EGZOTIKUS UTAZÁS

 

Az egzotikus utazási szezonban gyönyörű homokos partok, forró, napsütéses idő, különleges kultúrák és érdekes tájak várják az utazókat. Ugyanakkor a legszebb, legkedveltebb trópusi úti célpontok a fejlődő világ országaiban helyezkednek el, ahol az európai normáktól eltérő higiénés viszonyokkal találkozhatunk. A legtöbb fejlődő országban hiányzik a csatornahálózat, a vízrendszert nem fertőtlenítik megfelelően és a helyi lakosok olyan vírusokat, betegségeket hordozhatnak, amelyek az öreg kontinensen ma már ismeretlenek. Külön veszélyt jelentenek a trópusi rovarok, amelyek számos fertőzést adhatnak át csípéseikkel. Összeállításunkban sorra vesszük a legfontosabb trópusi betegségeket, illetve azt, hogy ezek ellen milyen módon védekezhetünk! Ezen kívül készítettünk egy-egy összeállítást a legkedveltebb úti célpontokról, földrészenkénti felosztásban. Itt bárki elolvashatja, hogy az általa kiválasztott úticélnál milyen betegségekre kell felkészülnie, az adott országnak milyenek az egészségügyi viszonyai. Mindenkinek ajánlott, hogy utazás előtt látogasson el a legközelebbi oltóközpontba, és kérjen felvilágosítást. Érdemes indulás előtt minimum hat héttel orvoshoz fordulni, mert vannak olyan oltások, amelyeknek minimum ennyi idő kell, hogy a megfelelő védettséget biztosítsák. Ha valaki körültekintően felkészül az álomnyaralásra, akkor biztos lehet abban, hogy az utazás nem válik rémálommá valamilyen megbetegedés miatt. Kellemes utazást és időtöltést kívánunk!

 

Évente Magyarországról több, mint 100.000 ember utazik valamilyen egzotikus országba, közülük kb. 15.000-20.000-en fordulnak orvoshoz tanácsért és védőoltásért.

 

Az utazók 10 százaléka megbetegszik az utazás alatt, ebből 1.100 betegnek kórházi kezelésre van szüksége.

 

Sajnos 100.000 utazóból egy valaki meghal valamilyen utazási betegségben. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy az egzotikus országokba készülők megfelelőképpen tájékozódjanak a célországban előforduló betegségekről.

 

Évente 2,7 millióan halnak meg maláriában

 

Utazás előtt kiemelt figyelmet kell szentelnünk a malária prevencióra, mert ez a fertőzés okozta megbetegedés már a világ legveszélyesebb betegségei közé tartozik - erre figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is. A világ populációjának 40%-a maláriafertőzés-veszélyes területen él.

 

Évente mintegy 500 millió ember betegszik meg maláriában, és több, mint kétmillió ember meg is hal ebben a betegségben. Minden félórában egy kisgyermek valahol a világon életét veszti a malária miatt. A legtöbb fertőzést és halálesetet a szubszaharai területről jelentik, azonban a betegség előfordul Ázsiában, Latin-Amerikában és a Közel-Keleten is. Az egzotikus uticélt választók 10 %-a megbetegszik az utazás alatt AA nemzetközi szervezet kiemelten fontosnak tartja az utazók tájékoztatását, hiszen ők különösen veszélyeztettek.

 

Előfordulhat, hogy akár hazatérésünk után évekkel jelentkeznek a malária tünetei, amikor már nem gyanakszunk maláriára. Érdemes már az utazás előtt tájékozódni arról, hogy milyen módon védekezhetünk a malária ellen.
 

A maláriaparazitákat moszkitók (szúnyogok)  terjesztik. A betegség ellen ajánlott, egyrészt mechanikai úton védekezni, azaz viseljünk hosszú ujjú ruházatot, szabadon lévő testrészeinket pedig kenjük be szúnyog elleni védőkrémmel, éjjel pedig moszkitóháló alatt aludjunk. Légkondícionált helységben nincs szükség szúnyoghálóra.

 

A megfelelő öltözék mellett, a malária megelőzésének leghatékonyabb módja a megfelelő gyógyszer alkalmazása. Mielőtt döntenénk, kérjük ki háziorvosunk vagy az oltóközpontban dolgozó orvosok tanácsát, a készítmények ugyanis a napozásra és alkoholfogyasztásra vonatkozó előírásaikat tekintve eltérnek egymástól, illetve néhány készítmény ellen a maláriaparaziták egy része már rezisztens, így a fertőzés megelőzésében nem lesznek hatékonyak.

 

 

Még több információ a malária betegségről.

 

2 milliárd hepatitis B fertőzött él a Földön

 

A hepatitis B az egyike a globális - a Föld teljes lakosságát érintő - egészségügyi problémáknak. Eddig mintegy 2 milliárdan fertőződtek meg hepatitis B vírussal, és több, mint 350 millió embernél a betegség sajnos krónikussá vált. A krónikus hepatitis B májzsugorhoz és májrákhoz vezethet. Évente egymillió ember hal meg hepatitis B okozta májrákban és májzsugorban. A szexuális úton, testnedvekkel és vérrel terjedő hepatitis B okozta betegség ellen a legjobb védekezés a megelőzés.

