Aktuális

Sikeresen tesztelték az új malária elleni vakcinát

2013-10-30


Szerző: Glázer Szilvia


 Amerikai hírforrások arról tájékoztatnak, hogy sikeresen tesztelték az új, malária elleni vakcinát: 15 beoltott emberből 12-nél kialakult a védelem a fertőzéssel szemben.

 

 

 A vakcina kifejlesztése fontos áttörést jelenthet a malária elleni harcban, hiszen évente mintegy 230 millió esetet regisztrálnak és a fertőzés 660 000 ember halálát okozza világszerte, főként afrikai gyermekekét. A malária parazita - amelynek négy alfaját ismerik – rendkívül gyakori  a trópusi területeken, Afrika, Ázsia és Dél-Amerika országaiban egyaránt. A malária parazitát az Anopheles moszkitók terjesztik, emberről emberre hordozzák. A magyar utazók körében is népszerű trópusi célpontokon: Kenyában, Zanzibáron, Brazília és Venezuela bizonyos részein és Thaiföldön is gyakori a malária. Az utazóknak általában gyógyszeres kezelést ajánlanak megelőzésként, ugyanakkor ez a kezelés a helyi lakosok széleskörű védelmére nem alkalmas az esetleges rezisztencia kialakulása miatt. A malária paraziták ugyanis egy idő után alkalmazkodnak a gyakran alkalmazott gyógyszerekhez és rezisztenssé válnak azokra. Jelenleg a malária terjedése ellen a helyi lakosok körében moszkitóháló programokkal és rovarriasztó szerekkel védekeznek, azaz a csípést igyekeznek megakadályozni. Az ott lakók számára a védőoltás jelenthet majd megoldást a fertőzés ellen, hiszen így tömegesen kialakulhat a malária elleni védelem.

 


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Útmutató a malária elleni küzdelemhez

 Elkészült a malária elleni harc gyakorlati feladatait és tanácsait felvonultató hasznos kézikönyv második, felújított kiadása. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) gondozásában megjelenő könyv szabadon letölthető angol nyelven.    

Tovább

Először észleltek chikungunya lázat a Karib-térségben

 Laboratóriumi vizsgálatok két esetben már igazolták, hogy két személy helyben fertőződött meg chikungunya lázzal a Karib-szigeteki St Martin, francia részén – áll a Nemzetközi Világszervezet (WHO) közleményében. A sziget Hollandiához tartozó részén még nem találtak igazolt esetet.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Mauritius

Mauritiust Isten jókedvében teremtette. A látvány robbanásszerűen borítja el az érzékeket: az ember és a természet békés harmóniája itt átélhető. A tenger zamata, a természet és a szokatlan ételek ízei zavarba hozzák a látogatót.

Afrika keleti partjától kb. 3000 km-re, Madagaszkár mellett található ez az egzotikus, vulkáni eredetű trópusi sziget, amelyhez néhány körülötte elhelyezkedő atoll is tartozik. A sziget óriási ragyogó smaragdnak tűnik a szikrázó napfényben, különlegessége, egyedisége történelmén túl gazdag növény- és... Mauritius

Egészségügyi információk országok szerint