Maldív-szigetek

Maldív-szigetek – a trópusi paradicsom

 

A Maldív-szigetek kialakulásának őstörténete körülbelül 100 millió évre nyúlik vissza, amikor az afrikai és ázsiai tektonikus lemezek egymáshoz képest elmozdultak és a térségben rengeteg víz alatti vulkán működött. A vulkánok meleg falán korallpolipok százezrei telepedtek meg, amelyek a vulkanikus működés megszűnésével elkezdtek felfelé, a napfény felé növekedni. Így jöttek létre a korallzátonyokból kialakuló kis szigetek, amelyek a valódi trópusi paradicsomot jelentik az európai turistáknak.

 

Ma az Indiai-óceánon elterülő Maldív térségnek körülbelül 1%-át adják a kis szigetek, amelyek 298 négyzetkilométeres területükkel Ázsia legkisebb országát alkotják. Az egybefüggő korallzátonyokat és a hozzájuk tartozó szigeteket atolloknak nevezték el.

 

A Maldív-szigeteken honos dhivehi nyelven az atoll szó gyűrű alakú korallszigetet jelent. Ma 26 atollon mintegy 1200 szigetet tartanak nyilván, amelyeknek tengerszint-feletti magassága sehol sem éri el a 1.5-2 métert.

 

A szigetek őslakossága szigetfalvakban, illetve a fővárosban, Malén lakik, ahol a térség egyetlen nemzetközi reptere található. A faluszigetek és a szállodaszigetek között légitaxik és taxihajók biztosítják a közlekedést.

 

A turisták főként a november és április közötti hónapokban érkeznek a Maldív-szigetekre, a száraz monszun idején, hiszen a májustól szeptemberig tartó esős monszunt gyakran szakítják meg viharos, esős időszakok. Ciklonok elsősorban csak az északi atollokon fordulnak elő, az idegenforgalmi célpontnak számító középső területeken az esős évszakban sincsenek óriási viharok.

 

A trópusi monszuneső egyébként teljesen eltér az Európában megszokott nyári záporoktól. Eleve sokkal melegebb a lehulló csapadék is, amely emiatt kevésbé enyhítik az óriási hőséget is, hiszen csak a páratartalmat növelik, de nem hűsítik a levegőt.

 

A szigeten élő őslakosok ma már többnyire az idegenforgalomból és a turisták ellátásából élnek, de igen jelentős a halászat szerepe is. A szigetekre egyébként a legtöbb élelmiszer, ital külföldről érkezik, mert a kis alapterületű szárazföldön szinte nincs lehetőség semmilyen növény termesztésére.

 

A szigeten a lakosok 99%-a iszlám vallású, ami azt is jelenti, hogy az alkoholfogyasztást kerülik.

 

Az érintetlen miniszigetek hófehér korallhomokos partjaikkal, háborítatlan korallzátonyaikkal, kevés őslakosukkal, a turisták kedvére kialakított szállodaszigeteikkel a valódi trópusi kikapcsolódás élményét kínálják az ideérkezőknek.
 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kommentek

Még nincsenek hozzászólások!

Sajnáljuk, a weboldalon a kommentek nem használhatóak!

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Úti neszesszer natúr módra - Természetes védelem, a nyaralás ideje alatt is

 Bőrünk és hajunk egészségének megőrzése a vakáció ideje alatt kiemelt jelentőségű, hiszen a szikrázó napsütés valamint a sós víz, erősen igénybe veheti bőrünket, hajunkat. A natúrkozmetikai készítmények szerelmeseinek a Dr. Organic termékcsalád számos olyan természetes készítményt kínál, amelyek segítségével a haj-és bőrvédelem az utazás alatt is gyerekjáték! Aki bőrproblémákkal küzd, annak érdemes az otthon is használt, szenzitív...

Tovább

Koronavírus Magyarország

Koronavírus

 Már van magyarországi fertőzött. A koronavírus egy új vírus, mely foglalkoztatja a világot 2020 év elején. Senkit ne tévesszenek meg az álhírek, kizárólag hivatalos forrásokból tájékozódjon. Cikkünkben megmutatjuk mely oldalakat érdemes rendszeresen felkeresni, hogy naprakészek legyünk.

Hihető információk a koronavírusról

Egzotikus utazás

Egzotikus utazás

Az egzotikus utazási szezonban gyönyörű homokos partok, forró, napsütéses idő, különleges kultúrák és érdekes tájak várják az utazókat. Ugyanakkor a legszebb, legkedveltebb trópusi úti célpontok a fejlődő világ országaiban helyezkednek el, ahol az európai normáktól eltérő higiénés viszonyokkal találkozhatunk.

Egzotikus utazás

Orvos válaszol

Orvos válaszol

Ha szeretnél felkészülni a nyaralásra egészségügyi szempontból is, de nem találtad meg a szükséges információkat, akkor egyedi kérdéseiddel keresd meg szakértőnket! A személyes kérdezési lehetőség mellett böngészhetsz a korábbi kérdések és az azokra adott válaszok között is.

Orvos válaszol