Aktuális

16 érdekes történelmi tény a maláriáról

2009-04-151. Már a 30 millió éves moszkitó fosszíliák is mutatnak maláriafertőzésre utaló jeleket, ami azt jelenti, hogy már a kőkorszaki ember is szenvedhetett a betegségtől.

2. Szakértői vizsgálatok a múmiák testéből is kimutatták a kórokozót, tehát Egyiptomban már 3000 éve is volt malária.
3. Úgy gondolják, hogy a malária elterjedése nagyban hozzájárult a római birodalom bukásához.
4. XIII. Gergely pápa 1574 –ben helyezte át a Vatikánt mai székhelyére, az egyre növekvő maláriaveszély miatt.
5. William Shakespeare (1564–1616), hét színjátékában is megemlíti a maláriát. Például A vihar című művében is.
6. Lancisi (1717), a betegség okozójának a mérgező mocsári párát tartotta, innen ered a betegség elnevezése is: malária, azaz rossz levegő.
7. 1809–ben Napóleon biológiai fegyverként alkalmazta a maláriát, elárasztva vele a németalföldi területeket. Több mint 4000 brit katona vesztette életét és másik 10000 vált alkalmatlanná a katonai szolgálat folytatására.
8. 1640-ben Huan del Vego alkalmazta először a kínafa kéreg tinktúráját a malária kezelésére, jóllehet Peru és Ecuador őslakói már jóval korábban is alkalmazták a szert súlyos láz kezelésére.
9. Morton (1696) írta le először tudományos igényességgel a maláriát és a betegség kínafa kéreggel való kezelését.
10. Gize (1816) tanulmányozta a kinin kivonását a kínafa kérgéből
11. Pelletiernek és Caventounak 1820-ban sikerült tiszta kinin alkaloidot kivonni a kéregből
12. Laveran (1880), Algériában dolgozó francia fizikus azonosította először a kórokozót, a humán vér elemeinek tanulmányozása során.
13. Sir Ronald Ross (1897), a hadsereg fizikusaként Indiában a nőstény Anopheles szúnyogok belében kimutatta a malária kórokozóját.
14. Paul Muller (1939) felfedezte a DDT erős rovarölő hatását. A szert később előszeretettel alkalmazták a maláriát is terjesztő szúnyogok irtására.
15. A DDT használatát legelőször Magyarországon tiltották be a hetvenes évek derekán, erős rákkeltő hatása miatt.
16. A malária egyes fajai a nagy vízrendezések és mocsárlecsapolások előtt Magyarországon is elterjedtek voltak.


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Gasztro tippek belföldi utazóknak

 A belföldi utazások egyre népszerűbbek a magyarok körében. A klasszikus úti célnak számító Balaton és a gyógyfürdők mellett egyre többen fordulnak a kulináris élvezetek felé. Cikkünkben a legérdekesebb és legújabb gasztronómiai csemegéket gyűjtöttük egy csokorba, néhány megfontolandó egészségügyi tanáccsal.    

Tovább

Úti neszesszer natúr módra - Természetes védelem, a nyaralás ideje alatt is

 Bőrünk és hajunk egészségének megőrzése a vakáció ideje alatt kiemelt jelentőségű, hiszen a szikrázó napsütés valamint a sós víz, erősen igénybe veheti bőrünket, hajunkat. A natúrkozmetikai készítmények szerelmeseinek a Dr. Organic termékcsalád számos olyan természetes készítményt kínál, amelyek segítségével a haj-és bőrvédelem az utazás alatt is gyerekjáték! Aki bőrproblémákkal küzd, annak érdemes az otthon is használt, szenzitív...

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Brazília

Brazília a világ ötödik legnagyobb országa, a dél-amerikai kontinensen terül el. Négy földrajzi régióra oszthatjuk fel az országot. A hosszú atlanti tengerpart, a Rio Grande do Sul és Bahia között húzódik. A Planalto Brasileiro felföld a belső területeket uralja, kisebb hegyek és hosszú folyók által tarkított vidék. A Paraguayi-medence csodás erdőknek ad otthont. A negyedik régió az Amazonas medencéje, amelyet a világ legnagyobb folyója, a 6275 kilométer hosszú Amazonas töltött fel évek hosszú sora alatt. A vidék érdekessége még, hogy a világ... Brazília