Ciprus - Történelem, Kultúra

Történelem

A szigetország fővárosát fal választja ketté. A sziget északi része ugyanis török fennhatóság alatt áll, s a béke-, valamint egyesítési kísérletek évtizedek óta kudarcba fulladnak.

A Ciprusi Köztársaság 1990-ben, Georgiosz Vasziliu elnöksége idején adta be európai uniós csatlakozási kérelmét. Az Unióban ugyan szívesebben vették volna, ha egységes országként léphetne be, de mára már Ciprus EU–tagsága eldöntött tény az újraegyesítési tárgyalások kudarca ellenére.

Vissza a múltba

Aki vonzódik a történelmi városrészekhez, nem hagyhatja ki Ciprust. A települések még őrzik a hamisítatlan ókori hangulatot. Ciprus kiskocsmáinak kínálata azonban korántsem ókori: a tenger friss gyümölcseivel csillapíthatjuk éhségünket.

Áttekintés

A színpompás sziget az emberiség ősi fellegvára, a történelem viszályok és dúlások azonban nem kerülték el.

Az ókori görög civilizációt a 7. században az arab hódítók söpörték el, majd 1191-től a keresztes lovagok és Velence uralma az európai feudalizmust ültette át Ciprusra. 1571-ben a sziget török kézre került, majd 1878-ban az angolok foglalták el. Addigra már kialakult a sziget lakosságának máig ható etnikai megoszlása: a keleti kereszténységet követő görög többség mellett a ciprusiak egyötödét a betelepített mohamedán török katonák leszármazottai alkották.

Az ötvenes években kibontakozott nemzeti felszabadító mozgalom a szigetnek Görögországhoz való csatlakozását („enozisz”) írta zászlajára. Törökország viszont Ciprus megosztását szorgalmazta. Az 1959. évi zürichi egyezmény kompromisszumos megoldást jelentett: a következő évben a sziget függetlenné vált, de Nagy-Britannia fenntartotta szuverenitását két hatalmas katonai támaszpont (Dhekelia és Akrotiri) fölött, és mind Görögország, mind Törökország jogot kapott arra, hogy csapatokat állomásoztasson Cipruson.

A fiatal szigetországban a két etnikai közösség kívülről szított ellentétei már 1962-64-ben polgárháborúhoz, majd 1974-ben Ciprus gazdaságilag legértékesebb északi részének török megszállásához, az állam kettészakadásához vezettek. Százezrek kényszerültek elhagyni lakóhelyüket. A déli görög országrész gazdaságilag gyorsan talpraállt, az északi területek viszont a hanyatlás jeleit mutatták.

A Ciprus egyesítésére, a föderatív állami berendezkedésre irányuló tárgyalások mind a mai napig nem hoztak eredményt.

Az 1983-ban egyoldalúan függetlenné nyilvánított „Észak-ciprusi Török Köztársaság” létét csak Törökország ismeri el.

 

Kultúra

Néprajz, népszokások

Ciprus zenéje erősen kapcsolódik, illetve kötődik az ókori Görögországhoz, a Bizánci Birodalomhoz és a görög szigetekhez. Ráadásul Ciprus mintegy ötvözete a görög civilizáció különböző területeinek.

Emberek és kézművesség

A népművészet hozzátartozik az ország történelméhez és hagyományaihoz. Egyenesen az ókorig nyúlik vissza, amikor is Ciprus elsősorban kézművességéről volt híres. Például Nagy Sándor híres kardja szintén Cipruson készült. A ciprusi kézművesség gazdagsága és kiváló minősége a Régészeti és Népművészeti Múzeumban tekinthető meg Cipruson. A csodaszép munkák titka anyagukban rejlik: értékes kövek, fém, fa vagy szövet, selyem vagy gyapjú. Ugyanakkor eredetiségük, egyszerűségük, megőrzésük és megújulásuk egyszerre teszik őket még értékesebbé. Eredeti larnaca-i csipkét, kornos-i és phini kerámiát és phiti fonott és szőtt dolgokat találhatunk a Ciprusi Kézműves Központ alkotóműhelyeiben. Helyi kézművestárgyak széles választéka áll a turisták rendelkezésére Nicosiában (186, Athalassa Avenue). Itt keresgélni és vásárolni egyaránt lehetséges