 

védőoltások életre szóló védettséget nyújtanak a kór ellen. Egzotikus megbetegedések száma Nem szabad azonban említés nélkül hagyni a hepatitis A fertőzést sem, amely szájon át kerül a szervezetbe.

 

Megbetegedhetünk csapvíztől, szennyezett vízből készült italoktól és jégtől, illetve olyan ételektől, amelyek érintkeztek a fertőzött személyekkel.

 

A hepatitis A (fertőző májgyulladás) rendkívül gyorsan terjed, a betegeket a tipikus tünetek előtt nagymennyiségben ürítik a vírust a székletükkel. A betegség hosszú ideig gyengeséget, fáradékonyságot okoz.

 

A hepatitis A és B szinte az összes trópusi országban elterjedt, így megtalálható a Karib térségben, Dél-Amerikában, Ázsia arab és indonéz területein, valamint Közép-Afrikában is.

 

A hepatitis A és B elleni  védőoltásokkal hosszú távú, több évtizedre szóló védettség érhető el. Utazás előtt érdemes felkeresni a háziorvost vagy az oltóközpontot, kérjünk hepatitis A és B elleni védőoltásokat.

 

 Még több információ a hepatitis betegségről.

 

Gennyes agyhártyagyulladás - százezres járványok Afrikában

 

Az utazókra leselkedő veszélyek közül nem szabad kihagynunk a gennyes agyhártyagyulladást sem, amely komoly járványokat okoz és a halálozása is magas világszerte. A betegséget okozó baktérium bárhol felbukkanhat, de a  legveszélyesebb zóna Afrika középső területein, a Szaharától délre eső országokban van, Benintől Etiópiáig. A kedvelt úti célok közül Kenya, Tanzánia és Etiópia említendők. Itt tört ki a kilencvenes években a betegség történetének legnagyobb járványa is, amikor 250.000 ember fertőződött meg, és sajnos 25.000-en meg is haltak.

 

Évről évre, rendszeresen, a száraz évszak alatt lépnek fel a járványok. 2010 januártól áprilisig, közel 18 ezer megbetegedést jelentettek 6 országban. A rendkívül könnyen, cseppfertőzéssel terjedő gennyes agyhártyagyulladás ellen is létezik védőoltás, amely legalább öt évre szóló védettséget ad.

 

Még több információ a hepatitis betegségről.

 

A járványos agyhártyagyulladásról itt még többet olvashatsz.

 

További információért keresd fel háziorvosod, vagy a hozzád közel eső oltóközpontot utazás előtt legalább egy hónappal, hiszen egyes védőoltások esetében akár egy hónap szükséges a megfelelő védelem kialakításához!

 

AJÁNLÁSOK EGZOTIKUS ORSZÁGBA UTAZÓKNAK:

 

Afrika

 

AfrikaAz egzotikus utazási szezon idején érdemes gondolni az utazóknak az egészségügyi felkészülésére, mivel a népszerű úti célpontok higiénés és egészségügyi körülményei teljesen eltérnek az európai normáktól.

Az Európában nagyon ritka betegségek – mint a  malária, sárgaláz, kolera, tífusz – komolyan veszélyeztetik az ide utazókat, ráadásul az egészségügyi ellátás színvonala sem elégséges, és nem biztos, hogy a beteget a helyi orvosok a megfelelő betegség ellen kezelik.

 

Az utazási irodák és az utazók saját felelőssége, hogy felkészüljenek a trópusi országokra egészségügyi szempontból is. Összeállításunkban ehhez szeretnénk segítséget nyújtani összefoglalva a legnépszerűbb úti célpontokra vonatkozó egészségügyi tudnivalókat és előírásokat.

 

Egyiptom

 

Egyiptom Egyiptom az egyik legnépszerűbb téli úti célpont az egzotikus szezonban, hiszen ekkor lehet igazán megcsodálni a kellemesebb, hűvösebb időben az ország történelmi, kulturális látnivalóit, illetve az időjárás kiválóan alkalmas búvárkodásra is.

Az ország azonban komoly egészségügyi veszélyeket is rejt az odalátogatók számára, melyek közül a leggyakoribbak  az étellel, vízzel terjedő kórokozók által terjesztett betegségek.

 

Ilyen például a  hepatitis A vírus, amely fertőzött ételekkel, vízzel, mosatlan gyümölcsökkel és zöldségekkel terjed. Sokan úgy vélik, hogy a többcsillagos szálloda igénybevétele garancia a biztonságra, ugyanakkor azt tudnunk kell, hogy az elmúlt évek legnagyobb hepatitis A járványa pont egy egyiptomi, ötcsillagos szállodában tört ki 2004-ben Hurghadán, ahol 351 vendég fertőződött meg. A szállodákban ugyanis helyi lakosok biztosítják az alapvető szolgáltatásokat, így nincs garancia arra, hogy az elfogyasztott étel vagy ital nem kerül-e kapcsolatba fertőzött személlyel.

