Téli Olimpia - 2010


Röviden a Téli Olimpiákról

 

A téli olimpiák története nem nyúlik vissza az ókorba, mint a nyári olimpiáké. Az első téli játékokat ugyanis 1924-ben rendezték meg a franciaországi Chamonix-ban.

 

Ahogyan a nyári olimpiák története során, a téli olimpiák statisztikájában is felfedezhető, hogy az évek múlásával folyamatosan nőtt a versenyszámok, a résztvevő országok, a versenyzők és a nézők száma, valamint a versenyzők nem szerinti megoszlása is jóval kiegyenlítettebb napjainkban, mint a kezdeti olimpiákon.

 

Az első olimpián 11 nő, és 247 férfi vett részt, míg idén Kanadába több mint 80 ország 5500 versenyzője érkezik majd. Érdemes megjegyezni a téli játékokkal kapcsolatban, hogy a rendezvények sikeres lebonyolítása sokkal inkább függ az időjárási és földrajzi tényezőktől, mint a nyári olimpiák esetében. Például 1964-ben Innsbruckban a hó hiány és az enyhe idő, 1984-ben, Szarajevóban pedig a hirtelen leesett hatalmas hó mennyiség okozott gondot, a New York állambeli, mindössze 568 méteres tengerszint felett fekvő Lake Placid-ben pedig annak ellenére rendeztek kétszer téli olimpiát, hogy először vasúton szállították a havat a rendezvény színhelyére.

 

A rendező városok is eltérnek a nyári olimpiákon megszokottaktól, míg a nyári olimpiákat pár kivétellel mindig fővárosok rendezték (főként a fejlett infrastruktúra miatt), addig téli olimpia mindössze egyszer került megrendezésre valamely ország fővárosában (Norvégia - Oslo), a többi alkalommal akár kis lélekszámú hegyvidéki üdülőfalvak is elnyerték a rendezés jogát.

 

Ahogyan a nyári olimpiai játékoknál, úgy a télieknél is egyre nagyobb üzleti lehetőséget rejt magában a rendezési jog megszerzése, a rendező ország jelentős támogatásokhoz juttathatja a helyszínül szolgáló várost, amely azon felül, hogy a sikeres szervezés esetén világhírre és presztízsre tesz szert a télisport központok között, ugrásszerű fejlődésen megy át! 2010-ben a kanadai Vancouver szervezi meg a következő Téli Olimpiát február 11-28. között.

Mi várható Vancouverben?

Nemrégiben Gilber Felli, a NOB Olimpiai Játékok igazgatója általános tájékoztatást nyújtott a sajtónak és a nemzeti olimpiai bizottságoknak a közelgő vancouveri eseménnyel kapcsolatban. Szakmai körökben egyébként biztosak abban, hogy Vancouver elsőrangú és magas szintű játékokat rendez majd.

 

A jövő évi játékok egy különleges jelmondatot állítanak a középpontba:„Ragyogó szívvel”, ami a minden eddiginél nagyobb versenyzői számot és a fokozott közérdeklődést hivatott jelképezni. A világ 80 országából, 5.500 sportoló és hivatalos kísérő érkezik majd Kanadába, ahová már eddig is 1.6 millió jegy kelt el világszerte a nézők között. A versenyek megszervezését 60.000 jelentkező és további 25.000 önkéntes segíti, a Téli Olimpia honlapját eddig 75 millióan látogatták meg, a versenyekre pedig már eddig is 10.000 média képviselő akkreditált.

 

A szervezők az Olimpiai Játékok megvalósítását ezúttal két központi helyszínen vállalták, amivel jóval egyszerűbbé válik a sportlétesítmények és sílejtők megközelítése. A vancouveri városi helyszínek és a whistleri magaslati Olimpiai Falu közötti távolság 117 kilométer, amelyet körülbelül két óra tehetnek majd meg a nézők és a vendégek.

 

A vancouveri Olimpiai Faluban fognak lakni a jeges sportok, a hódeszka, illetve a szabadsíelés képviselői. Míg a whistleri Olimpiai Falu lakói lesznek a síelők, bobosok és a szánkósok. Az Olimpiai Falu hivatalos megnyitása 2010. február 4-én, míg zárása 2010. március 3-án lesz.

