Utazási betegségek

Kolera

Kolera még néhány évvel ezelőtt Európában - Földközi-tenger környéki országokban - is előfordult, nyers, fertőzött osztriga fogyasztását követően. A baktériumok bejutását követően a betegség lappangási ideje rövid, 1-2 nap.


Kolera elleni védőoltás

A kolerát bakteriális fertőzés okozza. Elsősorban a fejlődő országok nagy nyomornegyedeinek betegsége, ahol a szegénység a tisztálkodási lehetőségek hiányával és a  tanulatlansággal társul. A turisták nem igen szoktak ételt, italt ilyen helyekről beszerezni, így a kolera megbetegedés kockázata csekély.
 


Kolera


Elterjedtség

 • Számos afrikai, ázsiai és latin-amerikai országban elterjedt. Néhány behurcolt eset Európában is előfordult, illetve nyers osztriga fogyasztását követően kialakult kolera eseteket írtak le a Földközi-tenger környéki országokban is.

Panaszok és tünetek

 • A baktériumok bejutását követően a betegség lappangási ideje rövid, 1-2 nap.
 • Enyhe esetekben rövid ideig tartó hányás, hasmenés alakul ki.
 • Súlyosabb esetekben híg, vizes, „rizslé”-szerű hasmenés kezdődik, melyhez nem társul hasi fájdalom.
 • Erős hányás alakul ki, melyet nem előz meg intenzív hányinger.
 • A beteg nem lázas
 • Gyorsan kiszárad
 • A sóvesztés miatt izomgörcsök alakulnak ki, és ha a folyadékvesztés nagyfokú, a beteg sokkos állapotba kerül, és órákon belül meghalhat

Kórokozó

 • Vibrio cholerae nevű baktérium

Átvitel

 • Elsősorban fertőzött vízzel terjed a járványos területeken
 • Nem kellően sütött, főzött ételek, kagylók

Hosszú távú hatása

 • Hosszú távú hatása nincs, a beteg a megfelelő folyadékpótlást követően meggyógyul.

Kik kaphatják meg

 • Bárki, aki a baktériummal szennyezett ételt, italt elfogyasztja

Gyógyítás

 • Azonnali és gyors folyadék-só pótlása szükséges, melyet enyhe esetekben szájon át is lehet végezni, de súlyos betegeknél infúzió adására van szükség.

Megelőzés

 • Kellően hőkezelt ételek fogyasztása
 • Nem szabad tengeri ételeket nyersen fogyasztani
 • Csak kellően tisztított zöldségek és gyümölcsök fogyasztása
 • Csak palackozott folyadék fogyasztása
 • Védőoltás is rendelkezésre áll, de a hatékonysága még nem megfelelő. Rutinszerű oltást nem javasolnak.

 

Utolsó módosítás dátuma: 2012. áprilisKolera elleni védőoltás


A kolera elleni oltóanyag gyártója 2020 decemberben bejelentette, hogy átmenetileg szünetelteti az oltóanyag gyártását. Tartós hiány várható az oltóanyagból.

 

A kolera baktérium fő terjesztője a kolerás széklettel, hányadékkal szennyezett víz, szennyvízzel kezelt nyers zöldségek, gyümölcsök. Mivel a kórokozó a tengerparti torkolatú folyóvizekben, lagunákban szaporodik, az innen származó és nyersen fogyasztott ételek „frutta del mare” gyakran okoznak tömeges megbetegedést.

 

Előfordulás

 

 • Afrika: Benin, Kamerun, Kongó, Etiópia, Kenya, Mozambik, Niger, Nigéria, Szomália, Uganda
 • Ázsia: Banglades, India, Nepál, Jemen

 

Oltóanyag
 

A kolera elleni szájon keresztüli oltóanyag liofilizált, gyengített baktériumot tartalmaz. Antibiotikumok, antimaláriás szerek csökkenthetik hatékonyságát.

 

Gyógyszertári forgalomban nincs, csak Utazás-egészségügyi és Oltóközpontban vehető fel.
 

Ki nem kaphatja?
 

Terhesek és immunhiányos betegségben szenvedők nem kaphatják.
 

Hatékonyság
 

A jelenlegi védőoltás 60-70 % védelmet nyújt. Biztonságosabb az étellel-itallal kapcsolatos elővigyázatosság és a személyi higiénia betartása!
 

Utolsó módosítás dátuma: 2022. márciusKiemelt témák

Hasonló hírek

Az utazás káros hatásai a fogakra (és a megoldásuk)

Legyen szó akár üzleti ügyekről, akár nyaralásokról, az utazások során hajlamosak vagyunk elhanyagolni szájhigiéniánkat, ami különféle kellemetlen egészségügyi problémákat eredményezhet. Amennyiben ön is utazni készül, az alábbi rövid útmutatóból megtudhatja, hogy milyen fog- és szájápolási gondok merülhetnek fel egy út során, és hogy mit tehet ezek ellen!

Tovább

Lélegzetelállító városok, amelyeket télen látnod kell

Vajon lehetséges télen csak otthon ülni, takaróba burkolózni és várni a kikeletet? Természetesen nem. Emberek milliói a világ minden tájáról már beleszerettek a téli turizmus varázsába, amin nincs is mit csodálkozni. Attrakciókban, projektekben nincs is hiány. Hova menjünk télen, mit csináljunk, mit nézzünk meg? Ötletcsomagot mutatunk be, és garantáljuk, hogy mindenki talál magának valót!

Téli látnivalók

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Egyiptom

A távoli országokra leggyakrabban használt jelző, hogy egzotikusak. Egyiptomra azonban sokkal inkább alkalmazható a titokzatos, ellentmondásos, izgalmas jelző. Az európai ember úgy véli, mindent tud már tanulmányaiból erről az országról, aztán sorozatos meglepetések érik a helyszínen. Mindenre felkészülhetünk, és amíg a turista részére szánt területen mozgunk azt kapjuk amire vártunk. Ha eltévelygünk, vagy a hogyanra, miértre keressük a válaszokat, egyre érthetetlenebb lesz a környezet a kultúra, a társadalmi szabályok megváltoznak, arab földön... Egyiptom