 

A hepatitis A ellen védőoltással lehet a legbiztosabban védekezni!

 

Ezen kívül ajánlott a csapvíz fogyasztásának mellőzése és ügyeljünk arra is, hogy az édesvízi medencékből ne kerüljön víz a szánkba.

 

Szintén szennyezett étellel és itallal kerülhet be az utazók szervezetébe a tífusz baktérium, ami szintén gyakori Egyiptomban. A védőoltás felvételével azonban hatékonyan védekezhetünk a kórokozó ellen.

 

Öt évvel ezelőtt Kairótól 150 km-re un. Rift-Valley láz (RVF) megbetegedéseket észleltek, összesen 45 esetet, amelyből 17 halállal végződött. Ezt a vírust különböző szúnyogfajok viszik át állati hordozókból (rágcsálók, háziállatok) az emberre. Az aeroszolos védekezés sikeres lehet járvány esetén.

 

Olvass többet Egyiptomról: hasznos információk, ajánlott védőoltások, időjárás, látnivalók és még több

 

Kenya

 

Kenya az egyik legolcsóbb és legnépszerűbb trópusi célpont, ahol nemcsak a hófehér partokat, a vendégszeretetet, de a különféle szafarikat is élvezhetik az utazók. Az országban rendkívül rosszak a higiénés körülmények, nincs megfelelő víz és csatornaellátás, a népesség nagy része közüzemi ellátás nélküli lakóhelyeken él. Az országban gyakoriak a hepatitis A, tífusz és kolera járványok, a malária és a sárgaláz is elterjedt. Nagyon nagy arányú a HIV fertőzöttek száma is, a lakosság közel 30%-a fertőzött.

 

Itt is előfordul  Rift-Valley láz fertőzés, legutóbb 2006-ban volt járvány, amikor 684 beteget kellett kezelni, sajnos 155 esetben nem tudták a betegséget gyógyítani, és halállal végződött a fertőzés.

 

2005-ben, kisebb településeken kolerajárvány is lezajlott, összesen 1243-an betegedtek meg, 67 esetben halálos kimenetelű volt a betegség.

 

Az országban gyakoriak a különféle vízzel terjedő fertőzések, valamint az Európában már ismeretlen polio (gyermekbénulás) is. Az országba utazóknak mindenképpen ajánlott a hepatitis A és B elleni védőoltás, a sárgaláz elleni vakcináció.

 

A hastífusz és a kolera – elsősorban - a több hétig kint tartózkodóknak ajánlott, akik vidéki területen, szállodai szolgáltatásokat mellőzve utaznak.

 

A maláriaveszély is igen komoly, ezért ajánlott a gyógyszeres védekezés. A szafarira indulók ne feledkezzenek meg a tetanusz oltásról sem. 

 

Az országba utazók utazás előtt másfél hónappal forduljanak a nemzetközi oltóközpontokhoz, amelyek megadják a szükséges információkat.

 

Olvass többet Kenyáról: hasznos információk, ajánlott védőoltások, időjárás, látnivalók és még több

 

Kapcsolódó oldalak:

 

Mauritius

 

MauritiusMauritius szigete - az afrikai helyzettel összehasonlítva - kiemelkedő higiénés viszonyokkal rendelkezik, ugyanakkor az európai normáktól még mindig elmarad. Éppen emiatt, nem ajánlott a helyi csapvíz fogyasztása, illetve kerüljük a csapvízzel mosott zöldségeket, gyümölcsöket és a nem megfelelően átsütött ételeket.

Mivel a sziget a trópusi éghajlatú területhez tartozik, itt is problémát jelenthetnek a moszkitók által terjesztett betegségek, mint a malária vagy a Chikungunya láz. Ez utóbbi több ezer beteget érintett a szigeten.

 

 Olvass többet Mauritiusról: hasznos információk, ajánlott védőoltások, időjárás, látnivalók és még több

 

Tanzánia

 

TanzániaTanzánia elsősorban gazdag állatvilágával és hófehér - korallzátonyokkal körülvett - Zanzibár szigetével vonzza az utazókat. Az utazók többsége szafari+üdülés kombinációt foglal, amely azt jelenti, hogy az afrikai kontinens belsejében található nemzeti parkokba ugyanúgy ellátogatnak, mint a maláriás moszkitókkal teli Zanzibár szigetére.

Az ország higiénés viszonyai Kenyához hasonlóak, azaz az ivóvíz és csatorna ellátás nem megfelelő. A szennyezett csapvízzel és ételekkel terjedő betegségek –  tífusz, hepatitis A és kolera – gyakran megjelennek az országban, a különösen esős Zanzibáron pedig komoly problémát jelent a malária.

 

A szafarikon résztvevő utasoknak nem szabad megfeledkezniük a tetanusz elleni oltásról sem. Szinte az összes olyan oltást érdemes beadatniuk, amelyek trópusokon előforduló betegség ellen védenek.

 

Utazás előtt minimum hat héttel látogassanak el a regionális oltóközpontba, és kérjenek hepatitis A és B, tífuszsárgaláz elleni oltást, valamint válasszák ki a megfelelő malária elleni tablettát is.

