Utazási betegségek

Járványos gyermekbénulás (Poliomyelitis anterior acuta)

Az egészséges és nem immunizált személyek a betegektől, vagy a vírushordozó személyektől kapják a fertőzést. A fertőzések 95%-a tünetmentesen zajlik.


Járványos gyermekbénulás (Poliomyelitis anterior acuta)


Elterjedtség

 • Tömeges védőoltások miatt felmerült a betegség eradikációjának (megszüntetésének) lehetősége. Európát 2002 óta poliomentesnek nyílvánította a WHO.

Panaszok és tünetek

 • A lappangási idő 9-12 nap
 • Hőemelkedés
 • Hurutos tünetek
 • Tarkó merevség (enyhe agyhártyagyulladás)
 • Az érintett izmok érzékenysége, rángása
 • Bénulások kialakulása az érintett izomcsoportokban
 • Beszédzavarok, nyelési nehézségek (izombénulások miatt)

Kórokozó

 • Poliovírus
 • A fertőzések 95%-a tünetmentesen zajlik
 • Az összes fertőzések körülbelül 1%-ában alakul ki bénulás

Átvitel

 • széklet útján (faeco-orális úton) terjed
 • Az egészséges és nem immunizált személyek a betegektől, vagy a vírushordozó személyektől kapják a fertőzést.

Hosszú távú hatása

 • Tartós bénulások, melyek lehetnek igen enyhék és nagyon súlyosak is.

Kik kaphatják meg

 • Olyanok, akik a járványos területen tartózkodnak és nincsenek védve (nem oltottak)

Gyógyítás

Megelőzés

 • Hatékony védőoltással rendelkezünk
Kommentek

Még nincsenek hozzászólások!

Sajnáljuk, a weboldalon a kommentek nem használhatóak!

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Úti neszesszer natúr módra - Természetes védelem, a nyaralás ideje alatt is

 Bőrünk és hajunk egészségének megőrzése a vakáció ideje alatt kiemelt jelentőségű, hiszen a szikrázó napsütés valamint a sós víz, erősen igénybe veheti bőrünket, hajunkat. A natúrkozmetikai készítmények szerelmeseinek a Dr. Organic termékcsalád számos olyan természetes készítményt kínál, amelyek segítségével a haj-és bőrvédelem az utazás alatt is gyerekjáték! Aki bőrproblémákkal küzd, annak érdemes az otthon is használt, szenzitív...

Tovább

Koronavírus Magyarország

Koronavírus

 Már van magyarországi fertőzött. A koronavírus egy új vírus, mely foglalkoztatja a világot 2020 év elején. Senkit ne tévesszenek meg az álhírek, kizárólag hivatalos forrásokból tájékozódjon. Cikkünkben megmutatjuk mely oldalakat érdemes rendszeresen felkeresni, hogy naprakészek legyünk.

Hihető információk a koronavírusról

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Peru

Peru maga a történelem. Kevés olyan ország van a Földön, amely olyan történelemmel büszkélkedhet, mint ez a dél-amerikai ország. Az ősi korok emlékei, látnivalói jó állapotban maradtak fenn, így az utazók megcsodálhatják az inka fővárost Cuzcot, Machu Picchu fenséges romjait vagy éppen a spanyol hódítók korának építészeti remekműveit. Ezek önmagukban is elegendőek lennének, ahhoz hogy turisták ezreit vonzzák az országba, de ez még kiegészül a varázslatos tájakkal, és az egyedülálló élővilággal is, a világ egyik legizgalmasabb... Peru