Aktuális

Az utazók negyede köt utasbiztosítást, ugyanakkor a védőoltásokra csak 2 százalékuk költ!

2012-04-24


Forrás: Fotó: sxc.hu

Szerző: Utazáselőtt.hu


Az utazók negyede köt utasbiztosítást, ugyanakkor a védőoltásokra csak 2 százalékuk költ!

A szállásfoglalásra és a biztosításra ügyelünk, viszont az egészségmegőrzésre nem – röviden ennyiben összegezhetnénk a KutatóCentrum online villámkutatásának eredményeit, amelyet a felnőtt lakosság körében végeztek az utazási szokásokkal kapcsolatban. Ebből kiderült, hogy a vakációra készülők közül sokan önállóan, előre foglalnak szállást (54%), több, mint negyedük balesetbiztosítást is köt, viszont  védőoltást csupán elenyésző hányaduk vesz fel.
 

 

A KutatóCentrum március végén villámkutatást végzett a felnőtt internetezők körében, a válaszadók nemre és korra tekintve reprezentálják a felnőtt magyar lakosságot. Egyrészt a kedvenc úti célpontokat, országokat vizsgálták, másrészt arra kérdeztek rá, hogy az utazók milyen előkészületeket tesznek nyaralás előtt.

 

Úgy tűnik a megkérdezettek többsége márciusban már nekifogott a nyaralás megtervezésének: öt válaszadóból négy már eldöntötte, hogy megy-e idén nyaralni, és konkrét elképzeléssel is rendelkezik leendő úti céljáról.

 

A válaszok alapján a legtöbben (46%) belföldi nyaralást is terveznek, és a megkérdezettek körülbelül negyede (23%) várhatóan külföldre is utazik majd. Ugyanakkor minden negyedik válaszadó idén nem utazik el nyáron a jelenlegi tervei szerint. A kutatás szerint a külföldre utazók száma továbbra is csökken. Ha kizárólag a nyaralást tervezők táborát nézzük, akkor közülük 60% belföldön pihen majd, további egyötödük külföldre megy nyaralni, a maradék 20% pedig belföldi és külföldi kikapcsolódást is tervez.

 

A külföldi célpontok közül továbbra is sláger Horvátország, a külföldre utazók egynegyede a szomszédos tengerparton tölti majd szabadságát. A második és harmadik leggyakoribb külföldi nyaralási helyszínek szintén tengerparti mediterrán területek, Olaszország (16%) és Görögország (13%).

 

A korábbi népszerű nyári helyszínnek számító Egyiptom és Tunézia már csak a válaszadók 4-4%-ának szerepel a tervei között, megelőzi őket Spanyolország (6%) és Törökország (5%) is, valamint Ausztria és Németország is felkúszott a népszerűségi lista középmezőnyébe.
 

Mivel az útitervekről határozott elképzelésekkel rendelkezik a magyarok többsége, így az sem meglepő, hogy már időben felkészülnek az utazásokra. Az utazást tervező válaszadók közül sokan önállóan, előre foglalnak szállást (54%), több, mint negyedük balesetbiztosítást is köt és úti patikát is összeállít indulás előtt, és minden ötödik megkérdezett előre vásárol térképet vagy útikönyvet. Baleset- és poggyászbiztosítást háromszor annyi külföldre utazó válaszadó köt, mint a hazai nyaralásra készülők.

 

Bár a védőoltást tervezők száma elenyésző, közöttük is a külföldre utazók vannak többen. Leginkább az Észak-Afrikába (Tunézia, Egyiptom) készülő megkérdezettek óvatosak, körükben kötnek a legtöbben biztosításokat, és az átlagnál többen gondoskodnak védőoltásokról is.

 

Általában védőoltásokról csupán a megkérdezettek 2%-a gondoskodik, holott a magyarok 40%-a külföldre vagy külföldre is megy nyaralni, ahol előfordulhatnak súlyos fertőzések és betegségek is. A férfiak egyébként nagyobb arányban oltatják magukat (3%), mint a nők (1%), a legtöbben a 35-45 éves korosztályból kérnek védőoltást.
 

A kutatásból kiderül, hogy a magyar utazók között továbbra is tartja magát az a tévhit, hogy a mediterrán tengerparti országokban nem találkozhatnak semmilyen betegséggel. A legnépszerűbb Horvátországban elsősorban a tengeri ételek jelenthetnek veszélyforrást, hiszen a Földközi tenger élőlényei nagy arányban hordozzák a hepatitis A vírust.

 

A nyári kalandokat kedvelők pedig bárhol kapcsolatba kerülhetnek idegenekkel, így megnő a szexuális úton terjedő hepatitis B fertőződés veszélye. Azokban az országokban, ahol nem ajánlott a csapvíz fogyasztása – Görögország, Törökország, Egyiptom és Tunézia – jéggel, csapvízzel készült ételekkel és italokkal is megfertőződhet a felelőtlen utazó, hiszen a hepatitis A-nak ezek a legjellemzőbb forrásai.

 

Az afrikai országokban akár még tífuszos megbetegedés is előfordulhat. A leggyakoribb hepatitis A és B fertőzéseken kívül különböző hasmenéses és hányásos panaszok fordulhatnak elő, amelyeket szintén a nem megszokott higiénés viszonyok okoznak.