 

A nagyobb útra indulóknak érdemes veszettség elleni oltást is kérniük, illetve  a gyermekkorban megkapott polio vakcinából ismétlő adagot beadatni.

 

Olvass többet Tanzániáról: hasznos információk, ajánlott védőoltások, időjárás, látnivalók és még több

 

Zöld-foki Köztársaság

 

Zöld-foki SzigetekA Zöld-foki szigetek az afrikai kontinenstől nyugatra helyezkednek el, és a fejlődő turizmus miatt egyre népszerűbbek a magyar utazók között is.

A szigetek klímája szubtrópusi, azaz nyáron csapadékos és meleg, télen pedig 20-25 fok közötti hőmérséklet uralkodik a térségben. Ez a vidék elsősorban azért vonzó, mivel még érintetlen, kevésbé terjedt el a turizmus. Az odalátogatók szabadon élvezhetik a hófehér homokos kiépítetlen strandokat és a helyiek kedvességét.

 

De ez az érintetlenség egyben egészségügyi veszélyeket is rejt. Minden utazónak ajánlott a hepatitis A és hastífusz elleni védőoltás, hiszen a szigeteken egyáltalán nincs csatornahálózat, a csapvíz pedig nem fogyasztható

 

A lakosság körében gyakoriak a szennyezett vízzel és itallal terjedő betegségek, mivel a higiénés viszonyok eltérnek az európai normáktól.

 

A utazók indulás előtt hat héttel látogassanak el a regionális oltóközpontokba vagy a háziorvoshoz és kérjenek hepatitis A és B elleni védőoltást, valamint hastífusz elleni vakcinát. A hepatitis oltás több évtizedre, míg a tífusz elleni oltás három-öt évre biztosít védelmet.

 

Mivel a szigeteken a legtöbb szálloda csak félpanziós ellátást biztosít, és mindenkinek ajánlják a helyi afrikai ízek kipróbálását, érdemes megelőzni a bajt védőoltásokkal. Ne mondjon le senki a finom és egzotikus ízekről!

 

Augusztustól novemberig San Tiago szigetén jelen van a malária is. A malária parazita ellen gyógyszerrel lehet védekezni.

 

A maláriaellenes készítmények ellenjavallataikat és hatékonyságukat tekintve eltérőek egymástól, ezért indulás előtt mindenképpen érdemes orvosi tanácsot kérni.

 

 

A betegségek mellett nem árt a napvédelemre is gondolni, a napozószerek elengedhetetlenek, mivel az alacsonyabb hőmérséklet ellenére erősen tűz a nap.

 

 

A szigeteken az orvosi ellátás kezdetleges, patika egyáltalán nem, kórház pedig csak a főváros (San Tiago szigetén, Praia) mellett van, ezért érdemes néhány gyógyszert is magunkkal vinni az úti csomagban: fájdalomcsillapító, hasfogó és hashajtó, vitaminok, ásványi anyagok.

 

Olvass többet a Zöld-foki Köztársaságról: hasznos információk, ajánlott védőoltások, időjárás, látnivalók és még több

 

Ajánlott oldalak utazás előtt:

 

 

További információért keresd fel háziorvosod, vagy a hozzád közel eső oltóközpontot utazás előtt legalább egy hónappal, hiszen egyes védőoltások esetében akár egy hónap szükséges a megfelelő védelem kialakításához!

 

Ázsia

 

Ázsiában, a nyugalom és sokszínűség világában számos vallás, nép és nyelv megfér egymás mellett. Ha párszáz kilométert utazunk, akkor óriási különbségekkel találkozhatunk: Ázsia nyugati részén, az arab világban az iszlám vallás hagyományai dominálnak, míg Közép-Ázsiában India hindu kultúrája színesíti az életet, Kínában és környékén pedig a buddhista látnivalókban gyönyörködhetnek az utazók.

 

Külön figyelmet érdemelnek a szigetvilágok, a hófehér partokkal büszkélkedő Maldív korallzátonyoktól kezdve egészen a kiterjedt indonéz szigetvilágig. A számos kulturális és vallási látnivaló mellett, gasztronómiai ínyencségek is vonzzák az ide utazókat.

Az egyes országok kultúrája teljesen eltér egymástól, és az egészségügyi viszonyaik is különbözőek. Az arab félsziget metropoliszaiban, a kőolaj kitermeléssel meggazdagodott Dubaiban például kiváló a csatornázás és a vízellátás, itt európai normákkal találkozhatunk, csakúgy mint a japán szigeteken.

 

Ugyanakkor - a rossz járványügyi viszonyok miatt - Indiában, Kínában és az indonéz szigetvilágban fordul elő a legtöbb trópusi és nem trópusi fertőző betegség! Mielőtt elindulnánk ázsiai utunkra, mindenképpen látogassunk el valamelyik oltóközpontba, és kérjünk tanácsot az egészségügyi felkészülésről.

 

India

 

India a sokszínűség, a soknyelvűség és a változatos, keleti-angol hagyományok országa. A hatalmas kiterjedésű országban rengeteg népcsoport és nyelv él egymás mellett, a legtöbben a hindu vallás hívei.

