Aktuális

Koffer tippek - Hogyan válasszunk megfelelő bőröndöt?

2013-06-06


Szerző: Gódor Kitti


 Gondolta volna, hogy különböző típusú bőröndöt érdemes választani, ha autóval, vonattal vagy repülővel utazunk? Tudta, hogy a harsány színű bőröndök használata nemcsak egy divathóbort, hanem valódi gyakorlati előnyük is van? Cikkünkben szakember segítségével adunk hasznos tanácsokat a tökéletes utazótáska kiválasztásához! 

 A nyári hónapok közeledtével egyre többen indulnak útnak, maguk mögött hagyva a munkahelyi problémákat, a hétköznapok teendőit, hogy nyugodt környezetben pihenjék ki magukat. Sok esetben, a bőrönd csak az indulás előtt kerül elő, így előfordulhat, hogy az utolsó pillanatban eszmélünk rá, hogy kofferünk nem alkalmas idei üdülésünkhöz. Még ha bőröndünk állapotában nem is találunk kivetnivalót, megeshet, hogy a tavalyi autós, horvátországi nyaraláson használt sporttáska, idei repülős utunkra már nem lesz megfelelő. A nyugodt előkészületek érdekében időben kutassuk fel régi bőröndünket, győződjünk meg annak állapotáról, így abban az esetben, ha új táskára van szükség, van időnk több típust is megnézni, alaposan mérlegelni! Ajánlatos jó minőségű bőröndöt választani, hiszen a jól kiválasztott modellnek több éven keresztül is nagy hasznát vehetjük! Vásárláskor érdemes utazásunk célját, valamint a közlekedési eszköz típusát is figyelembe venni! Lássuk, a szakember szerint még mire kell odafigyelnünk!

 

Mibe pakoljunk, ha repülővel utazunk?

 

 „Repülős utazáshoz keményfedeles bőröndöt ajánlunk, mert a polikarbonát anyagnak valamint a Curv technológiának köszönhetően ezek a termékek a legnagyobb literszámban is csak 3,5 kg önsúlyúak, így bátran lehet sokat pakolni!” – tájékoztatott Lekli Mónika, a Samsonite táskákat forgalmazó Primers Kereskedelmi Kft. kereskedelmi vezetője. A Curv technológia egy olyan gyártási folyamat, amiben a polipropilén alapanyagot a gyártás során egy rendkívül ütésálló, extrém könnyű és nagyon ellenálló alapanyaggá teszik. Sokan voltunk már szemtanúi a bőröndök ki- és bepakolásának különböző reptereken, így láthattuk, hogy csomagunkkal nem éppen úgy bánnak, mint a hímes tojással. Éppen ezért nagyon fontos, hogy repülős utakra keményfedeles bőröndöt válasszuk, így értékeinket is biztonságban tudhatjuk! Ha szeretnénk elkerülni az új kofferünkön éktelenkedő karcolásokat, akkor érdemes védőhuzatot is vásárolnunk hozzá, így táskánk sokáig szép maradhat. „A keményfedeles bőröndökhöz ajánljuk azokat a védőhuzatokat, amik két méretben léteznek, és használatukkal az anyag karcolódását előzhetjük meg. Az „M” méret a 65-75 cm közötti bőröndökhöz használhatók, az „L” méret pedig a 75-85 cm közöttiekhez. Ez a védőborítás egy extrém elasztikus alapanyagból van kifejlesztve, amelyet egy könnyed, tépőzáras rendszerrel helyezhetünk fel táskánkra.” – tájékoztatott a szakember.

 

Repülős utaknál nagyon lényeges, hogy olyan táskát válasszunk, amelynek nagysága megfelel a legtöbb légitársaság által elvárt kézipoggyász méreteknek. „A Samsonite termékportfóliójában mindegyik kollekciónak van olyan kabintáskája, amelyek beleférnek a RyanAir valamint az EasyJet légitársaságok kabinbőröndre kiszabott méretezéseibe, így ezeket díjmentesen felvihetjük a fedélzetre. (RyanAir 50x40x20 cm, EasyJet: 56x45x25 cm) A Wizz Air légitársaság szabványára (42x32x25 cm) még nem állt át a Samsonite gyártása.

