Aktuális

16 érdekes történelmi tény a maláriáról

2009-04-151. Már a 30 millió éves moszkitó fosszíliák is mutatnak maláriafertőzésre utaló jeleket, ami azt jelenti, hogy már a kőkorszaki ember is szenvedhetett a betegségtől.

2. Szakértői vizsgálatok a múmiák testéből is kimutatták a kórokozót, tehát Egyiptomban már 3000 éve is volt malária.
3. Úgy gondolják, hogy a malária elterjedése nagyban hozzájárult a római birodalom bukásához.
4. XIII. Gergely pápa 1574 –ben helyezte át a Vatikánt mai székhelyére, az egyre növekvő maláriaveszély miatt.
5. William Shakespeare (1564–1616), hét színjátékában is megemlíti a maláriát. Például A vihar című művében is.
6. Lancisi (1717), a betegség okozójának a mérgező mocsári párát tartotta, innen ered a betegség elnevezése is: malária, azaz rossz levegő.
7. 1809–ben Napóleon biológiai fegyverként alkalmazta a maláriát, elárasztva vele a németalföldi területeket. Több mint 4000 brit katona vesztette életét és másik 10000 vált alkalmatlanná a katonai szolgálat folytatására.
8. 1640-ben Huan del Vego alkalmazta először a kínafa kéreg tinktúráját a malária kezelésére, jóllehet Peru és Ecuador őslakói már jóval korábban is alkalmazták a szert súlyos láz kezelésére.
9. Morton (1696) írta le először tudományos igényességgel a maláriát és a betegség kínafa kéreggel való kezelését.
10. Gize (1816) tanulmányozta a kinin kivonását a kínafa kérgéből
11. Pelletiernek és Caventounak 1820-ban sikerült tiszta kinin alkaloidot kivonni a kéregből
12. Laveran (1880), Algériában dolgozó francia fizikus azonosította először a kórokozót, a humán vér elemeinek tanulmányozása során.
13. Sir Ronald Ross (1897), a hadsereg fizikusaként Indiában a nőstény Anopheles szúnyogok belében kimutatta a malária kórokozóját.
14. Paul Muller (1939) felfedezte a DDT erős rovarölő hatását. A szert később előszeretettel alkalmazták a maláriát is terjesztő szúnyogok irtására.
15. A DDT használatát legelőször Magyarországon tiltották be a hetvenes évek derekán, erős rákkeltő hatása miatt.
16. A malária egyes fajai a nagy vízrendezések és mocsárlecsapolások előtt Magyarországon is elterjedtek voltak.


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Gasztro tippek belföldi utazóknak

 A belföldi utazások egyre népszerűbbek a magyarok körében. A klasszikus úti célnak számító Balaton és a gyógyfürdők mellett egyre többen fordulnak a kulináris élvezetek felé. Cikkünkben a legérdekesebb és legújabb gasztronómiai csemegéket gyűjtöttük egy csokorba, néhány megfontolandó egészségügyi tanáccsal.    

Tovább

Úti neszesszer natúr módra - Természetes védelem, a nyaralás ideje alatt is

 Bőrünk és hajunk egészségének megőrzése a vakáció ideje alatt kiemelt jelentőségű, hiszen a szikrázó napsütés valamint a sós víz, erősen igénybe veheti bőrünket, hajunkat. A natúrkozmetikai készítmények szerelmeseinek a Dr. Organic termékcsalád számos olyan természetes készítményt kínál, amelyek segítségével a haj-és bőrvédelem az utazás alatt is gyerekjáték! Aki bőrproblémákkal küzd, annak érdemes az otthon is használt, szenzitív...

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Chile

Chile természeti és földrajzi sokszínűsége vetekszik Argentínával és Brazíliáéval. Északon sivatagi táj (Antacama), délen Tierra Del Fuego tundrája, az Andok magashegysége nyugaton és a Csendes-óceán végtelen habjai keleten ejtik ámulatba az utazót. Habár Dél-Amerikában itt él a legnagyobb európai közösség, köszönhetően az erős európai befolyásnak az elmúlt évszázadok során, ősi kultúrája továbbra is meghatározó és egyben napjainkban az ország egyik legnagyobb turisztikai vonzerejének számít.
Közegészségügyi állapotok és... Chile