Aktuális

Emléktúra a maláriában elhunyt felfedező emlékére

2008-10-07Dr. Less Nándor, biológus

Október 11-én lesz a Bükkben a Less Nándor emléktúra, amelyet a fiatalon maláriában elhunyt neves biológus emlékére szerveznek

Less Nándor egyszerre volt szenvedélyes világjáró, elmélyült kutatásokat végző tudós, nagyhatású tanár, népszerű előadó és önzetlen, áldozatkész, igaz jóbarát. Biológia - földrajz szakos hallgatóként végzett a KLTE-n.  Önerőből, sok-sok lemondás árán teremtette meg lehetőségét szakmai tapasztalatokban bővelkedő utazásainak a Kárpátokban, Kelet-Törökországban, az Araráton és a Pontuszi-hegységben. Kínában felkereste a Jülong Sant, a Nansant, eljutott az ujgurok közé, Nyugat-Szecsuánba, Dél-Kanszuba, a Turfáni-mélyedésbe és a Takla-Makán sivatagba. Túrázott az indiai Himalájában is. Kedvence volt - a Bükk-hegység után – az erdélyi táj, ezen belül is a Kapacina-hegység. Útjairól számos cikket publikált a Föld és Ég, a Természetbúvár, az Élet és tudomány, az Egyetemi akták és egyéb ismeretterjesztő és tudományos lapok hasábjain. Már 29 évesen kandidátusi címet szerzett. 

Harmincadik születésnapját 1993. január 6-án Ugandában a Ruwenzori-hegység 5109 m magas csúcsán töltötte. Néhány héttel születésnapja után azonban legyűrte szervezetét a malária. Afrika középső részén, a trópusi országokban nagyon gyakori a malária, de ma már létezik olyan gyógyszer, amellyel hatékonyan védekezhetünk ellene. 

Az Afrikába utazók a nemzetközi oltóközpontokban kérhetnek információt arról, hogy milyen készítményt szükséges szedniük.

Less Nándor emlékére minden évben rendeznek a Déli-Bükkben egy teljesítménytúrát. Ilyenkor Oszlánál, az emlékkőnél a túrázók megállnak egy néma főhajtásra az utazó előtt, aki életét áldozta a szeretett természetért. Az idei, tizenkettedik túra ideje  2008. október 11. 
További információ: www.nomegalljcsak.hu


Kommentek

Még nincsenek hozzászólások!

Sajnáljuk, a weboldalon a kommentek nem használhatóak!

Kiemelt témák

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Zöld-foki Köztársaság

A Zöld-foki szigeteken buja hegyeket és völgyeket, fehér homokkal borított hosszan elnyúló tengerpartokat, füstölgő vulkánokat, poros sivatagokat és macskaköves utcákkal átszőtt, bájos kisvárosokat találunk. A változatos programhoz társulnak a remek portugál borok, a helyi tömény szeszek, a szomorú dalok, az eszeveszett latin ritmusok, a könnyűbúvárkodás és a szörfözés izgalmai, valamint a kirándulás és a horgászás örömei. A szigetlakókban afrikai, portugál, mediterrán és latin vér keveredik, mely színtiszta "cahóvá" válik.
 
A... Zöld-foki Köztársaság