindig legyen szőlőcukor, csoki, szendvics, folyadék és napkrém! Nagyon fontos, hogy csapvizet sehol ne igyunk, csak palackozott ásványvizet fogyasszunk, mely a kulacsunkba töltve nehezebben melegszik át. Azt se feledjük, hogy az alkohol nem jó útitárs!

 

Ha ezeket a dolgokat összegyűjtöttük, akkor már csak a fényképezőgépre, videokamerára lesz szükségünk ahhoz, hogy a kirándulás álom és ne rémálom legyen. Ha pedig még egy kis pluszra vágyunk, akkor fogadjuk meg Sziva Zoltán tippjét: „Amennyiben lehetőségünk van, akkor keressünk egy túravezetőt. Ők nagyon jól ismerik a helyi viszonyokat, helyettünk is figyelnek a részletekre és „előadásukkal” tovább színesítik a szabadidős programunkat”. 


Kommentek

Még nincsenek hozzászólások!

Sajnáljuk, a weboldalon a kommentek nem használhatóak!

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Sárgaláz járvány az Egyiptommal határos Szudánban

 A Szövetségi Egészségügyi Minisztérium (FMOH) sárgaláz járványt jelentett be az Egyiptommal határos Szudánban. Az olykor halálos kimenetelű megbetegedés ellen közel 100%-os védelmet kizárólag a sárgaláz elleni vakcina nyújt.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Románia

Románia – régi és új
 
Azok, akik az előző rendszer ideje alatt látogatták meg Romániát valószínűleg egy teljesen hibás képet őriznek magukban erről az országról. Az elmúlt évek rohamos fejlődése nyomán ez az ország már teljesen más, mint húsz évvel ezelőtt volt. Bár még ma is találkozni az úton baktató lovas szekerekkel, de az úthálózat, az infrastruktúra és a közbiztonság hatalmas változáson ment át. A hosszú idő után visszalátogató turista számára Bukarest egy teljesen új várossá vált. Ugyanakkor Erdély még ma is őrzi régi... Románia

Egészségügyi információk országok szerint