Utazási betegségek

Filariázisok

Egyes féregfajták a fertőzést követően hónapokkal később okoznak tüneteket, melyek lényege, hogy a kifejlődő férgek gátolják elsősorban az alsó (ritkábban felső) végtagokban a nyirokkeringést. Az alsó (felső) végtagok, vagy az ágyéktájék, illetve a nemi szervek megduzzadnak, vizenyősek lesznek.


Filariázisok


Elterjedtség

 • A filariasisok igen elterjedt parazitózisnak számítanak, melyekből többféle ismeretes. Számos afrikai, ázsiai és latin-amerikai országban megtalálhatók. Utazók ritkán betegszenek meg.

Panaszok és tünetek

 • Egyes féregfajták a fertőzést követően hónapokkal később okoznak tüneteket, melyek lényege, hogy a kifejlődő férgek gátolják elsősorban az alsó (ritkábban felső) végtagokban a nyirokkeringést.
 • Az alsó (felső) végtagok, vagy az ágyéktájék, illetve a nemi szervek megduzzadnak, vizenyősek lesznek.
 • Hosszú fennállás esetén az úgynevezett „elefantiázis” jelensége alakul ki, mely az alsó végtagok igen erős megduzzadását jelenti.
 • A duzzadáshoz a nyirokutak, illetve a nyirokcsomók megduzzadása társulhat, melyet láz, fájdalom kísér.

Kórokozó

 • Fonalféreg-fajták

Átvitel

 • A betegséget a fertőzött szúnyogok terjesztik

Hosszú távú hatása

 • Az érintett végtagok, testrészek tartós duzzanata („elefantázis”)

Kik kaphatják meg

 • Olyanok, akik a járványos területeken élnek, illetve (igen ritkán) azok, akik oda utaznak

Gyógyítás

 • Hatékony gyógyszerekkel rendelkezünk

Megelőzés

 • Megfelelő öltözködés
 • Szúnyogriasztó szerek alkalmazása
Kiemelt témák

Hasonló hírek

Egy hétvége Krakkóban - a város, amely megmenekült a sárkány elől

 Bár Krakkó, az egykori lengyel főváros nem tartozik a sláger-úticélok közé, mégis érdemes buszra ülni és legalább egy hosszú hétvégét ott tölteni. Lengyelország második legnépesebb városában a múlt és a jelen szorosan, de nem kihívóan kapcsolódik össze, történelmi látványosságokkal és emlékekkel, nagyszerű gasztronómiával és meleg vendégszeretettel várja látogatóit.    

Tovább

Sikeresen tesztelték az új malária elleni vakcinát

 Amerikai hírforrások arról tájékoztatnak, hogy sikeresen tesztelték az új, malária elleni vakcinát: 15 beoltott emberből 12-nél kialakult a védelem a fertőzéssel szemben.    

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Mauritius

Mauritiust Isten jókedvében teremtette. A látvány robbanásszerűen borítja el az érzékeket: az ember és a természet békés harmóniája itt átélhető. A tenger zamata, a természet és a szokatlan ételek ízei zavarba hozzák a látogatót.

Afrika keleti partjától kb. 3000 km-re, Madagaszkár mellett található ez az egzotikus, vulkáni eredetű trópusi sziget, amelyhez néhány körülötte elhelyezkedő atoll is tartozik. A sziget óriási ragyogó smaragdnak tűnik a szikrázó napfényben, különlegessége, egyedisége történelmén túl gazdag növény- és... Mauritius