Tévhitek a hepatitisről

Eddigi tapasztalataink alapján elmondható, hogy az utazni készülők körében gyakran téves információk látnak napvilágot az utazási betegségekkel és a hepatitisszel kapcsolatban. Ebben a rovatban szeretnénk tisztázni a leggyakoribb téves elképzeléseket.

 

 • A hepatitis B csak szexuális úton terjed. 
  A hepatitis B vírus, illetve az általa okozott májgyulladás vér és testváladékok (sperma, nyál) útján terjed. A fertőzés közvetítője lehet: karcolás, piercing berakatás, tetoválás készíttetése, akupunktúrás kezelés, sebészeti, fogászati beavatkozás. Közvetíthetik eszközök, tárgyak, pl. borotva, fogkefe, körömvágó olló, közös használata.
 • A hepatitis B fertőzés egy enyhe lefolyású betegség.
  A hepatitis B fertőzés okozza a legtöbb rákos megbetegedést a dohányzással összefüggő rosszindulatú betegségek után.
 • A hepatitis B fertőzést könnyen lehet kezelni.
  A hepatitis B fertőzés kb. az esetek 10%-ában krónikussá válik, amely kezelésére nem létezik terápia. A krónikus hepatitis B fertőzés májzsugorhoz és májrákhoz vezethet. Májrák és májzsugor 1 millió ember halálát okozza évente.
 • A mediterrán országokba nem szükséges a hepatitis védőoltások felvétele.
  A mediterrán országok többsége (Horvátország, Görögország, Bulgária, Románia, Törökország, Tunézia, Jordánia, Marokkó) hepatitis A és B vírussal közepesen vagy erősen fertőzött. Minden utazónak ajánlott a védőoltás felvétele, aki hepatitis A és/vagy B vírussal közepesen vagy erősen fertőzött területre utazik.
 • A kagylók és tengeri ételek fogyasztása veszélytelen.
  A Földközi-tenger kagylóinak közel 40%-a hepatitis A vírussal fertőzött, nagyjából minden ötödik fogyasztásra szánt kagyló veszélyesen fertőző.
 • A zöldségek és a gyümölcsök nem terjesztik a hepatitis A vírust, ha jól megtisztítjuk.
  A Hepatitis A vírus szennyezett csapvízzel megmosott, vagy mosatlan gyümölcsök és zöldségek útján terjed. Nem elegendő a szennyezett csapvízzel megmosni a zöldségeket és a gyümölcsöket, hiszen attól az még okozhat megbetegedést.
 • A hepatitis elleni védőoltások nem nyújtanak biztos védelmet, és csak rövid időre szólnak.
  A védőoltások felvételével közel 100%-os védelmet érhetünk el. Amennyiben a teljes oltási sorozatot megkapja az utazó, akkor évtizedekre szóló védelmet kap.
 • A hepatitis A és B vírusfertőzést gyorsan és könnyen át lehet vészelni.
  A hepatitis A és B vírusnak is nagyon hosszú a lappangási ideje, egyik betegségre sem létezik terápia, és, bár maguktól gyógyuló betegségek, hónapokig is elhúzódhatnak. Minden hepatitis A vírussal fertőzött embert fertőző osztályon különítenek el addig, amíg fertőzőképes, majd otthoni pihenést írnak elő, így akár hónapokig is számíthatnak a megbetegedettek a munkából való kimaradásra.
 • A hepatitis B-vel fertőzöttek száma kicsi a világon
  A Földön 2 milliárd ember fertőzött a Hepatitis B vírussal, azaz a Föld lakosságának majdnem egyharmada. 
 • Odafigyeléssel és a higiéniai szabályokkal biztosan elkerülhető a hepatitis A fertőzés.
  Odafigyeléssel és a higiéniai rendszabályok betartásával csökkenthetjük a Hepatitis A vírussal történő megfertőződés veszélyét, azonban a betegség biztosan csak védőoltással előzhető meg. Hiszen mindig vannak kontrollálatlan tényezők (pl. nem tudjuk felügyelni a szálloda konyhájának higiéniáját, stb.). Főként a gyermekeknél nehéz a higiéniás rendszabályok betartása, gondoljunk csak arra, hogy a gyermekek folyamatosan a szájukba veszik a kezüket, koszos tárgyakat fogdoshatnak, nyalogathatnak.
 • A Hepatitis A vírussal gyermekkorban nehéz megfertőződni.
  A gyermekek könnyen megfertőződnek a Hepatitis A vírussal, sokszor úgy, hogy észre sem vesszük. Gyermekkorban ugyanis gyakran tünetmentesen zajlik a fertőzés, ugyanakkor pont emiatt a fertőzött gyerekek könnyen továbbadhatják a vírust a környezetüknek.
 • Az ételek többsége veszélytelen, mert magas hőfokon elpusztul a hepatitis A vírus.
  A hidegtál, a tatár-beefsteak, a steak (ha nincs kellően átsütve), a majonéz, a hideg szószok, a nyers zöldségek, a gyümölcsök, a nyers hal, a kagylók, a hámozatlan gyümölcsök, a nem gyári fagylaltok, a nem főzött desszertek mind forrásai lehetnek a hepatitis A vírusnak.
 • A hepatitis A fertőzést csak kalandtúrák, rossz higiénés körülmények között lehet elkapni.
  A hepatitis A még a többcsillagos, kiváló higiéniás körülményekkel rendelkező szállodákban is elkapható, emlékezzünk vissza az egyiptomi esetre, amikor egy 5*-os szállodába 350 német turista fertőződött meg hepatitis A vírussal.
 • A Hepatitis A vírus nem elterjedt, csak kevés országban kapható el. A Hepatitis A vírus az egyik legelterjedtebb vírusfertőzés a világon, évente 1,4 millió új eset fordul elő.
 • Csak a hosszútávú külföldön való tartózkodás jelent veszélyt a hepatitis A és B vírussal történő megfertőződés szempontjából.
  Akár egy néhány napos nyaralás során is fogyaszthatunk olyan ételt vagy italt, mely hepatitis A vírussal fertőzött, sőt kisebb baleset is érheti az utazót, amely során a hepatitis B vírus a szervezetbe jutva fertőzést okozhat.
 • A Hepatitis A vírusfertőzés nem lehet halálos kimenetelű.
  A hepatitis A okozta halálozási arány alacsony, azonban előfordulnak halálos kimenetelű megbetegedések.
 • A világon a hepatitis A fertőzés száma alacsony.
  A világon 1,4 millió új hepatitis A fertőzéses esetet jelentenek be évente.
 • A hepatitis A és B elleni védőoltást csak az oltóközpontban lehet felvenni (Budapesten).
  A hepatitis elleni védőoltásokat a háziorvos is felírhatja és beadhatja.
 • Ahol a hepatitis A fertőző, ott a hepatitis B nem veszélyes.
  A hepatitis A-val és B-vel fertőzött területek nagy átfedettséget mutatnak, azaz, ahol a hepatitis A előfordulása magas, ott a hepatitis B fertőzés is nagy számban előfordul. Ezért is fontos mindkét fertőzés ellen a védőoltást felvenni.
Kommentek

