Aktuális

Pekingben nem látni a szmogtól

2008-07-11


Forrás: InfoRádió.hu


Szmog Pekingben

A kínai hatóságok fogadkoznak, hogy augusztusra, az olimpiai játékok kezdetére Peking légszennyezettségi mutatói meg fognak felelni az Egészségügyi Világszervezet követelményeinek. A BBC mérései azonban azt mutatják: a kínai főváros levegőjének szennyezettsége jelenleg többszöröse a megengedettnek. Volt nap, amikor hétszeresen lépte túl az elfogadható értékeket.

Egy hónap múlva kezdődik a pekingi olimpia, de a szmogba burkolózó kínai főváros még igen távol van attól, hogy a teljesítse a nemzetközi légszennyezettségi követelményeket.

Amikor Peking 2001-ben elnyerte a olimpia megrendezésének a jogát, kötelezettséget vállalt arra, hogy játékok kezdetére meg fog felelni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) légszennyezettségi követelményeinek.

A BBC pekingi riportere egy kézi detektorral azt mérte egy héten keresztül, jelenleg hogyan állnak e normák teljesítésével. Úgy találta, hogy a levegőt szennyező anyagok egyikének, az úgynevezett PM10-nek a koncentrációja hétből hat napon lépte túl a megengedett értéket.

Ez a magas érték a növekvő autóforgalom, a gyárak szennyezése és az építési munkálatok következménye. James Reynolds, a felmérés készítője hozzáteszi: a mérőműszer 20 százalékos hibahatárral dolgozik. Reynolds minden nap ugyanazon a ponton, Peking belvárosában tesztelte a légszennyezettséget. Azt azonban nem írja, hogy naponta hányszor, és mely időpontokban végezte a vizsgálatot.

Londonban, a 2012-es olimpia helyszínén viszont mind a hét napon megfelelt a szennyezettségi érték a WHO előírásainak.

Peking még most is úgy véli, egy hónap alatt meg tudja tisztítani a város légkörét, például az autóforgalom korlátozásával.

Mindenesetre kérdés, hogy a kínai főváros képes lesz-e leszorítani a légszennyezettségi értékeket a megfelelő szintre.

Ugyanis a július 1. és 7. között készül felmérés szerint mindössze egyetlen nap volt, amikor a PM10-ből nem volt több a levegőben a maximálisan engedélyezett 50 mikrogramnál légköbméterenként.

A több napon azonban 112 és 351 mikrogram között ingadozott a szennyezettség mértéke. Azaz volt olyan nap, amikor a megengedett maximális légszennyezettség hétszeresét mutatta ki a műszer.

Forrás: InfoRádió.hu - 2008.07.08.

A pekingi oimpiára való egészségügyi felkészülésről bővebben Olimpia és Kínáról szóló rovatunkban olvashatsz.

Kommentek

Még nincsenek hozzászólások!

Szólj hozzá Te is!

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Gasztro tippek belföldi utazóknak

 A belföldi utazások egyre népszerűbbek a magyarok körében. A klasszikus úti célnak számító Balaton és a gyógyfürdők mellett egyre többen fordulnak a kulináris élvezetek felé. Cikkünkben a legérdekesebb és legújabb gasztronómiai csemegéket gyűjtöttük egy csokorba, néhány megfontolandó egészségügyi tanáccsal.    

Tovább

Úti neszesszer natúr módra - Természetes védelem, a nyaralás ideje alatt is

 Bőrünk és hajunk egészségének megőrzése a vakáció ideje alatt kiemelt jelentőségű, hiszen a szikrázó napsütés valamint a sós víz, erősen igénybe veheti bőrünket, hajunkat. A natúrkozmetikai készítmények szerelmeseinek a Dr. Organic termékcsalád számos olyan természetes készítményt kínál, amelyek segítségével a haj-és bőrvédelem az utazás alatt is gyerekjáték! Aki bőrproblémákkal küzd, annak érdemes az otthon is használt, szenzitív...

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

India

India egy óriási, háromszög alakú ország, a Himalája vonulataitól az India óceánig nyúlik. Pakisztánnal, Kínával, Nepállal, Butánnal, Bangladessel, Myanmarral és Sri Lankával határos. A világ hetedik legnagyobb és a második legnépesebb országa. Északon a Himalája vonulatai húzódnak, majd dél felé haladva, a Gangesz síkságára érünk. Továbbhaladva dél felé a Dekkán-fennsík következik és így érünk az Indiai óceánhoz. India élővilágát az egyre növekvő népesség és a brit gyarmatosítók vadászszenvedélye erősen megtizedelte. Ma az... India