 

Az üzletek polcain számtalan modell közül válogathatunk, így arról is döntenünk kell, hogy kerekes táskát válasszunk, vagy sem.  Ha a gurulós fajtára voksolunk, akkor két- illetve négykerekű modellekből válogathatunk: „Csak ha nem ragaszkodik a vásárló a két kerekes verzióhoz, általában a négy kerekes darabokat szoktuk ajánlani, mert ebben az esetben a megpakolt bőrönd súlya nem a kezünkre nehezedik, hanem a négy keréken, együttesen oszlik el. Két kerék esetén - mivel mozgatásnál meg kell dönteni a bőröndöt - ez a súly a kezünkre nehezedik, ami nagyon kényelmetlen lehet.” – mondta Lekli Mónika. Óvakodjunk azonban az olyan bőröndtől, amelyen a kerekeken kívül egyéb kiálló alkatrészek is vannak, hiszen ezek a pakolás során könnyen letörhetnek, megsérülhetnek.

 

A méret, a kerekek, illetve a borítás mellett, nagy jelentőséggel bír a bőrönd színe is! A szakember szerint, a praktikum és a dizájn mérlege mindig a praktikum felé kell, hogy dőljön, vannak azonban olyan esetek, ahol a dizájn segítségünkre lehet a gyakorlatban is! A manapság kapható harsány színű bőröndök nagy előnye, hogy egy zsúfolt poggyászkiadón is rögtön megtaláljuk saját csomagunkat. Ezzel a fajta megkülönböztetéssel azonban még csak kevesen élnek. A bőröndre ragasztott név, szálloda cím, illetve telefonszám megadásával viszont azok is sokat tehetnek táskájuk megkülönböztetéséért, akik hagyományos külalakút választottak. Az adatok bőröndön való feltüntetése egyébként minden utazás alkalmával javasolt! (Ha többször ugyanazzal a táskával repülünk, ne felejtsük el a tudnivalókat minden repülés előtt frissíteni pl.: célállomás, szálloda címe, stb.)

 

A külcsínen túllépve a bőröndök belső felosztása is mérvadó lehet egy-egy vásárlás alkalmával. Ha például nem vakációra, hanem üzleti útra készülünk, érdemes olyan típust választanunk, ahol a bőröndhöz öltönyzsák és ingkeret is tartozik.

Miután a fentiek alapján kiválasztottuk a számunkra megfelelő darabot, lényeges, hogy a garanciakártyát minden esetben megőrizzük: „Minden bőröndhöz garanciakártyát adunk, amin a vásárlás napja és a vásárolt üzlet pecsétje is megtalálható. Ezt fontos megőrizni, mert egyrészt igazolja a hivatalos helyről való vásárlást, másrészt meghibásodás esetén igazoló dokumentumként szolgálhat.” – vélekedik a kereskedelmi vezető. A garanciakártya mellett ajánlatos a háromjegyű számkombináció rögzítése is, hiszen így megóvhatjuk magunkat a későbbi idegeskedéstől. „A termékek 95%-ban beépített számzár van, a nyitás és zárás funkció egy háromjegyű számkombinációval valósul meg. Nagyon sokan elfelejtik ezt a kombinációt és visszahozzák bőröndjüket, mert nem tudják kinyitni. Jó tanács, hogy mielőtt eltároljuk a bőröndöt, valahová jegyezzük fel a számkombinációt!” – tanácsolja a Samsonite szakembere.

 

A feladandó poggyászokon túl, érdemes néhány szóban a kézipoggyászokat is megemlíteni. A kézipoggyászban általában személyes irataink, a telefonunk illetve a pénzünk kap helyet. (Ajánlatos a fentieken kívül egy-két napra való fehérneműt illetve alapvető tisztálkodási szereket is elhelyezni a kézipoggyászban, arra az esetre, ha bőröndünk véletlenül elkeveredne, így addig sem kell kényelmetlenül érezni magunkat, amíg a csomagunk megérkezik.) „Kézipoggyásznak érdemes olyan szövetborítású táskát választani, aminek vannak külső zsebei, kényelmesen elrakhatók és gyorsan elővehetők a beszállókártyák és egyéb fontos okmányok, míg egy keményfedelesnél az egész bőröndöt körbe kell cipzározni ahhoz, hogy kivegyük belőle a dokumentumokat.” – tájékoztat Mónika.