Elemér

Válasz erre

2007.04.20 19:34


Ez az a cikk. http://www.hirszerzo.hu/cikk.php?id=33281 Szerintem erősen vitatható, mert nem is idézi a konkrét forrást, ráadásul rákerestem, és a PHAC oldalán ennek pont az ellenkezőjét lehet megtalálni. Tehát ennek nem kell bedőlni, mert hülyeség. http://www.phac-aspc.gc.ca

Tomi99

Válasz erre

2007.04.18 17:17


Valahol azt olvastam, hogy felesleges megmosni a gyümölcsöket, mert a vírusok nem a felszínen, hanem a belesejükben bújnak meg...

Tomi99

Válasz erre

2007.04.16 13:18


A munkából való kimaradásnak ez egy igen kellemetlen módja...

Szeleburdi (Dóra részére)

Válasz erre

2007.04.14 22:56


heló, olvastam, hogy 14 éves korban kötelezően oltanak már a "B" ellen :)

hajzerbence

Válasz erre

2007.04.12 21:46


Ez azért brutális. Nem gondoltam volna.

Dóra

Válasz erre

2007.04.12 19:12


Hát köszönöm a tájékoztatást, olyan kerek, hogy nem is marad kérdésem. Kicsit talán drága a magamfajtának, de ha az ember utazni tud, belefér ez is. Ráadásul csak egyszer kell. Miért nem támogatja az állam kicsit jobban ezt és főleg miért nem beszéltek róla eddig? Nem értem, miért nem lehetne fiatal korban egyszerűen mindenkit beoltani.Üdvözlettel: Dóra

Sajnáljuk, a weboldalon a kommentek nem használhatóak!

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Úti neszesszer natúr módra - Természetes védelem, a nyaralás ideje alatt is

 Bőrünk és hajunk egészségének megőrzése a vakáció ideje alatt kiemelt jelentőségű, hiszen a szikrázó napsütés valamint a sós víz, erősen igénybe veheti bőrünket, hajunkat. A natúrkozmetikai készítmények szerelmeseinek a Dr. Organic termékcsalád számos olyan természetes készítményt kínál, amelyek segítségével a haj-és bőrvédelem az utazás alatt is gyerekjáték! Aki bőrproblémákkal küzd, annak érdemes az otthon is használt, szenzitív...

Tovább

Koronavírus Magyarország

Koronavírus

 Már van magyarországi fertőzött. A koronavírus egy új vírus, mely foglalkoztatja a világot 2020 év elején. Senkit ne tévesszenek meg az álhírek, kizárólag hivatalos forrásokból tájékozódjon. Cikkünkben megmutatjuk mely oldalakat érdemes rendszeresen felkeresni, hogy naprakészek legyünk.

Hihető információk a koronavírusról

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Tunézia

Tunézia – a legafrikaibb mediterrán ország
 
A lényegesen nagyobb afrikai országok között szerényen húzódik meg Tunézia, hiszen két közvetlen szomszédja Algéria és Líbia is lényegesen nagyobb nála. Különös ország ez, ahol minden megtalálható, amit egy mediterrán országban keresnénk, de mindez vegyül az ezeregy éjszaka titokzatosságával is. Kedvező klímájának köszönhetően Tunézia egész évben vonzó célpontot jelent a turisták számára, hiszen a nyarak forrók, míg a telek kellemesen enyhék. Az ország végeláthatatlan, finomhomokos... Tunézia