Katasztrófák


Természeti katasztrófák

 

Minden utazó tisztában van azzal, hogy bármikor bárhol történhet olyan természeti katasztrófa, mint például a hurrikánok, a tornádók, vagy a földrengések. Ezek a természeti jelenségek számos fertőzés és betegség terjedését elősegíthetik, például az ivóvízellátás és a csatornarendszer megrongálódásával, a szaniterek hiányával, a higiénés állapotok rosszabbodásával. A helyzetet pedig tovább súlyosbíthatja az, ha mindemellett a normális egészségügyi ellátás és szolgáltatói rendszer is megsemmisül. Cikkünkben az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ, a CDC ajánlásait foglaljuk össze röviden.

 

Fertőzés veszélyek

 

Általában elmondható, hogy a fertőzések, járványok kockázata minimális, kivéve, ha egy területen az adott betegség endémiás volt a katasztrófát megelőző időszakban is. Ha ugyanis a fertőzést okozó kórokozó nem volt jelen az adott térségben, akkor a katasztrófát követően sem valószínű a megjelenése. Ellenben, ha az adott betegség korábban is előfordult a katasztrófa sújtotta vidéken, akkor a balesetek következtében újult erőre kaphat, és komolyabb járványt is kialakíthat. Éppen emiatt fontos, hogy a veszélyes területre utazók, az utazás előtt szakorvossal konzultáljanak, és kérjék a szükséges védőoltásokat. Például a hastífusz a fejlődő országokban jelen van normál körülmények között is, a természeti katasztrófák idején pedig gyakran járványok alakulnak ki. Az árvizek elősegítik a Leptospirosisos megbetegedések tömeges előfordulását is azokon a területeken, ahol a kórokozó már korábban is megtalálható volt a vízrendszerben. Amikor az általános víz és szennyvízhálózat megrongálódik, rendkívül fontos a biztonságos ivóvíz- és élelmiszer-ellátás megteremtése annak érdekében, hogy megelőzzék a szennyezett vízzel és táplálékkal terjedő fertőzések terjedését. Az utazóknak ilyenkor ragaszkodni kell a palackozott vízfogyasztáshoz, illetve a felhasznált víz forralásához. Külön esetet képeznek azok, amikor a természeti katasztrófák miatt megsebesülnek az utazók, nekik azonnal orvoshoz kell fordulniuk, hiszen a sebeik nyállal, fekáliával, vérrel, édes vagy tengervízzel érintkezhettek, így megfertőződhettek bármivel. Nélkülözhetetlen az A vírus okozta májgyulladás elleni védelem, bizonyos régiókban a kolera jelenthet veszélyt.


Sérülések

 

A katasztrófa veszélyeztetett területre készülő turistáknak tisztában kell lenniük az esetleges árvizek, földrengések, cunamik, földcsuszamlások okozta veszélyekkel, a lehetséges menekülési útvonalakkal, a biztonsági pontokkal és menedékekkel. A természeti katasztrófák után ugyanis nem a fertőzések következtében halnak meg a legtöbben, hanem a balesetekben, közvetlen sérülésekben és traumákban. Ezt megelőzendő a turistáknak nem a katasztrófa után, hanem előtte kell arról gondoskodniuk, hogy veszély esetén biztonságos helyet találjanak.

 

Ha már megtörtént a baj, akkor mindenképpen fokozottan ügyelni kell a testi épségre, így például az árvizekben el kell kerülni a veszélyes sodrású részeken való átkelést! Különösen elővigyázatosnak kell lenni, amikor a katasztrófa utáni takarítást végzik, mert a feldöntött villamoshálózat, a sérült és rémült állatok, a sérült gázvezetékek komoly veszélyforrások. Érdemes arra is figyelni, hogy a katasztrófákban megsérült technika veszélyes gázokat, vegyszereket, elektromos kisüléseket bocsáthat ki, így ezeket kerülni kell. A sérülés veszély miatt a tetanusz emlékeztető oltás minden katasztrófaturizmus kapcsán első helyen ajánlott, ha 5 éven belül nem történt oltás!


Környezeti kockázatok

 

A természeti katasztrófák gyakran vezetnek széleskörű légszennyezéshez, porfelhőhöz, az erdőtüzek pedig a környezetüket is veszélyeztetik. Egyelőre a porfelhők és veszélyes anyagokat tartalmazó gázok és légszennyeződések hatását még soha nem vizsgálták közvetlenül a katasztrófák után, ugyanakkor ezeket mindenképpen kerülni kell. A krónikus tüdőbetegségben szenvedők különösen érzékenyek lehetnek a légszennyezettségre.