 

Az Országos Epidemológiai Központ adatai szerint ( Epinfo 2011. 52. heti szám) mintegy 346 hepatitis megbetegedést regisztráltak tavaly, amelyeket főként az őszi hónapokban tapasztaltak. A nyári utazóknál ugyanis pont ebben az időszakban jelenik meg a betegség a több hetes lappangási időt követően.

 

Az utazóknak a nyaralás előtt minimum hat héttel érdemes ellátogatni a regionális oltóközpontokba vagy a háziorvoshoz, és részt venni egy utazási-egészségügyi tanácsadáson. Ezen a tanácsadáson az adott desztinációra vonatkozó részletes tájékoztatást adnak a szakemberek arról, hogy milyen védőoltást szükséges felvenni, kell-e a kisgyermekeknek külön valamilyen gyógyszerrel vagy vakcinával készülni, mire érdemes ügyelni az adott országban.

 

A legnépszerűbb három célcélországra vonatkozó aktuális egészségügyi ajánlások:
 

Horvátország
 

A leggyakoribb utazási fertőzésnek számító hepatitis A és B ellen érdemes kombinált vakcinát felvenni minden nyaralónak, hogy biztonságban legyenek a nyaralás alatt is. Emellett érdemes az ország aktuális járványügyi helyzetéről tájékozódni! Például 2008-ban jelentős kanyarójárvány zajlott, így akkor nem ajánlották a kanyaró elleni védőoltásban nem részesült csecsemők beutazását az országba. Két évvel ezelőtt pedig jelentősen megnőtt a kullancs által terjesztett encephalitis megbetegedések száma is, így a nyári utazóknak ajánlották a fertőzés elleni védőoltást.
Forrás: http://www.mdtravelhealth.com/destinations/europe/croatia.php
 

Olaszország
 

Az Olaszországba készülőknek szintén tanácsos felvenni az általánosan ajánlott hepatitis A é B elleni védőoltást. Ezen kívül a kanyaró elleni vakcina érvényességét is érdemes ellenőrizni, hiszen a félszigeten az elmúlt években több járvány is lezajlott. A védőoltásokat rovarvédő szerekkel érdemes kiegészíteni, hiszen a kullancsok és a meglepő módon az itt is jelen lévő, chikungunya lázat terjesztő moszkitók ellen ezek a leghatékonyabbak.
Forrás: http://www.mdtravelhealth.com/destinations/europe/italy.php
 

Görögország
 

A utazóknak szintén ajánlják a szokásos utazási védőoltások felvételét, így a hepatitis A é B elleni védőoltást. Ugyanakkor a térségben előfordulnak Európára nem jellemző megbetegedések, így például tavaly felbukkant a malária is. A szúnyogok és az encephalitist terjesztő kullancsok ellen rovarvédő készítményekkel lehet védekezni, amelyek különösen a nagyobb kirándulások alkalmával javasoltak. Ezen kívül az elővigyázatosság mindenhol fontos lehet, hiszen a legionárius betegség és a Nyugat-Nílusi vírus is előfordult már a görög szigeteken. Az aktuális járványügyi helyzetről a regionális oltóközpontokban kaphatnak felvilágosítást az utazók.
Forrás: http://www.mdtravelhealth.com/destinations/europe/greece.php 

 

 

 


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Így étkezzünk kánikulában következmények nélkül – óvatosan a helyi konyhával!

 Egy-egy külföldi vakáció helyszínéül a legtöbben a mediterrán vagy trópusi területeket választják. Ezekben az országokban – időszaktól függően – extrém melegre is számítani kell. A forró napok egyrészről megviselik a szervezetünket - így nem mindegy, hogy milyen ételeket, italokat fogyasztunk -, másrészről előtérbe kerülnek azok a típusú megbetegedések is, amelyek a nem megfelelően tárolt és hűtött élelmiszerektől származhatnak. Egy hasmenés...

Tovább

Július 28. - A hepatitis világnapja

 Korunk egyik legveszélyesebb vírusos betegsége, a hepatitis, rengeteg embert fertőz meg naponta úgy, hogy sokan közülük ezt még csak nem is sejtik. A hepatitis világnapja azért jött létre, hogy minden évben felhívják a figyelmet a betegség létezésére, annak megelőzési lehetőségeire, a betegek gyógyulásának előmozdítására.    

Tovább

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Praktikus tanácsok hajósoknak

Praktikus tanácsok hajósoknak

Ma már gyakorlatilag bárki benevezhet kisebb-nagyobb hajóutakra, vagy akár saját vitorlást is bérelhet. Még a vezetői engedélyt is meg lehet szerezni 2-3 nap alatt, ha mindenképpen mi magunk szeretnénk uralni a hullámokat, de ha nem vagyunk ennyire bátrak, akár kapitányt is fogadhatunk az útra.

Praktikus tanácsok hajósoknak

Hepatitis betegség

Hepatitis betegség

A hepatitis májgyulladással, májsejtek károsodásával járó betegségek összefoglaló neve. Napjaink legkönnyebben elkapható fertőző betegségei közé tartozik, mely minden kontinensen előfordul. Többféle változata ismert, amelyeket betűjelekkel különítünk el egymástól.

Hepatitis betegség

Időjárás - Horvátország


szerda

Felhős

-

csütörtök

Felhős

-

péntek

Felhős

-

szombat

Felhős

-


Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval