Utazási oltások

Sárgaláz elleni védőoltás

2012-02-29A sárgaláz elleni védőoltás igazolása több országba történő beutazás esetén szükséges, ezért erről előzetesen tájékozódjon és még sok másról is...

Yellow fever
 

A sárgaláz elleni védőoltás igazolása több országba történő beutazás esetén szükséges, ezért erről előzetesen tájékozódjon. A sárgaláz elleni oltás az egyetlen kötelező oltás, amiből bizonyos országokba lépve kérhetik az oltást igazoló okmányt. A sárgaláz elleni oltóanyagot a Regionális ÁNTSZ-ekben, az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontban, valamint a Tisztifőorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni.

 

Kinek lehet adni?

  • Minden 9 hónapnál idősebb személynek, aki járványos területre utazik
  • Minden 9 hónapnál idősebb személynek, aki olyan országba utazik, ahol igazolni kell, hogy az oltást megkapta
  • Az oltási igazolvány 10 nappal a beadást követően lesz érvényes
  • Célszerű az oltást felvenni legalább 6 héttel az indulás előtt
  • Folyamatos tartózkodás esetén az oltást 10 évenként meg kell újítani
  • Más oltásokkal egyidőben beadható

 

Mennyi időre szóló védettséget biztosít?
 

A sárgaláz elleni védőoltás 10 évre szóló védettséget biztosít.

 

Mikor nem javasolt a védőoltás?
 

Olyan személyeknek, akik allergiásak tojásra, csirkehúsra, vagy korábban már volt allergiás reakciójuk sárgaláz oltást követően

  • 9 hónapnál fiatalabbaknak nem adható (ha az utazás elkerülhetetlen, 6-8 hónapos korban még beadható)
  • Terheseknek és szoptató anyáknak nem adható
  • Súlyos betegség esetén (pl. rákos megbetegedés), vagy olyankor, ha valaki az immunrendszert (a szervezet védekezőképességét) károsító megbetegedésben szenved, illetve olyan gyógyszert szed, amely gátolja az immunrendszer zavartalan működését
  • 65 éves kor felett mérlegelni kell a beadást

 

Lásd: Oltóhelyek


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Tovább terjed a Nyugat-nílusi láz az EU-ban

 Az Európai Járványügyi Központ (ECDC) a hazánkat is érintő Nyugat-nílusi láz térhódítására hívja fel a figyelmet. A szúnyogcsípéssel terjedő, olykor végzetes kimenetelű vírusfertőzés Magyarországon kívül több szomszédos nemzetet is érint. Bár a fertőzés megelőzésére vakcina még nem áll rendelkezésére, a különböző rovarriasztók használatával csökkenthető a megbetegedés esélye.    

Tovább

A világ hét új csodája I.

 A világ hét új csodáját a „hetek napján”, 2007.07.07-én, hat évvel ezelőtt nevezték meg Lisszabonban, melyek a következők: a mexikói Yucatán-félszigeten található Chichén Itzá, a Rio de Janeiroban álló Megváltó Krisztus szobra, a római Colosseum, a Kínai Nagy Fal, a Machu Picchu Peruban, a jordániai Petra és az indiai Tádzs Mahal. Ha valaki szeretné látni mind a hét új csodát, akkor cikksorozatunkból hasznos tippeket kaphat az utazáshoz.    

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Peru

Peru maga a történelem. Kevés olyan ország van a Földön, amely olyan történelemmel büszkélkedhet, mint ez a dél-amerikai ország. Az ősi korok emlékei, látnivalói jó állapotban maradtak fenn, így az utazók megcsodálhatják az inka fővárost Cuzcot, Machu Picchu fenséges romjait vagy éppen a spanyol hódítók korának építészeti remekműveit. Ezek önmagukban is elegendőek lennének, ahhoz hogy turisták ezreit vonzzák az országba, de ez még kiegészül a varázslatos tájakkal, és az egyedülálló élővilággal is, a világ egyik legizgalmasabb... Peru