Fesztiválok

A népzene és tánc az északi részen egész évben fesztiválok és ünnepségek keretében ölt formát. A legfontosabb ilyen fesztiválok:

  • Guzelyurt (Morphou) Narancsfesztivál   Watermelon Fesztivál
  • Iskele Fesztivál
  • Karpas Szőlő & Bor Fesztivál
  • Famagusta Tenger Fesztivál
  • Famagusta Nemzetközi Kultúr és Művészeti Fesztivál
  • Július 20-a Szabadság Ünnepe
  • Április 23-a Gyermeknapi Fesztivál
  • Május 19-e Fiatalok Ünnepe
  • Kyrenia nemzetközi Művészeti fesztivál (Bellapais-ban)

A helyi ünnepségeket a városok és falvak önkormányzatai rendezik. A legfontosabb ünnep a nemzeti ünnep.

Mentalitás, Vendégszeretet / zárkózottság

Ciprus a nyugalom és a csend szigete. Régi kultúrák, vidám jelen, napfény és víz kínálják a sokszínű nyaralás pompás lehetőségét. Kedvesség és közvetlenség jellemzi a ciprusiakat, vendégszeretete évszázadokra nyúlik vissza. Már az étkezésnél is tapasztalható, igazi társas esemény. A sziget lakóinak vendégszeretete garancia arra, hogy kellemes pihenés vár ránk ezen a szigeten.

Elterjedt vallások, vallási ünnepek

A keresztény ortodox naptár szerint: Nagypéntek; Húsvét; Húsvét hétfő; Húsvét kedd (néhány boltnál és üzletnél); Pünkösd

A török Ciprus vallási meggyőződése és hiedelme fontos szerepet játszik az emberek életében. A muzulmán ünnepeket tartják szem előtt, így ünneplik a Ramadan-t, amely egy teljes hónapig tart és hatalmas ünnepléssel ér véget, amit Eid al-Fitr-nek neveznek. Vallási fanatizmusuk régi tradícióikban mutatkozik meg. A Ramadan és a Bayram havában állati adományt adakoznak a szegény embereknek. Az idősebbek tisztelete és látogatása, gyermekek ajándékozása (vagy pénz adása) fontos szerepet kap.


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Tuti tippek Ciprusra indulóknak

 Cikkünkben Ciprus legnépszerűbb nyaralóhelyeire kalauzoljuk el Önöket, összegyűjtve azok közkedvelt szállodáit, részletesen beszámolva az áraikról, főbb szolgáltatásaikról.     

Tovább

Lélegzetelállító városok, amelyeket télen látnod kell

Vajon lehetséges télen csak otthon ülni, takaróba burkolózni és várni a kikeletet? Természetesen nem. Emberek milliói a világ minden tájáról már beleszerettek a téli turizmus varázsába, amin nincs is mit csodálkozni. Attrakciókban, projektekben nincs is hiány. Hova menjünk télen, mit csináljunk, mit nézzünk meg? Ötletcsomagot mutatunk be, és garantáljuk, hogy mindenki talál magának valót!

Téli látnivalók

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Tanzánia

Az egyik legnagyobb vadon Afrikában. Hatalmas terület, dimbes-dombos füves területtel, mely szinte eggyé válik a horizonttal.
Tanzánia elsősorban gazdag állatvilágával és hófehér homokos zanzibári szigetével vonzza az utazókat. Az utazók többsége szafari+üdülés kombinációt foglal, amely azt jelenti, hogy az afrikai kontinens belsejében található tanzán nemzeti parkokba ugyanúgy ellátogatnak, mint a maláriás moszkitókkal teli Zanzibár szigetére. Az ország higiénés viszonyai Kenyához hasonlóak, azaz az ivóvíz és csatorna ellátás nem megfelelő. A... Tanzánia