Általános a szegénység, ami megfigyelhető a Delhihez és Kalkuttához hasonló milliós nagyvárosokban csakúgy, mint a kis lélekszámú falvakban.

A higiénés viszonyok messze elmaradnak az európai normáktól, amely táptalajt biztosít a legkülönfélébb betegségeknek. A járványokat az is elősegíti, hogy India a világ legnépesebb országai közé tartozik, így egy adott vírus hirtelen, sok embert tud megfertőzni. 2005. július-augusztusában például japán agyhártyagyulladást regisztráltak Uttar térségében, összesen 1145-en betegedtek meg a gyilkos kórban. A betegség ellen már létezik vakcina.

 

Az országban gyakoriak a hepatitis járványok is, például a világon előszőr Indiában igazoltak hepatitis E vírusfertőzés okozta járványt. Érdemes az utazóknak hepatitis A és B elleni védőoltást felvenniük utazás előtt, illetve a helyszínen ügyelni arra, hogy ne fogyasszanak nyers és hideg ételeket, valamint kerüljék a csapvizet!

 

A malária is folyamatosan jelen van India csapadékosabb, trópusi klímájú részein. Érdemes ellene gyógyszerrel védekeznünk. Az országban szintén előfordul a dengue láz, amelyet a maláriához hasonlóan szúnyogok terjesztenek. A betegség ellen nem létezik védőoltás, így nagyon fontos, hogy gyakran kenjük be magunkat szúnyogriasztó krémekkel, és hálóval lefedett fekhelyen aludjunk.

 

Indiában előfordultak madárinfluenzás megbetegedések is, de az utazókat ez a fertőzés kevésbé érinti.

 

Azok, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek a helyiekkel, kérjenek ismétlő oltást a gyermekkorban megkapott polio vakcinából is.

 

Olvass többet Indiáról: hasznos információk, ajánlott védőoltások, időjárás, látnivalók és még több

 

Thaiföld és Malajzia

 

ThaiföldThaiföldön és a térségben Indiához hasonló higiénés viszonyokat találunk, bár a szigetvilágban némiképpen kevesebb járvány fordul elő.

Érdemes felvenni a tífusz, a hepatitis A és B elleni védőoltásokat.

Thaiföld a szexturizmus egyik fő célpontja, ahol külön iparág fejlődött ki a turisták szórakoztatására. Az utazók ügyeljenek arra, hogy a helyiekkel ne kerüljenek közelebbi kontaktusba, ha pedig mégis kalandra vágynak, akkor használjanak óvszert! A szexturizmusban dolgozók nagy része HIV és hepatitis B fertőzött, így az elővigyázatosság elengedhetetlen.

 

A malária ellen mindenképpen védekezzünk. Thaiföld északi része veszélyeztetett és a kórokozók csak kis fokban érzékenyek a szokásosan használt készítményekre. A malária elleni védelmet szakemberrel kell megbeszélni!  Többféle gyógyszer is létezik, amelyek ellenjavallataikat és hatékonyságukat tekintve eltérőek egymástól.

 

Az országban szintén előfordul a  dengue láz, amelyet a maláriához hasonlóan szúnyogok terjesztenek. A betegség ellen nem létezik védőoltás, így nagyon fontos, hogy gyakran kenjük be magunkat szúnyogriasztó krémekkel, és hálóval lefedett fekhelyen aludjunk.

 

Olvass többet Thaiföldről: hasznos információk, ajánlott védőoltások, időjárás, látnivalók és még több

 

Kapcsolódó oldalak:

 

Indonéz szigetvilág

 

IndonéziaÁzsia legtávolabbi pontján fekszik az indonéz szigetvilág, ahol az utazókat számos súlyosabb fertőző betegség fenyegeti, ha nem eléggé elővigyázatosak. Itt történik a legtöbb madárinfluenzás megbetegedés a világon, eddig mintegy 137 fertőzést jelentettek, amiből 112 halállal végződött. A H5N1 vírus azonban az utazókra nem jelent komolyabb veszélyt, hacsak nem kerülnek kapcsolatba nagyobb szárnyas kolóniákkal, háziállatokkal.

 

A szigetek higiénés körülményei általánosan elmaradnak az elvárható szinttől, így nem ritkák a szennyezett vízzel vagy étellel terjedő betegségek: hastífusz, kolera, hepatitis A.

 

A térségben, a trópusi esős időszakban gyakran előfordulnak rovarok által terjesztett betegségek is, mint a malária vagy a dengue láz vagy a japán encephalitis (agyvelőgyulladás).

 

Az utazóknak általánosan ajánlott felvenni a hepatitis A és B, hastífusztetanusz elleni oltásokat és gyógyszerrel védekezni a malária ellen. A kolera elleni oltás azoknak ajánlott, akik hosszabb időt töltenek ezen a területen, várostól távoli helyeken. A Dengue láz ellen nem létezik védőoltás, így nagyon fontos, hogy gyakran kenjük be magunkat szúnyogriasztó krémekkel, és hálóval lefedett fekhelyen aludjunk!

