Aktuális

Májgyulladás kagylótól?

2005-06-15


Forrás: Népszava összeállítás

Szerző: Népszava


Hepatitis

A tengeri állatok a szennyvíz miatt hordozzák a hepatitisz A vírust. A Földközi-tengerben található kagylók csaknem negyven százaléka hepatitisz A vírussal fertőzött, a betegség azonban védőoltással megelőzhető.

Egy német-olasz tanulmány szerint a tengeri állatok a szennyvíz miatt válnak a májgyulladást okozó vírus hordozójává. Bár a betegséget csak a nyersen fogyasztott kagylóktól lehet elkapni, a térségbe utazóknak érdemes két héttel az indulás előtt beoltatni magukat.

A Földközi-tengerben található kagylók csaknem negyven százaléka hordozza a hepatitis A vírust - derül ki egy német-olasz tanulmányból. Fertőző májgyulladást azonban szinte kizárólag a nyersen fogyasztott állatok okoznak, a hőkezelés ugyanis megsemmisíti a kórokozókat. A betegség tünetei 2-3 héttel a fertőzött étel fogyasztása után jelentkeznek, általánosan rossz közérzet, gyengeség, hasi panasz, hányinger kíséretében - mondta az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpont vezetője. Jelenik Zsuzsanna hozzátette, hogy ezek után alakul ki a sárgaság, ami a bőrön és a szemfehérjén látható, a széklet világos, a vizelet sötét színűvé válik. A gyógyulás 2-3 hétig is eltarthat, de a lábadozás hosszabb időt vesz igénybe. Felhívta a figyelmet a gyermekekre, akiknél a betegség enyhe tüneteket okoz, esetleg fel sem ismerik, viszont a környezetet a fertőzéssel veszélyeztetik. A betegséget azokon a területeken található kagylók okozzák, ahol a szennyvizet a tengerbe vezetik, mert az állatok egyfajta szűrőként működnek, így a legtöbb kagylóban megtalálható a fertőzés. Jelenik Zsuzsanna elmondta, hogy a betegség védőoltással megelőzhető.


Olasz kutatók három éven át vizsgálták a Dél-Olaszország öt régiójának halpiacairól származó kagylókat: Bari, Brindisi, Foggia, Calabria és Nápoly környékéről - számolt be róla az origo hírportál. A vizsgálati minták majdnem húsz százaléka hepatitis A -val fertőzött volt. A leggyakoribb járványokat Dél-Olaszországban észlelték. Egy másik vizsgálat szerint a Görögországból vagy Spanyolországból származó kagylókban és tengeri állatokban is kimutatható volt a vírus megléte. A fertőzés veszélye a déli, mediterrán államokban és a fejletlenebb országokban nagyobb. Míg egy mediterrán országban tízmillió emberre ezernél több megbetegedés jut évente, Magyarországon ugyanennyi emberből mindössze néhány százan kapják el a betegséget.

 


Kommentek

Utazás

Válasz erre

2007.06.10 19:13


Sokan azt hiszik, Horvátország meg a tenger az ami kell, menjünk oda, nyaraljunk ott, az trendi. Egyet értek, ff valami agyatlan külföldi megszállot. Vigyük ki az országból a pénzt, ne itthon magunkra költsük. Én nem oltatom be magam semmivel, lemegyek a Balatonra, ott nincs hepatitis, oltás sem kell és kész. Az ilyenek miatt tart ott az ország, ahol tart.

Magyarok Vagyunk

Válasz erre

2007.06.10 19:09


Na látom, hozzászólt valaki, akinek az a lényeg, hogy menj el ebből az országból nyaralni.

ff

Válasz erre

2007.06.10 11:12


Jaja, nagyopn kell vigyázni, főleg a balatoni kagylókkal! Az egyik haveromnak megvágta a lábát, két hét múlva leesett a bal füle, négy hét múlva meghalt a kutyája, és a hatodik héten amputálni kellett a lábát! A balatoni kagylók a legveszélyesebbek! Vigyázzatok

Hepatitis

Válasz erre

2007.06.10 09:27


Magyarországon is el lehet kapni vajon a Hepatitist? Mert azt írja a cikk, hogy itthon is van néhány száz megbetegedés.

Sajnáljuk, a weboldalon a kommentek nem használhatóak!

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Úti neszesszer natúr módra - Természetes védelem, a nyaralás ideje alatt is

 Bőrünk és hajunk egészségének megőrzése a vakáció ideje alatt kiemelt jelentőségű, hiszen a szikrázó napsütés valamint a sós víz, erősen igénybe veheti bőrünket, hajunkat. A natúrkozmetikai készítmények szerelmeseinek a Dr. Organic termékcsalád számos olyan természetes készítményt kínál, amelyek segítségével a haj-és bőrvédelem az utazás alatt is gyerekjáték! Aki bőrproblémákkal küzd, annak érdemes az otthon is használt, szenzitív...

Tovább

Koronavírus Magyarország

Koronavírus

 Már van magyarországi fertőzött. A koronavírus egy új vírus, mely foglalkoztatja a világot 2020 év elején. Senkit ne tévesszenek meg az álhírek, kizárólag hivatalos forrásokból tájékozódjon. Cikkünkben megmutatjuk mely oldalakat érdemes rendszeresen felkeresni, hogy naprakészek legyünk.

Hihető információk a koronavírusról

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Olaszország

Az édes élet csupán néhány óra autóval
 
Dolce vita. Ez Olaszország. A tiszta tenger és Európa legszélesebb homokos partjai, ahol a napernyők tarkán sorakoznak végeláthatatlan sorban egészen a hullámok pereméig. Olaszország mind a tengert, mind a hegyeket, mind pedig a művészeteket kedvelő turisták utazásának célpontja. Az olasz csizma szárát körülölelő tengerpart, az ország északi részén elterülő Alpok és az országon végighúzódó Appennin-hegység, valamint a városok ókori és középkori emlékei rengeteg látnivalót és kikapcsolódási... Olaszország