 

Mibe pakoljunk, ha autóval utazunk?

 

Autóval történő utazásnál nem a légitársaság, hanem autónk csomagtartójának befogadóképessége szabja meg azt, hogy mennyit pakolhatunk.  A szakember ezekre az utakra a szövetborítású bőröndöket ajánlja, hiszen ezek a típusú tárolók – még a telepakolt csomagtartó ellenére is – flexibilisek tudnak maradni, így még mellé tudunk egy-két apróságot, esetleg kisebb táskát passzírozni. Autóval történő utazásnál nem kell különösebben aggódnunk azon, hogy illetéktelen kezek nyúlnának csomagunkba – repülős utazás esetén ezért ajánlott a bőröndök fóliázása – így nem szükséges számzárral ellátott utazótáskát választanunk, elegendő a cipzáros megoldás. „A sporttáskában ugyan sokkal könnyebben gyűrődnek ruháink, és a törékeny dolgok sincsenek túl nagy biztonságban, ellenben a letárolása sokkal egyszerűbb és könnyebb, mint a bőröndnek, mert kicsire össze lehet hajtogatni.” – hangsúlyozza a szakember. A sporttáska tehát megfelelő módon rögzítve alkalmas lehet autóval történő utazáshoz, ha pedig tartalma kiürülne, akkor egyszerűen elcsomagolható anélkül, hogy nagy helyet foglalna el.  

 

Mibe pakoljunk, ha vonattal utazunk?

 

Vonattal történő utazásnál a kocsik szűk folyosói okozhatnak nehézséget. Érdemes olyan bőröndöt vagy sporttáskát választanunk, ami viszonylag keskeny, könnyedén elfér két ülés között. Ebben az esetben is érdemes a szövetborítás mellett döntenünk, hiszen ezek a típusú táskák nem annyira merevek, mint keményfedeles társaik. Ha vonattal utazunk, javasolt sötétebb színű táskát választani, hiszen a világos színek könnyen koszolódnak a peronon, valamint a pályaudvarokon való mozgatás közben. A vonat esetében is jó szolgálatot tehet a sporttáska, hiszen az ülések felett elhelyezett csomagtároló elég szűkös egy nagyobb bőröndnek, így a lapos, keskeny sporttáska bizonyul megfelelő választásnak. Csomagunkat különböző biztonsági okok miatt nem helyezhetjük el a mellettünk lévő ülőhelyen, vagy a folyosón, így csak azt az útitáskát vihetjük fel a vonatra, ami elfér a poggyásztartóban vagy az ülés alatt. A MÁV Zrt. esetében a kézipoggyász maximum 30 kg lehet. Amennyiben nagyobb poggyászt szeretnénk magunkkal vinni, utazás előtt mindenképpen érdeklődjünk a vasúttársaságnál! 


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Külföldre autóval – praktikus tanácsok nem csak kezdőknek II.

Bár itthon már vége a nyárnak, tőlünk délebbre még gyakran kúszik harminc fok fölé a hőmérő higanyszála. Ezért sokan döntenek úgy, hogy – a tömeget elkerülve – az utószezonban autóznak a mediterrán térségbe. Cikkünkben az ő számukra gyűjtöttünk csokorba néhány praktikus tanácsot az Autóklub segítségével.      

Tovább

Vigyázzunk a kutyákkal! – a veszettség megelőzéséről

 A kutyák rendszeres védőoltása lehet a kulcsa a veszettség megállításának – közölte az Egészségügyi Világszervezet szeptember végén a veszettség világnapján. A veszettség több, mint 60 000 ember halálát okozza évente, többnyire gyermekekét.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Horvátország

Horvátország – 5-6 óra múlva már lubickolhatunk az Adriai-tengerben
 
Kellemes mediterrán éghajlat, gyönyörű leanderbokrok, kristálytiszta tenger, fürdésre csábító kavicsos öblök, többszáz éves templomok, hangulatos, szűk sikátorok, barátságos vendéglátók, roston sült halak, jóféle vörösborok – Horvátország ezzel és emellett még számos programmal is várja látogatóit. A tenger, a napfény, az ókori romok és a történelmi városkák rengetegét nehéz lenne felsorolni. Az egyes régiók (Isztria, Észak-, Közép- és Dél-Dalmácia, a... Horvátország

Egészségügyi információk országok szerint