Olaszország - Gasztronómia

Olasz konyha – legendásan finom és egészséges

Az olasz konyha kialakulásában nagy szerepet játszott e nép legendás mentalitása. Az olaszok számára az étkezés társasági esemény, és egy nagy fontosságú program. A legegyszerűbb ételeket is nagy élvezettel készítik és fogyasztják. Ennek köszönheti az itáliai gasztronómia hihetetlen változatosságát.

Porchetta, olasz konyhaAz olasz gasztronómia méltán híres világszerte és gyökerei egészen a római birodalomig nyúlnak vissza. Mint minden mediterrán étrend ez is lényegesen egészségesebb a magyar konyhánál, köszönhetően a több zöldségfélének és – a magyar konyhára jellemző sertészsír helyett használt – olívaolajnak. Mindezek ellenére a két étrendben sok hasonlóságot lehet felfedezni, hiszen Itáliából vettük át a vörös- és fokhagymát, de hatott szokásainkra, az olasz konyhára oly jellemző száraztészta is. Márpedig, ha erre a nagy múltú mediterrán országra gondolunk, akkor biztosan a tésztafélék jutnak először eszünkbe. Ez nem is csoda, hiszen előételeik közül a tésztaféléké a főszerep. A makarónit és a spagettit mindig frissen főzik, és olívaolajjal keverik össze. A tésztákra általában kevés öntetet tesznek, melynek alapja legtöbbször a paradicsom. Ezen kívül számos töltött tésztaféléjük van, amelyeket darált hússal, különféle ragukkal, vagy reszelt sajttal meghintve csőben sütve tálalnak. Szintén tészta az alapja a pizzának is, melyet egyes kutatók párhuzamba állítanak a magyar lángossal.

A húsok közül szinte mindenfélét találunk az olasz konyhában, de – a tenger közelsége miatt – a hal és rákfélék lényegesen hangsúlyosabb szerepet játszanak. A jellemző hús vagy húsos ételek a földrajzi elhelyezkedés függvényében is változnak, hiszen a partoktól messzebb dominánsabb a szarvasmarha, kecske, birka, vadak és a különböző szárnyasok fogyasztása. Húsok és más ételek fűszerezése azonban markánsan eltér az itthon megszokottól. Míg nálunk a bors és paprika használata a leginkább jellemző, addig Olaszországban a zöldfűszerek történő ízesítés hihetetlen sokszínűsége a szembetűnő. A jellegzetes ételeikben gyakran találkozhatunk oregánóval és rozmaringgal. Szintén nagy az eltérés a zöldségfélék használatában, hiszen az itáliai vendéglőkben gyakran találkozunk ezzel az összetevővel. Zöldségekből is számos előételt készítenek. A nálunk is ismert kelbimbó, padlizsán és gombafélék mellett igen kedvelt az articsóka is. Ezeket köretként is tálalják. A saláta nyers fogyasztása, különböző öntetekkel szintén nem jellemző a magyar konyhára, hiszen mi inkább savanyúságként használjuk ezt a növényt. Az olaszok olajjal készítik a salátaöntetet és gyakran önálló fogásként fogyasztják.

A levesek esetében a rántás használata teljesen ismeretlen. Az elkészítés inkább csak sós vízben főzésre, majd olvasztott vajjal fűszerezésre vagy krémesítésre korlátozódik. A leveseik közül a legismertebbek a minesztra (minestrone), mely egy metéltre vágott zöldségekben igen gazdag tartalmas fogás, és a húsleves (brodo), melyet marhahúsból, kolbászból és sonkából készítenek. Leveseik elmaradhatatlan kísérője a reszelt parmezán sajt. A levesekre a többi fogáshoz hasonlóan jellemző, hogy ahol a magyar háziasszony tejfölért nyúlna, ott az olaszok tejszínt használnak.

Az olasz borok a franciákkal vetekednek, aperitifként kedvelt a cinzano, az étkezés záróakkordjaként pedig egyes területeken előszeretettel fogyasztanak grappa-t.

Az édességek talán nem mutatnak olyan változatosságot, mint Magyarországon, de az olasz konyhának is van néhány igen finom desszertje. A mascarpone sajttal készült tiramisut vagy a profiterrolt már senkinek sem kell bemutatni, mint ahogy a legendásan finom olasz fagylaltot sem. 

 

Olaszország a tészták hazája

Pasta

Több mint 1000 féle tésztát gyártanak. Nálunk a legismertebbek a spagetti, makaróni, lasagne, tortellini, pizza, különféle szószokkal. A tésztákat az olaszok előételként fogyasztják.

Minestrone és kagyló

De az olasz konyha természetesen nem csak tésztákból áll. Híres a minestrone (leves), kedveltek a tenger gyümölcseiből készült ételek.

A híres olasz fagyi

Desszertként nemcsak édességet, hanem sajtot is szívesen fogyasztanak. Olaszországban feltétlenül meg kell kóstolni az igazi olasz fagylaltot is, illetve a kávét is, amelyet számtalan variációban készítenek.

Olasz borok - Chianti

A borok közül legismertebb a Toscanában termesztett chianti.

 

 

 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Otthoni kényelem kempingben – mobilházak Lignanoban

 Mindössze hat óra Budapestről a Dolce Vita legközelebbi fellegvára, Lignano Sabbiadoro. A csodás, homokos tengerparttal kényeztető üdülőváros látogatásakor az otthoni kényelemről sem kell lemondani. Mobilházban töltöttünk egy hetet Olaszországban.    

Tovább

Horvátországban és Görögországban kevesebbet-, Egyiptomban pedig többet költöttünk, mint két éve

Világszinten 4%-al nőttek a turisztikai érkezések és bevételek! A Turisztikai Világszervezet 4%-os emelkedésről számolt be - 2012-re vonatkozóan - a nemzetközi turisztikai érkezések és bevételek kapcsán. A mediterrán desztinációk között Törökország és Olaszország megtartotta pozícióját, míg Egyiptom előrébb lépett, mert a fáraók országában 14%-al többet költöttek az utazók, mint 2011-ben. Az összesített turisztikai érkezések adatsorában hazánk...

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Olaszország

Az édes élet csupán néhány óra autóval
 
Dolce vita. Ez Olaszország. A tiszta tenger és Európa legszélesebb homokos partjai, ahol a napernyők tarkán sorakoznak végeláthatatlan sorban egészen a hullámok pereméig. Olaszország mind a tengert, mind a hegyeket, mind pedig a művészeteket kedvelő turisták utazásának célpontja. Az olasz csizma szárát körülölelő tengerpart, az ország északi részén elterülő Alpok és az országon végighúzódó Appennin-hegység, valamint a városok ókori és középkori emlékei rengeteg látnivalót és kikapcsolódási... Olaszország