 

Először lesz mindkét helyszínen McDonalds étterem, és érdekességként Kanada legjobb szakácsai önkéntes alapon és ellenszolgáltatás nélkül sütnek-főznek az Olimpiai Falu lakóinak. Az Olimpiai Játékok biztonsági költségvetése előreláthatólag 900 millió kanadai dollárba fog kerülni. A nemzeti delegációk hivatalos fogadása tradicionálisan a „Team Welcome Ceremony”, azaz zászlófelvonási ünnepség keretében történik, amelyet a vancouveri Olimpiai Faluban tartanak, közvetlenül az öböl partján.


Dióhéjban Kanadáról

 

Magyarország és Kanada között 2008. március 1-jén létrejött a teljes körű és kölcsönös vízummentesség. Ennek alapján az érvényes útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak legfeljebb hat hónapra Kanadába turizmus, látogatás vagy üzleti tárgyalás céljából. Az útlevélnek a kanadai tartózkodás teljes időtartama alatt, valamint legalább a visszautazáshoz érvényesnek kell lennie. A turista céllal beutazni kívánók egészségügyi / utazási biztosítással kell, hogy rendelkezzenek, enélkül nem engedélyezik a határátlépést! Bővebb felvilágosítás Kanada budapesti Nagykövetsége Konzuli Osztályán szerezhető be. Az országban angol és francia nyelven beszélnek a lakosok, a legtöbb szolgáltatás és a hivatalok is mindkét nyelven működnek.

 

A munkaidő általában 8-9 órától 16-17 óráig tart. A bankok rendszerint hétfőtől péntekig 9-től 17 óráig vannak nyitva, de lehetnek ettől eltérő nyitvatartási idők is. Minden bank ebből következően zárva tart szombaton, vasárnap és ünnepnapokon. A legtöbb üzlet és szupermarket általában 9 óra és 18 óra között tart nyitva. A városok szinten minden pontján található éjjel-nappal nyitva tartó élelmiszerüzlet. A nagyobb üzletek szombaton és vasárnap is nyitva tartanak, kivétel ez alól az ünnepnapok.

 

Gépjármű bérlésekor a turistáknak teljes körű biztosítást kell kötniük. A táblák a távolságokat és sebesség-határokat metrikus rendszerben közlik (autópályákon általában 100 km/h, lakott területen 50 km/h). Parkolni csak a kijelölt parkolóhelyeken, illetve parkolóházakban lehet. A mobiltelefonok vezetés közbeni használata egyelőre csak Új-Fundland és Labrador területén büntetendő cselekedet, ám több tartomány is fontolgat ilyen tárgyú törvény-szigorítást. Megjegyzendő, hogy baleset okozása esetén a baleset idején történő, esetleg azt okozó, mobil telefonálás súlyosbító körülménynek számít, mely tartományoktól függően magasabb büntetési kategóriába sorolással jár.

 

Kanadában az elektromos hálózat 110 voltos, az amerikai típusú 3-pólusú dugaszolóaljzat használatos. Elektromos berendezéseket ennek figyelembe vételével hozzanak be, illetve vásároljanak meg.


Utazás a Téli Olimpiára

 

Az idei Téli Olimpián is az egyik legköltségesebb tényező a nézők számára a szállás lehet. Vancouverben a téli olimpia idejére több százezer engedélyt állítottak ki a ház és lakástulajdonosok számára, akik kizárólag a játékok alatt enyhítenének a városba érkező sok ezer turista óriási szállásigényén. A magán-szállásadók között mindenki találhat a hoteleknél olcsóbb megoldást is. Aki pedig valódi különlegességre vágyik, az választhatja a hajós hoteleket is. A városvezetés ugyanis úgy döntött, hogy a különböző óceánjárók fedélzetén több ezer vendéget fognak elszállásolni, színvonalas körülmények között. A cruiselinerek a kikötőben ringatóznak, és szállodaként üzemelnek majd. A legolcsóbb szálláshelyeknek azonban a partmenti fövenyen kialakított lakókocsi parkok (RV Sites) bizonyulnak. Mivel Vancouvert a Kuro-Shio áramlásnak köszönhetően a természet igen enyhe, 10 fok körüli telekkel áldott meg, a lakókocsizóknak nem kell minden erejükkel a fűtésre koncentrálniuk. Egy jól felszerelt főzőfülkés lakóbusz éjszakánként 95 dollárba kerül. A városban a legolcsóbb B&B helyek is körülbelül ilyen árban vannak. A Vancouver környéki településeken (Tofino, Whistler, Richmond) egész nyaralókat is bérelhetnek a Téli Olimpiára érkezők. A luxust kedvelők is megtalálhatják számításaikat a kanadai metropoliszban. Vancouver legmagasabb épületében Shangri-La-ban található nemcsak a város egyik legdrágább szállodája, de egyben a város egyik legérdekesebb szabadtéri galériája.

