Aktuális

Amit az utazási betegségekről tudni kell

2007-05-22


Forrás: www.blikk.hu

Szerző: Bárány Zsuzsa


Egzotikus nyári utazás

Egyre népszerűbbek az egzotikus országok. Utazás előtt fontos, hogy tájékozódjunk az egyes országokban előforduló betegségekről. Dr. Axmann Ágnes, a Trópusi és Utazási Betegségek Intézetének vezetője ebben ad tanácsot.

Amit az utazási betegségekről tudni kell

 

Fontos tudnivalók:

 

 1. Észak-Amerikában, Skandináviában és Nyugat-Európában kicsi a fertőzésveszély.
 2. A kagylók hordozhatják a hepatitis A vírust. A nem megfelelően főzött vagy sütött tengeri étkek fertőzhetnek.
 3. Fogyasztás előtt forraljuk fel a vizet. A hűsítő koktélokban lévő jég is gondot okozhat.
 4. Ne együnk szennyezett élelmiszert, a hepatitis mellett hastífuszbaktérium is előfordulhat.
 5. A szexuális úton és testváladékokkal terjedő hepatitis B vírust milliók hordozzák.


Megoldás az oltás

 • Évekre védettséget nyújt a hepatitis A és B elleni oltás. Van olyan vakcina, amely mindkettőtől megvéd. Ezeket 0-1-6 hónap időbeosztással kell beadni.
 • A hepatitis A elleni védőoltás első adagját legalább 1 hónappal az utazás előtt kell megkapni.
 • A hepatitis B elleni védőoltás születéstől adható.
 • A járványos területeken ajánlott a hastífusz elleni vakcina.


Mire figyeljünk?

 1. Horvátország: hepatitis A.
 2. Görögország: hepatitis A és B.
 3. Törökország: hastífusz, hepatitis A és B, malária, veszettség
 4. Tunézia: hastífusz, hepatitis A és B, kolera
 5. Thaiföld: hastífusz, hepatitis A és B, malária, veszettség


Könyvajánló

Dr. Ternák Gábor: Utazás - egészség utazóknak
Hasznos tanácsokkal segít az utazóknak dr. Ternák Gábor könyve, az Utazás - egészség utazóknak. A SpringMed Kiadó gondozásában megjelent kiadványban az orvos szakértő az utazás során felmerülő kérdésekre válaszol. A könyv első részében kérdezz-felelek formában kaphatnak útmutatást, a második részben térképek és táblázatok is segítenek a felkészülésben.


Kommentek

Még nincsenek hozzászólások!

Sajnáljuk, a weboldalon a kommentek nem használhatóak!

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Úti neszesszer natúr módra - Természetes védelem, a nyaralás ideje alatt is

 Bőrünk és hajunk egészségének megőrzése a vakáció ideje alatt kiemelt jelentőségű, hiszen a szikrázó napsütés valamint a sós víz, erősen igénybe veheti bőrünket, hajunkat. A natúrkozmetikai készítmények szerelmeseinek a Dr. Organic termékcsalád számos olyan természetes készítményt kínál, amelyek segítségével a haj-és bőrvédelem az utazás alatt is gyerekjáték! Aki bőrproblémákkal küzd, annak érdemes az otthon is használt, szenzitív...

Tovább

Koronavírus Magyarország

Koronavírus

 Már van magyarországi fertőzött. A koronavírus egy új vírus, mely foglalkoztatja a világot 2020 év elején. Senkit ne tévesszenek meg az álhírek, kizárólag hivatalos forrásokból tájékozódjon. Cikkünkben megmutatjuk mely oldalakat érdemes rendszeresen felkeresni, hogy naprakészek legyünk.

Hihető információk a koronavírusról

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Szerbia és Montenegró

Szerbia és Montenegró (szerbül, cirill írással: Србија и Црна Гора, latin írással Srbija i Crna Gora) két korábbi jugoszláv tagköztársaság, Szerbia és Montenegró államszövetsége volt, amely 2003. február 4-én alakult, és 2006. május 21-én bomlott fel, amikor Montenegró (Crna Gora) lakossága népszavazás útján a függetlenség mellett döntött. Az új állam, Crna Gora, 2006. június 3-án nyilvánította ki hivatalosan függetlenségét.

Szerbia és Montenegró, a valaha igen ígéretes szocialista Jugoszlávia romjain megmaradt ország, mind... Szerbia és Montenegró