 

Olvass többet Indonéziáról: hasznos információk, ajánlott védőoltások, időjárás, látnivalók és még több

 

Ajánlott oldalak utazás előtt:

 

További információért keresd fel háziorvosod, vagy a hozzád közel eső oltóközpontot utazás előtt legalább egy hónappal, hiszen egyes védőoltások esetében akár egy hónap szükséges a megfelelő védelem kialakításához!

 

Dél- Amerika

 

Dél-Amerika az ellentétek világa: milliós nagyvárosok, felhőkarcolók és üzleti központok váltakoznak a legelemibb szükségleteket sem kielégítő trópusi vidékekkel. Az itt található legnépszerűbb úti célpontok: Brazília, Argentína és Peru egyaránt rejtegetnek egészségügyi veszélyeket.

 

Ha valaki a dél-amerikai régióba indul, akkor mindenképpen az utazás előtt másfél hónappal látogasson el valamelyik regionális oltóközpontba, mert védőoltásra is szüksége lesz, hogy biztonságban érezhesse magát. A térségben gyakori betegségek: hepatitis A és B, sárgaláz és malária.

 

Argentína

 

ArgentínaBár Argentínát, illetve az argentin fővárost, Buenos Airest Budapesthez hasonlónak tartják, az ország egészségügyi körülményei messze elmaradnak a Magyarországon megszokott normáktól.

A nagyvárosok és a főváros viszonylag jól kiépített csatornahálózattal és vízvezetékrendszerrel rendelkezik, és jól működő egészségügyi intézményei vannak, ugyanakkor a vidék és a Bolíviával határos trópusi esőerdős területek melegágyai a különféle fertőzéseknek.

2007-2008-ban  sárgaláz járvány kezdődött Brazíliával és a Paraguay-jal határos országrészeken, ahol először a majmok között figyelték meg a betegséget. Éppen emiatt sárgaláz elleni oltást ajánlott minden utazónak felvenni. A vakcina 10 évre szóló biztonságot nyújt.

 

A turistáknak érdemes vigyázni arra, hogy ne simogassanak meg idegen állatokat és háziállatokat sem, kerüljék a szállodák parkjaiban tömegesen élő majmokat is, ezzel csökkenthetik az állatharapással terjedő betegségek kockázatát.

 

A Dengue-láz sem kíméli a térséget, tavaly is több járvány kialakult a trópusi, rovarokkal teli régiókban. A megelőzésre sajnos védőoltás nincs, így szúnyogriasztó készítményeket kell használniuk az utazóknak.

 

Az ország higiénés körülményei elmaradnak az európai normáktól, ezért elengedhetetlen a hepatitis A és hastífusz elleni védekezés.

 

Olvass többet Argentínáról: hasznos információk, ajánlott védőoltások, időjárás, látnivalók és még több

 

Brazília

 

Brazília a dél-amerikai kontinens legnagyobb országa, Rio és Fortaleza között például akkorra távolság van, mint Budapest és Kairó között. Éppen emiatt, az ország egyes területein más és más egészségügyi óvintézkedésekre van szüksége az odautazóknak.

A Sao Paolo és Rió környékére induló turistáknak elsősorban a szennyezett vízzel, és étellel terjedő betegségek ellen kell védekezniük, így ajánlott a  hepatitis A és hastífusz elleni védőoltás.

 

Mivel a legtöbben a februári karneválra mennek Rio de Janeiroba, nekik mindenképpen ajánlott a tetanusz, a hepatitis A és B vírus elleni védőoltás. A nagy tömegben ugyanis gyakran előfordulnak balesetek, amelyek a hepatitis B fertőzés forrásai lehetnek. Ebben az időszakban rengeteg világutazó érkezik a többmilliós metropoliszba, ahová sokan a szexuális kalandok kedvéért utaznak. Az utazók gondoljanak a nemi betegségekre is. Ha ismeretlennel kerülnek szorosabb kapcsolatba, kondom használata, HPV és hepatitis B elleni védőoltás elengedhetetlen számukra.

 

Sao Paolo környékén sárgaláz esetek is előfordultak, így a vakcináció egyértelműen ajánlott. Ez utóbbi egyébként kötelező mindazoknak, akik az amazóniai térségbe utaznak, ahol az Amazonas őserdő található. Ez a rész Brazília egyik legfelfedezetlenebb része, ahol rengeteg rovar és állat él.

 

Akik őserdei túrára indulnak, fokozott óvatossággal kell felkészülniük: hepatitis A és B, tífusz ellenes védőoltásokat érdemes felvenniük. Az utazóknak mindenképpen gyógyszeres védekezésre van szükségük a malária ellen is, ami ebben a térségben igen elterjedt.

 

Mindezek mellett nem ritka a Dengue-láz és számos más ismeretlen betegség felbukkanása sem. Általában elmondható, hogy az utazók csapvizet ne fogyasszanak, ne fogják meg a vadon élő és házi állatokat sem, folyamatosan védekezzenek a rovarcsípések ellen, és ne fogyasszanak nyers ételeket, gyümölcsöket, zöldségeket.