 

A Vancouver Art Gallery Offsite egy vadonatúj létesítmény, ahol a művészek főleg a modern nagyvárosi örömök és a soknemzetiségű Vancouver szépségeit mutatják be munkáikon keresztül az érdeklődőknek. Érdeklődők pedig vannak, hiszen a tárlat ingyenes. A téli időszak Vancouver környékén amúgy is főszezonnak számítanak, hiszen a közelben több nagy sícentrum is található, köztük az olimpiai síszámoknak is otthont adó Whistler-hegy.

 

Az olimpiára érkező több ezer szurkolónak célszerű időben lefoglalni a repülőjegyeket, mert ahogy közeledik a játékok nyitóünnepsége, a helyek egyre drágábbak lesznek. Jelenleg átlagosan 200 ezer forint körül foglalhatunk repülőjegyeket Vancouverbe. A távolság miatt egy, vagy két átszállásra feltétlenül számítsunk, a lehetőségek közül az egyik legkedvezőbb ajánlat az Air Canada járatára szól. A Pegazus Sport Tours Kft. a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos utazási partnere, ezzel az utazási irodával utazhattak a pekingi játékokra is az érdeklődők. A Pegazus most Vancouverbe is szervez szurkolói programokat, ajánlataik között az óceánjárós szállásoktól kezdve több hotel kínálata is megtalálható. Az egyes versenyszámokra szóló jegyeket is a Pegazus értékesíti. További információ: www.pegazus.hu


Magyar versenyzők a 2010-es Téli Olimpián

 

A Magyar Olimpiai Bizottság október elején tartott sajtótájékoztatója szerint 14-18 versenyző alkothatja a téli olimpián résztvevő magyar csapatot. Sebestyén Júlia műkorcsolyázó, Tagscherer Zoltán sífutó, valamint a Hoffman Nóra, Makszim Zavozin jégtánckettős már megszerezte a vancouveri induláshoz szükséges kvótát, míg alpesi síben Berecz Anna már biztos résztvevőnek tekinthető, snowboardban pedig Harmath Rózsának van kijutási esélye. Magyarország jelenlegi legsikeresebb téli sportágában, a rövidpályás gyorskorcsolya esetében novemberben két Világkupa-versenyen, az Egyesült Államokban dől majd el, hogy kik indulhatnak az ötkarikás játékokon. A női csapatnak nagyobb esélye van, de a remények szerint a fiúcsapat is kiharcolja majd a részvételt. A bobosok nem kísérelték meg a kvótaszerzést, curlingben, jégkorongban és síugrásban pedig nem sikerült kiharcolni a részvételi jogot. A résztvevők pontos listáját a www.mob.hu oldalon olvashatjuk, amelyet folyamatosan frissít a bizottság.


Kanadában fejlett az egészségügyi rendszer

 

Kanada az amerikai kontinens egyik legnagyobb állama 10 millió négyzetkilométeres területével és 30.7 millió fős lakosságával. A populáció nagy része francia és angol anyanyelvű, valamint jelentős részt képviselnek az őslakosok is. A kanadai egészségügyi rendszer fejlett, jól képzett szakemberek, jól felszerelt egészségügyi intézmények várják a betegeket. Az országban az európai és az USA-beli higiénés normákhoz hasonló állapotokat találunk, így a Téli Olimpia látogatói nem számíthatnak fokozott járványveszélyre.