Általános környezeti kockázatok

 

Egy adott területen mindig vannak olyan adottságok, amelyekre fel kell készülni, hiszen katasztrófa nélkül is veszélyesek lehetnek. Ilyen például a légszennyezés. Ez a világ nagyobb városainak állandó problémája. A városokban a szmogot többnyire a rengeteg autó és a klíma jellegzetességei (szélcsend, magas páratartalom) súlyosbítják. A légszennyezés káros hatásait el tudjuk kerülni ezekben a városokban is, ha kerüljük a szabadtéri sporttevékenységet, és megpróbálunk keveset tartózkodni a szabadban. Ez a kockázat az egészséges embereknél nem okoz komolyabb problémát, ugyanakkor a légúti betegségben szenvedőknél, mint például az asztmásoknál akár életveszélyessé is válhat. A porfelhők és poros, építési területek kerülése szintén bölcs döntés lehet.

 

A másik fontos rizikótényező a víz. A folyók, tavak és tengerek, óceánok ugyanis fertőzöttek lehetnek, biológiai és kémiai anyagokkal szennyeződhetnek. Az algák is tartalmazhatnak káros anyagokat, valamint a vízi élővilág is termelhet olyan szennyeződéseket, amelyek veszélyesek lehetnek a halakat fogyasztó vagy a vízben fürdő emberekre. A különféle vízi szennyeződések szintjét a hurrikánok és árvizek minden esetben jelentősen megnövelik! Fontos, hogy mindenki betartsa az általános higiénés szabályokat. Tartsák tisztán a kezüket, bőrüket és ne érintkezzenek a szennyezett vízzel.

 

Nagyon ritka, de mégis említésre méltó veszély a sugárzás. A természetes hátterű sugárzás régióról régióra alaposan változhat, de ezek nem jelentenek különösebb veszélyt az utazókra vagy a helyi lakosságra. A sugárzási szint minden esetben valamilyen intézményi baleset után alakul ki. Például Csernobil 100 km-es körzete, így Kijev és Ukrajna is veszélyes lehet az atomerőműben történt robbanás miatt. Ez a hatalmas sugárzással járó katasztrófa három ország területét érintette Ukrajna, Belorusszia és Oroszország, ahol magasabb sugárzási szint alakult ki, ez még ma is érzékelhető. A sugárzásveszély egyébként mindig egy adott balesethez, katasztrófához kapcsolódik, amennyiben ez megtörténik, az utazóknak érdemes azonnal a legközelebbi nagykövetségen jelentkezni, és a hazajövetelről gondoskodni.

 

Utolsó módosítás dátuma: 2012. februárKiemelt témák

Hasonló hírek

Koronavírus Magyarország

Koronavírus

 Már van magyarországi fertőzött. A koronavírus egy új vírus, mely foglalkoztatja a világot 2020 év elején. Senkit ne tévesszenek meg az álhírek, kizárólag hivatalos forrásokból tájékozódjon. Cikkünkben megmutatjuk mely oldalakat érdemes rendszeresen felkeresni, hogy naprakészek legyünk.

Hihető információk a koronavírusról

Az utazás káros hatásai a fogakra (és a megoldásuk)

Legyen szó akár üzleti ügyekről, akár nyaralásokról, az utazások során hajlamosak vagyunk elhanyagolni szájhigiéniánkat, ami különféle kellemetlen egészségügyi problémákat eredményezhet. Amennyiben ön is utazni készül, az alábbi rövid útmutatóból megtudhatja, hogy milyen fog- és szájápolási gondok merülhetnek fel egy út során, és hogy mit tehet ezek ellen!

Tovább

Egzotikus utazás

Egzotikus utazás

Az egzotikus utazási szezonban gyönyörű homokos partok, forró, napsütéses idő, különleges kultúrák és érdekes tájak várják az utazókat. Ugyanakkor a legszebb, legkedveltebb trópusi úti célpontok a fejlődő világ országaiban helyezkednek el, ahol az európai normáktól eltérő higiénés viszonyokkal találkozhatunk.

Egzotikus utazás

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Extrém sportok kedvelőinek

Extrém sportok kedvelőinek

A raftingot, ma már senkinek sem kell bemutatni, hiszen szinte mindenki ismeri ezt az extrém sportot. Mivel ezt a kikapcsolódást szinte kizárólag szervezett formában űzik, így a túrára történő felkészülés általában kimerül a legmegfelelőbb szervező és helyszín kiválasztásában. Ehhez nyújtunk egy kis segítséget.

Extrém sportok kedvelőinek

Időjárás - Malajzia


vasárnap

Felhős

-

hétfő

Felhős

-

kedd

Felhős

-

szerda

Felhős

-


Országajánló

Peru

Peru maga a történelem. Kevés olyan ország van a Földön, amely olyan történelemmel büszkélkedhet, mint ez a dél-amerikai ország. Az ősi korok emlékei, látnivalói jó állapotban maradtak fenn, így az utazók megcsodálhatják az inka fővárost Cuzcot, Machu Picchu fenséges romjait vagy éppen a spanyol hódítók korának építészeti remekműveit. Ezek önmagukban is elegendőek lennének, ahhoz hogy turisták ezreit vonzzák az országba, de ez még kiegészül a varázslatos tájakkal, és az egyedülálló élővilággal is, a világ egyik legizgalmasabb... Peru