Utazási betegségek

AIDS

A világon mindenütt elterjedt, de legnagyobb mértékben Afrikában, több ázsiai országban, illetve a volt Szovjetunió utódállamaiban. Jelenleg már körülbelül 42 millió ember fertőzött a világon.


AIDS


Elterjedtség

 • A világon mindenütt elterjedt, de legnagyobb mértékben Afrikában, több ázsiai országban, illetve a volt Szovjetunió utódállamaiban. Jelenleg már körülbelül 42 millió ember fertőzött a világon.

Panaszok és tünetek

 • A betegség lappangási ideje hosszú (évek), de a fertőzést követően kb. 6 héttel egy átlagos vírusinfekciónak megfelelő tünet-együttes bontakozhat ki, melyből általában nem gondoljuk, hogy a HIV vírusfertőzés következménye. A kialakuló AIDS-nek számos tünete van, az alább felsorolt általános tüneteken kívül akkor kell rá gondolni, ha valaki a rizikócsoportba tartozik, vagy olyan országban folytatott nem biztonságos szexuális életet, ahol gyakori az AIDS, illetve ilyen országokban részesült vérátömlesztésben.

A leggyakoribb általános tünetek:

 1. Fogyás, mely a saját testsúly 10%-át eléri
 2. Más okkal nem magyarázható, elhúzódó láz (1-2 hónap)
 3. Elhúzódó hasmenés (1-2 hónap)
 4. Elhúzódó köhögés (1-2 hónap)
 5. Nem gyógyuló fertőzések
 6. Szokatlan fertőzések

Kórokozó

 • HIV vírus

Átvitel

 • Elsősorban szexuális úton
 • Vérrel
 • A fertőzött anyáról újszülöttre
 • Különösen veszélyes a kábítószert használók körében a szennyezett tűvel történő átvitel.
 • Turistákat elsősorban a nem biztonságos szex (óvszer mellőzése), illetve a fertőzött vérrel való szennyezés (baleset), illetve vér készítmény beadása (transzfúzió) veszélyeztethet.
 • A betegség nem terjed cseppfertőzéssel vagy vérszívó rovarok közvetítésével.

Hosszú távú hatása

 • A betegség sok év alatt alakul ki, és számos másodlagos fertőzés csatlakozhat hozzá, mivel az AIDS-es beteg fogékonnyá válik a legkülönbözőbb fertőzésekre.

Kik kaphatják meg

 • Bárki, aki fertőzött beteggel kerül szexuális kapcsolatba, vagy a vírussal fertőzött vérrel, ritkábban egyéb testváladékkal kerül kapcsolatba.
 • Rizikócsoportok:
  • Férfi homoszexuálisok körében gyakoribb
  • Kábítószeresek
  • Fertőzött anyák gyermekei
  • Gyakori vérátömlesztésben részesülők

Gyógyítás

 • Az AIDS kezelésében a betegséget okozó vírusra ható gyógyszerek, illetve a másodlagos fertőzések elhárítására alkalmas gyógyszerek (antibiotikumok) forgalomban vannak, de a betegséget teljesen meggyógyítani nem lehet.

Megelőzés

 • Óvszer használat
Kiemelt témák

Hasonló hírek

Sikeresen tesztelték az új malária elleni vakcinát

 Amerikai hírforrások arról tájékoztatnak, hogy sikeresen tesztelték az új, malária elleni vakcinát: 15 beoltott emberből 12-nél kialakult a védelem a fertőzéssel szemben.    

Tovább

Útmutató a malária elleni küzdelemhez

 Elkészült a malária elleni harc gyakorlati feladatait és tanácsait felvonultató hasznos kézikönyv második, felújított kiadása. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) gondozásában megjelenő könyv szabadon letölthető angol nyelven.    

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Mauritius

Mauritiust Isten jókedvében teremtette. A látvány robbanásszerűen borítja el az érzékeket: az ember és a természet békés harmóniája itt átélhető. A tenger zamata, a természet és a szokatlan ételek ízei zavarba hozzák a látogatót.

Afrika keleti partjától kb. 3000 km-re, Madagaszkár mellett található ez az egzotikus, vulkáni eredetű trópusi sziget, amelyhez néhány körülötte elhelyezkedő atoll is tartozik. A sziget óriási ragyogó smaragdnak tűnik a szikrázó napfényben, különlegessége, egyedisége történelmén túl gazdag növény- és... Mauritius