 

Mindemellett elmondható, hogy az olimpiára készülőknek is érdemes egészségügyi szempontból felkészülni a kanadai utazásra, hiszen számos országból és a világ minden tájáról érkeznek majd vendégek, így váratlan fertőzések is előfordulhatnak. Első körben a H1N1 fertőzésekről érdemes beszélni, hiszen Kanadában is télen van az influenza szezonja, így előfordulhatnak megbetegedések a februári Téli Olimpia idején is. A magyar szurkolóknak még az utazás előtt érdemes magukat beoltatni mind szezonális influenza, mind pandémiás H1N1 influenza ellen, vagy amennyiben nem szeretnének védőoltást felvenni, akkor védekezzenek maszkokkal és antivirális szerekkel a vírus ellen. A tömegben ugyanis jóval gyorsabban terjedhet a H1N1 kórokozója, így sokkal nagyobb az esélye a fertőzésnek. Természetesen az influenzán kívül más fertőzésekre is érdemes felkészülni. Bár Kanadában nem gyakoriak a hepatitis A járványok, ezeket is elsősorban az utazók hurcolják be az országba, a tömegrendezvény miatt mégis érdemes védőoltást kérni a fertőző májgyulladás ezen formája ellen. A hepatitis A ugyanis szennyezett étellel és itallal terjedhet, az olimpia idején pedig számítani lehet arra, hogy az USA -ból érkező spanyol ajkú vendégmunkások vagy az őslakosság tevékenykedik majd a vendéglátói szektorban, körükben pedig jóval nagyobb a hepatitis A előfordulási aránya. Külön érdemes kiemelni a szexuális úton terjedő betegségek közül a hepatitis B és a HIV fertőzések lehetőségét, ugyanis közel egymillió HIV fertőzött él az országban.

 

Kanadában 1990 és 2004 között 3500 és 4000 közötti hepatitis A fertőzést jelentettek évente, ugyanakkor a becslések szerint a megbetegedés aránya a valóságban körülbelül ennek a tízszerese volt. Ezen túl több mint negyedmillió krónikus hepatitis B-ben szenvedő beteg él Kanadában, akik szintén közvetíthetik a fertőzést. A hepatitis A és B ellen érdemes védőoltást felvenni még utazás előtt, a teljes vakcinációs sorozat felvételével ugyanis életre szóló védettség szerezhető.

 

A HIV fertőzés ellen elsősorban az óvszer használatával és az idegenekkel való szexuális együttlét kerülésével védekezhetnek az utazók. A Téli Olimpiára indulókra is vonatkozik, hogy érdemes úti patikát bekészíteni a bőröndökbe. Ne feledkezzenek el a láz és fájdalomcsillapítókról, a megfázás tüneteinek enyhítésére szolgáló gyógyszerekről, valamint a nap és a hideg szél ellen is védő kozmetikai krémekről.

 

Nagy hideg esetén, szabadtéren érdemes szájfedővel is védekezni, hogy elkerüljék a felső légúti hurutot. A jó napszemüveg használata is ajánlott a nagy és összefüggő hófelülettel rendelkező területeken, így különösen a síversenyeken. Mivel a játékok többnyire szabad területen zajlanak, ahol a sípályákat erdők határolják, érdemes a veszettség elleni védőoltásra is gondolni. Kanadában a veszettség gyakori, melyet főleg kis állatok – mosómedvék, borzok, denevérek, stb. – terjesztenek. Vadállat-harapás esetén a lehető leghamarabb forduljon mindenki orvoshoz. Az utazás előtt minimum egy hónappal érdemes ellátogatni a háziorvoshoz vagy az oltóközpontokba, ahol a H1N1 elleni védekezésről, a hepatitis oltásokról és a szükséges megfázás elleni szerekről is tájékozódhatnak az utazók.

 

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Tunézia

Tunézia – a legafrikaibb mediterrán ország
 
A lényegesen nagyobb afrikai országok között szerényen húzódik meg Tunézia, hiszen két közvetlen szomszédja Algéria és Líbia is lényegesen nagyobb nála. Különös ország ez, ahol minden megtalálható, amit egy mediterrán országban keresnénk, de mindez vegyül az ezeregy éjszaka titokzatosságával is. Kedvező klímájának köszönhetően Tunézia egész évben vonzó célpontot jelent a turisták számára, hiszen a nyarak forrók, míg a telek kellemesen enyhék. Az ország végeláthatatlan, finomhomokos... Tunézia