Utazási betegségek

Kolera

Kolera még néhány évvel ezelőtt Európában - Földközi-tenger környéki országokban - is előfordult, nyers, fertőzött osztriga fogyasztását követően. A baktériumok bejutását követően a betegség lappangási ideje rövid, 1-2 nap.


Kolera elleni védőoltás

A kolerát bakteriális fertőzés okozza. Elsősorban a fejlődő országok nagy nyomornegyedeinek betegsége, ahol a szegénység a tisztálkodási lehetőségek hiányával és a  tanulatlansággal társul. A turisták nem igen szoktak ételt, italt ilyen helyekről beszerezni, így a kolera megbetegedés kockázata csekély.
 


Kolera


Elterjedtség

 • Számos afrikai, ázsiai és latin-amerikai országban elterjedt. Néhány behurcolt eset Európában is előfordult, illetve nyers osztriga fogyasztását követően kialakult kolera eseteket írtak le a Földközi-tenger környéki országokban is.

Panaszok és tünetek

 • A baktériumok bejutását követően a betegség lappangási ideje rövid, 1-2 nap.
 • Enyhe esetekben rövid ideig tartó hányás, hasmenés alakul ki.
 • Súlyosabb esetekben híg, vizes, „rizslé”-szerű hasmenés kezdődik, melyhez nem társul hasi fájdalom.
 • Erős hányás alakul ki, melyet nem előz meg intenzív hányinger.
 • A beteg nem lázas
 • Gyorsan kiszárad
 • A sóvesztés miatt izomgörcsök alakulnak ki, és ha a folyadékvesztés nagyfokú, a beteg sokkos állapotba kerül, és órákon belül meghalhat

Kórokozó

 • Vibrio cholerae nevű baktérium

Átvitel

 • Elsősorban fertőzött vízzel terjed a járványos területeken
 • Nem kellően sütött, főzött ételek, kagylók

Hosszú távú hatása

 • Hosszú távú hatása nincs, a beteg a megfelelő folyadékpótlást követően meggyógyul.

Kik kaphatják meg

 • Bárki, aki a baktériummal szennyezett ételt, italt elfogyasztja

Gyógyítás

 • Azonnali és gyors folyadék-só pótlása szükséges, melyet enyhe esetekben szájon át is lehet végezni, de súlyos betegeknél infúzió adására van szükség.

Megelőzés

 • Kellően hőkezelt ételek fogyasztása
 • Nem szabad tengeri ételeket nyersen fogyasztani
 • Csak kellően tisztított zöldségek és gyümölcsök fogyasztása
 • Csak palackozott folyadék fogyasztása
 • Védőoltás is rendelkezésre áll, de a hatékonysága még nem megfelelő. Rutinszerű oltást nem javasolnak.

 

Utolsó módosítás dátuma: 2012. áprilisKolera elleni védőoltás


A kolera baktérium fő terjesztője a kolerás széklettel, hányadékkal szennyezett víz, szennyvízzel kezelt nyers zöldségek, gyümölcsök. Mivel a kórokozó a tengerparti torkolatú folyóvizekben, lagunákban szaporodik, az innen származó és nyersen fogyasztott ételek „frutta del mare” gyakran okoznak tömeges megbetegedést. Ilyen eredettel indult a jelenleg is tartó dél-amerikai járvány.
 

Oltóanyag
 

A kolera elleni oltóanyag liofilizált gyengített baktériumot tartalmaz. Antibiotikumok, antimaláriás szerek csökkenthetik hatékonyságát.
 

Gyógyszertári forgalomban nincs, csak Utazás-egészségügyi és Oltóközpontban vehető fel.
 

Ki nem kaphatja?
 

Terhesek és immunhiányos betegségben szenvedők nem kaphatják.
 

Hatékonyság
 

A jelenlegi védőoltás 60-70 % védelmet nyújt. Biztonságosabb az étellel-itallal kapcsolatos elővigyázatosság és a  személyi higiéne betartása!
 

Utolsó módosítás dátuma: 2012. februárKiemelt témák

Hasonló hírek

Úti neszesszer natúr módra - Természetes védelem, a nyaralás ideje alatt is

 Bőrünk és hajunk egészségének megőrzése a vakáció ideje alatt kiemelt jelentőségű, hiszen a szikrázó napsütés valamint a sós víz, erősen igénybe veheti bőrünket, hajunkat. A natúrkozmetikai készítmények szerelmeseinek a Dr. Organic termékcsalád számos olyan természetes készítményt kínál, amelyek segítségével a haj-és bőrvédelem az utazás alatt is gyerekjáték! Aki bőrproblémákkal küzd, annak érdemes az otthon is használt, szenzitív...

Tovább

Koronavírus Magyarország

Koronavírus

 Már van magyarországi fertőzött. A koronavírus egy új vírus, mely foglalkoztatja a világot 2020 év elején. Senkit ne tévesszenek meg az álhírek, kizárólag hivatalos forrásokból tájékozódjon. Cikkünkben megmutatjuk mely oldalakat érdemes rendszeresen felkeresni, hogy naprakészek legyünk.

Hihető információk a koronavírusról

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Egyiptom

A távoli országokra leggyakrabban használt jelző, hogy egzotikusak. Egyiptomra azonban sokkal inkább alkalmazható a titokzatos, ellentmondásos, izgalmas jelző. Az európai ember úgy véli, mindent tud már tanulmányaiból erről az országról, aztán sorozatos meglepetések érik a helyszínen. Mindenre felkészülhetünk, és amíg a turista részére szánt területen mozgunk azt kapjuk amire vártunk. Ha eltévelygünk, vagy a hogyanra, miértre keressük a válaszokat, egyre érthetetlenebb lesz a környezet a kultúra, a társadalmi szabályok megváltoznak, arab földön... Egyiptom