Utazási betegségek

Magassági betegség

Magas hegyi tartózkodás (2400 m felett) során, a levegő alacsony oxigén tartalma és az alacsony hőmérséklet, illetve a kiszáradás miatt kialakult tünetegyüttes. A tünetek 6-10 óra alatt alakulnak ki, de 1 órán belül is kifejlődhetnek, éjszaka fokozódnak az alvás okozta hypoxia miatt.

A tünetek, panaszok az első két nap során súlyosbodnak, majd enyhülnek, részben a hozzászokás (akklimatizáció), részben az esetleges alacsonyabb helyre történő visszatérés eredményeképpen. 


Magassági betegség


 

Fontosabb tünetek:

  • Étvágytalanság, hányinger, hányás
  • Fáradtság érzése
  • Szédülés
  • Álmatlanság
  • Súlyos esetben életveszélyes tüdővizenyő, agyduzzanat alakulhat ki

Normálisan megjelenő tünetek magas helyeken (2400 m felett):

  • Légszomj
  • Gyakori éjszakai felébredés
  • Az alsó végtagok duzzanata
  • Periódusos légzés
  • Súlyos esetben: tüdővizenyő, mely végzetes lehet

Kezelési lehetőségek:

A tünetek kialakulását megelőzi, ill. enyhíti, ha a magas hegyi körülményekhez fokozatosan szokik hozzá az utazó. Súlyosbodó tünetek esetén alacsonyabb helyre kell menni, vagy pihenni, és nem folytatni a további hegymászást. Oxigén belégzés, ill. gyógyszeres kezelés szükséges, ha a tünetek tovább súlyosbodnak.

Agynyomás csökkentő szerek, fokozott folyadékbevitel, szteroid megelőzheti a súlyos formát. Ezekkel szakember látja el a rászorulókat.

Kiemelt témák

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Peru

Peru maga a történelem. Kevés olyan ország van a Földön, amely olyan történelemmel büszkélkedhet, mint ez a dél-amerikai ország. Az ősi korok emlékei, látnivalói jó állapotban maradtak fenn, így az utazók megcsodálhatják az inka fővárost Cuzcot, Machu Picchu fenséges romjait vagy éppen a spanyol hódítók korának építészeti remekműveit. Ezek önmagukban is elegendőek lennének, ahhoz hogy turisták ezreit vonzzák az országba, de ez még kiegészül a varázslatos tájakkal, és az egyedülálló élővilággal is, a világ egyik legizgalmasabb... Peru