Szilveszter – felszabadultan, de elővigyázatosan!

Összeállításunkban a legnépszerűbb szilveszteri úti célpontok ünnepi hagyományaival, illetve az erre vonatkozó egészségügyi előírásokkal foglalkozunk. A szilveszterezőknek érdemes egészségügyi szempontból is felkészülni a feledhetetlen újévi ünneplésre, hogy gondtalanul teljen a trópusi álomnyaralás.

Azon utazók, akik egzotikus tájakon szeretnék köszönteni az újévet, jól teszik, ha már most lefoglalják szilveszteri nyaralásukat! A legtöbb egzotikus utazási célpontra szerveznek az ünnepek alatt is utakat, amelyek fő jellemzője, hogy exkluzív szilveszteri és/vagy karácsonyi vacsorával egészülnek ki. Ezek az utazások többnyire csak a magasabb árban és a kötelező ünnepi vacsora felárával különböznek a többi időszakban szervezett utaktól. A legnépszerűbb célpontok 2008-2009 telén: Karib-szigetvilág, Mexikó, Brazília, Venezuela, Kenya és Zanzibár szigete, Thaiföld, Indonézia és India. A szilveszteri utak többnyire nyaralóprogramok, hiszen az újévi ünnepek miatt sok helyi látványosság zárva tart, így nem érdemes kirándulásokat, túrákat szervezni. Ebben az időszakban kevesebb városlátogató, szafaris utat találhatunk az utazási irodák kínálatában. Mielőtt kiválasztjuk a szilveszteri úti célt, érdemes annak is utánajárni, hogy az adott országban milyen újévi hagyományok vannak, mire számíthatunk. A legtöbb szilveszteri utazásnál a december 31-i program többnyire a pihenéssel és a szálloda saját programjaival telik: napfürdőzés, medence, strandolás, helyi játékok és előadások. A nyugati turistákra szakosodott szállodák ma már ünnepi vacsorával és pezsgővel köszöntik az új évet, mégis előfordulnak olyan helyek, ahol ez ismeretlen.

A legnagyobb fiesztára Dél-Amerikában, Brazília nagyvárosaiban, Kubában, Mexikóban számíthatnak az utazók, ahol minden ünnepet utcai tánccal köszöntenek a helyi lakosok. A szállodák az ünnepi menükben bemutatják a helyi ízeket is – így például Mexikóban csokis csirkével, banánsalátával köszöntik az új évet, míg Brazíliában Cacasha-val koccintanak. Afrikában többnyire a városi ünnepségek helyett a szállodák saját ünnepi műsorát nézhetik meg a szilveszterezők: helyi népi előadások, tűzugrók, táncosok, élőzene biztosítják a szórakozást. Az ázsiai régióban a különböző vallási hagyományok miatt eltérőek lehetnek az időszámítás alapjai : például a kínai új év teljesen máskor kezdődik, mint a keresztény új év. Természetesen azokon a helyeken, ahol sok a turista, az európai ünnepeket sem felejtik el a vendéglátók. Thaiföldön, Indonéziában és Indiában az európai, angol hagyományok alapján ünneplik többnyire az Új évet!

A szilveszter többnyire a felhőtlen ünneplésé, ugyanakkor ilyenkor sem szabad elfelejtkezni az egészségügyi elővigyázatosságról. Ráadásul, ha nyaralás közben ünnepek alatt történik valami baj, akkor sokkal nehezebb megszervezni a kórházi és orvosi ellátást, így érdemes még jobban vigyázni. Mielőtt bárki elindulna az álomszilveszterre, még november közepén, december végén látogasson el a legközelebbi oltóközpontba, és kérjen információkat az adott ország egészségügyi helyzetéről. Bármelyik egzotikus országba is készül az utazó, érdemes hepatitis A elleni védőoltást felvennie, hastífusz elleni vakcinát kérnie, és beszerezni a megfelelő székletfogókat, bélfertőtlenítőket, hashajtókat és fájdalomcsillapítókat. Az ünnepi ételek és italok ugyanis veszélyes vírusokat is rejthetnek (hepatitis A, tífusz baktérium), de legjobb esetben is hasmenést vagy szorulást okozhatnak. A trópusi célpontok nagy része maláriával fertőzött terület, így érdemes maláriaellenes gyógyszert szedni az utazás alatt. Már létezik olyan készítmény, amely mellett alkoholt is lehet fogyasztani, így nem kell aggódni sem a maláriától, sem a kellemetlen mellékhatásoktól. Mivel a szilveszteri ünnepek alatt a turisták nagyobb valószínűséggel kerülhetnek nagy tömegbe, balesetveszélyes környezetbe, így ne feledkezzenek el a hepatitis B oltásokról sem. A hepatitis B vírusa ugyanis véletlen karcolással, balesettel is terjedhet és az esetek több, mint 10 %-ánál krónikussá válik. A krónikus esetek egy részében májrák alakul ki. A hepatitis B vírus a három leggyakoribb rákkeltő faktor között van a világon.

Kapcsolódó oldalak:

Útravaló jótanácsok
Utazási betegségek
Egzotikus betegségek

 

Szilveszteri utazási ajánlatok

Szilveszter Rómában

5 éj/79.900 Ft/fő tovább

 

Szilveszter Prágában

3 éj/48.800 Ft/fő tovább

Szilveszter Millenium Copthorne Delux Hotel - Dubai

5 éj/209.900Ft/fő tovább

 

Szilveszter New York-ban

tovább

Szilveszter Dubaiban

4 éj/244.900 Ft/fő tovább

 

Szilveszter Párizsban

4 éj/163.900 Ft/fő tovább

Szilveszter Londonban

3 éj/109.900 Ft/fő tovább

 

Szilveszter Barcelonában

5 éj/159.900 Ft/fő tovább

Salzburgi séták Szilveszterkor

5 éj/79.900 Ft/fő tovább

 

Szilveszter Kubában

7 éj/364.000 Ft/fő tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Úti neszesszer natúr módra - Természetes védelem, a nyaralás ideje alatt is

 Bőrünk és hajunk egészségének megőrzése a vakáció ideje alatt kiemelt jelentőségű, hiszen a szikrázó napsütés valamint a sós víz, erősen igénybe veheti bőrünket, hajunkat. A natúrkozmetikai készítmények szerelmeseinek a Dr. Organic termékcsalád számos olyan természetes készítményt kínál, amelyek segítségével a haj-és bőrvédelem az utazás alatt is gyerekjáték! Aki bőrproblémákkal küzd, annak érdemes az otthon is használt, szenzitív...

Tovább

Koronavírus Magyarország

Koronavírus

 Már van magyarországi fertőzött. A koronavírus egy új vírus, mely foglalkoztatja a világot 2020 év elején. Senkit ne tévesszenek meg az álhírek, kizárólag hivatalos forrásokból tájékozódjon. Cikkünkben megmutatjuk mely oldalakat érdemes rendszeresen felkeresni, hogy naprakészek legyünk.

Hihető információk a koronavírusról

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Törökország

A kétarcú ország
 
Törökország több szempontból is kétarcú. Egyrészt mert két földrészen terül el, melyből Európára 3, míg Ázsiára 97 százaléka jut ennek az államnak. De két különböző képet mutat abban a tekintetben is, hogy itt találkozik az iszlám kultúra az európaival és múlt szokásai a jelen világával. Törökország turisztikai és gazdasági szempontból egyaránt rohamosan fejlődik úgy, hogy közben megtartja saját értékeit és vigyáz a múlt emlékeire is, melyek gazdagok a római- és görög időkből származó örökségben... Törökország