 

Olvass többet Brazíliáról: hasznos információk, ajánlott védőoltások, időjárás, látnivalók és még több

 

Kapcsolódó oldalak:

 

Peru

 

PeruA Machu Picchu és többi inka rom rengeteg utazót vonzanak Peruba, amely ezáltal az egyik legnépszerűbb úti célponttá vált az elmúlt években.

Bár a turizmus fejlődése magával hozta az ország szolgáltatásainak fejlődését is, mégis elmondhatjuk, hogy Peru még ma is az egyik legérintetlenebb állam a dél-amerikai kontinensen.

 

Emiatt az egészségügyi normák messze elmaradnak az európai átlagtól, az utazóknak komoly előkészületre van szükségük, mielőtt elindulnának. Az országban szélsőségesek az éghajlati viszonyok a nagy magasságkülönbségek miatt. A legtöbb látnivaló magasan a tengerszint felett helyezkedik el, így mindenkinek számítani kell az oxigénhiányra. Ha valaki krónikus beteg, akkor mindenképpen egyeztessen kezelőorvosával, mielőtt Peruba utazna.

 

Az ország higiénés körülményei nem megfelelőek, ezért a csapvíz fogyasztása nem ajánlott, illetve fertőzéseket szerezhetünk a nem kellőképpen átsütött vagy átfőtt ételekből is. Általánosságban mindenkinek érdemes felvennie a hepatitis A és B, valamint a hastífusz elleni védőoltást. A sárgaláz az Amazonas gyűjtőterületén fordul elő. A védőoltás 10 évre szóló védettséget biztosít!

 

Olvass többet Peruról: hasznos információk, ajánlott védőoltások, időjárás, látnivalók és még több

 

Ajánlott oldalak utazás előtt:

További információért keresd fel háziorvosod, vagy a hozzád közel eső oltóközpontot utazás előtt legalább egy hónappal, hiszen egyes védőoltások esetében akár egy hónap szükséges a megfelelő védelem kialakításához!

 

Karib- térség

 

A Karib-térség (Kuba, Dominika, Jamaica, Isla Margarita), valamint Mexikó és Venezuela rendkívül népszerű a magyar utazók körében. A csípős ízekkel, fergeteges jókedvükről ismert emberekkel és maja látnivalókkal gazdag térség azonban nemcsak számos szép élményt, hanem egészségügyi veszélyeket is rejt. Az itt található országok higiénés körülményei eltérnek az európai normáktól, így utazásunk során számunkra ismeretlen járványok közepén is találhatjuk magunkat. A megfelelő oltásokkal és gyógyszerekkel felkészült utazót azonban nem fenyegeti különösebb egészségügyi veszély. Összeállításunkban összefoglalva a legnépszerűbb úti célpontokra vonatkozó egészségügyi tudnivalókat és előírásokat ehhez a felkészüléshez szeretnénk segítséget nyújtani.

 

Mexikó

 

MexikóKözép-Amerika egyik legnagyobb országa, ahol az éghajlat a trópusi időjárástól kezdve egészen a felvidéki száraz időjárásig igen változékony. Többmilliós nagyvárosaiban az általános szegénység az európai normáktól eltérő higiénés körülményeket teremt. Mexikóban az étel és italfogyasztás a legkérdésesebb egészségügyi szempontból. Ne hagyja ki senki a világhírű mexikói konyhát és a helyi tequeilát, de elővigyázatosan fogyasszon a finomságokból. Érdemes a jól átsült és átfőtt ételeket választani, valamint a szennyezett étellel és itallal terjedő betegségek ellen (hepatitis A és tífusz) védőoltást felvenni még az utazás előtt. A csapvíz fogyasztása sehol sem ajánlott az országban!  Az ország belsejében a malária is előfordul. Mivel a rovarok alkalmanként  Dengue-lázat is okozhatnak, ami ellen nem létezik védőoltás, ne hanyagoljuk el a szúnyogriasztó krémek használatát a nyaralás alatt! Sárgaláz elleni oltás felvételéről szóló igazolást kérhetnek a mexikói hatóságok, amennyiben magasan fertőzött országból érkezünk (pl.: Venezuela). Mexikóváros, Cancun és Acapulco is híres éjszakai szórakozóhelyeiről, valamint a csinos helyi lányokról és fiúkról. Amennyiben valaki könnyelmű kalandba bocsátkozik, akkor ne feledje az óvszer használatát, illetve még Magyarországon kérjen védőoltást az igen fertőző hepatitis B vírus ellen.

 

Olvass többet Mexikóról: hasznos információk, ajánlott védőoltások, időjárás, látnivalók és még több

 

Kapcsolódó oldalak:

 

Kuba 

 

KubaKubában a szocialista rezsim egyik legnagyobb eredménye az volt, hogy fejlett és jól működő egészségügyi hálózatot hoztak létre. Emiatt a járványügyi helyzet a Karib-térségben itt a legjobb. A sziget sokkal biztonságosabbnak számít egészségügyi szempontból, mint például Dominika, vagy Jamaica.

Ennek ellenére a nagy szegénység miatt sok helyen még hiányzik a csatorna-rendszer és akadozik a tiszta vízellátás is. Az országban kerüljük a csapvíz fogyasztását, illetve az éttermekben a jól átsült, átfőtt fogásokat válasszuk.

 

A higiénés normák miatt ajánlott a hepatitis A és tífusz ellen védőoltást felvenni mielőtt ide utaznánk, hiszen így bátran kóstolgathatjuk a trópusi koktélokat és  a jeges Cuba Librét. Az ország a Karib-térség legészakibb szigete, így ott nincs malária veszély. Ugyanakkor Dengue-lázat már többször jelentettek Havanna térségéből. Emiatt érdemes szúnyogriasztó krémekkel bekenni a testünket, ha a szabadban tartózkodunk.

 

Olvass többet Kubáról: hasznos információk, ajánlott védőoltások, időjárás, látnivalók és még több

 

Dominikai Köztársaság

 

A Dominikai Köztársaság – mivel a szomszédos Haitivel egy szigeten helyezkedik el – egészségügyi szempontból az egyik legkevésbé biztonságos úti célpont a Karib-térségben.

A gyakori trópusi viharok, az óriási szegénység és a szomszédos ország nemtörődömsége miatt gyakoriak a járványok a lakosság körében. Az országba utazóknak a szennyezett étellel és itallal terjedő betegségek, mint a  hepatitis A és tífusz ellen mindenképpen védekezniük kell védőoltással.

 

Dominikán komoly problémát jelent a  malária. A malária ellen gyógyszerekkel védekezhetünk, de mivel az országban  gyakori a Dengue-láz is, ne felejtsük el a szúnyogriasztó krémek használatát sem. 


Olvass többet Dominikáról: hasznos információk, ajánlott védőoltások, időjárás, látnivalók és még több

 

Jamaika

 

JamaikaJamaika elsősorban a fiatalok, illetve a szórakozásra vágyók paradicsoma. A szigeten több olyan szálloda is működik, amelyik kifejezetten gyermektelen párokra specializálódott,  ezek az úgynevezett couple hotelek.

A sziget a zenéjéről és a marihuánáról is híres, de a turisták mindenképpen mellőzzék a kábítószerek használatát. A szabadelvű életmódot folytató helyiek körében elterjedtek a szexuális úton fertőző betegségek, mint például a  HIV. Ezért ajánlott a kondom használata, ha ismeretlen emberrel létesít valaki szexuális kapcsolatot.

 

A helyi higiénés viszonyok a Karib-térség átlagának megfelelőek, így ajánlott a hepatitis A és tífusz elleni védekezés is. Az ország malária fertőzött, Kingston környékén. A malária ellen gyógyszerrel védekezhetnek az utazók.

 

Olvass többet Jamaikáról: hasznos információk, ajánlott védőoltások, időjárás, látnivalók és még több

 

Ajánlott oldalak utazás előtt:

 

További információért keresd fel háziorvosod, vagy a hozzád közel eső oltóközpontot utazás előtt legalább egy hónappal, hiszen egyes védőoltások esetében akár egy hónap szükséges a megfelelő védelem kialakításához!

 

 Utolsó frissítés dátuma: 2012. február


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Orvos válaszol

Orvos válaszol

Ha szeretnél felkészülni a nyaralásra egészségügyi szempontból is, de nem találtad meg a szükséges információkat, akkor egyedi kérdéseiddel keresd meg szakértőnket! A személyes kérdezési lehetőség mellett böngészhetsz a korábbi kérdések és az azokra adott válaszok között is.

Orvos válaszol

Oltás emlékeztető

A Hepatitisz A és B betegségek ellen hosszú távú, akár 20 évre szóló védettséget szerezhetünk, ha felvesszük az összes előírt oltást. Amennyiben szeretnéd, hogy az első oltás után e-mailben emlékeztessünk a hátralévő oltások időpontjára, akkor használd az oltási emlékeztető szolgáltatásunkat!

LÉPJ BE AZ OLTÁSI EMLÉKEZTETŐBE!

Malária

Malária

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2008-as maláriariportja szerint a világ népességének fele maláriaveszélyes területen él, és az évi közel egymillió maláriás haláleset nagy része öt éven aluli afrikai gyermekek közül kerül ki.

Malária

Országajánló

Thaiföld

Thaiföld Malájziával, Burmával, Laosszal és Kambodzsával határos. Az ország négy fő részre tagolt: a Chao Phraya folyó termékeny, középső síkságai; a 300 méter magas északkeleti fennsík szegényebb régiója; észak-Thaiföld termékeny völgyei és hegyei; és a déli félsziget esőerdei. A legmagasabb hegycsúcs a Chiang Mai provinciában található 2596 m magas Doi Inthanon.

Az ország területének negyedét monszun- és esőerdők borítják, de rengeteg gyümölcs-, bambusz- és trópusi keményfa is nő Thaiföldön. 66 nemzeti parkja és 32... Thaiföld

Időjárás - Thaiföld


hétfő

Felhős

-

kedd

Felhős

-

szerda

Felhős

-

csütörtök

Felhős

-