Utazási betegségek

Trombózis

Különösen hajlamosak azok az utazók, akik valamilyen szív-érrendszeri megbetegedésben szenvednek, vagy akiknél valamilyen más körülmény miatt (pl.: előrehaladott terhesség) a vénákban visszafelé (a szív felé) áramló vér mozgása lelassul – ilyenkor indulhat ugyanis meg a vérrög-képződés.


Trombózis


Panaszok és tünetek

 • A trombózis tünetmentesen is kialakulhat, de súlyos esetben a végtag fájdalmas duzzanata észlelhető

Kórokozó

 • Elsősorban hosszú utazások során (legalább 3 óra) alakulhat ki trombózis, amikor az utazó órákat tölt el ugyanazon testhelyzetben.

Hosszú távú hatása

 • Az alsó végtag visszereiben kialakuló trombózisok a vérrögök leszakadása következtében tüdőembóliát okozhatnak.

Kik kaphatják meg

 

 • Különösen hajlamosak azok az utazók, akik valamilyen szív-érrendszeri megbetegedésben szenvednek, vagy akiknél valamilyen más körülmény miatt (pl.: előrehaladott terhesség) a vénákban visszafelé (a szív felé) áramló vér mozgása lelassul – ilyenkor indulhat ugyanis meg a vérrög-képződés.

Trombózis kialakulását segítő tényezők:

 • Korábbi visszér betegség, trombózis , családi hajlam
 • Szívbetegség
 • Elhízás
 • Terhesség
 • Az utazás előtt nem sokkal végzett műtét, súlyos betegség
 • Nem sokkal korábbi végtagtörés (láb!)

Megelőzés
 

 • Tanácsos a hosszú utazás során gyakrabban mozogni, felállni, megfeszíteni a lábizmokat, kompressziós harisnyát hordani.
 • A keringési rendszer krónikus betegségében szenvedők feltétlenül konzultáljanak orvosukkal utazás előtt.
Kiemelt témák

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Kína

Kína a világ legősibb folyamatos civilizációja, amely már mint az ókorban önálló kulturális egységet alkotott, és igen fejlettnek számított. Számos, Európában csak jóval később megismert találmány (nyomtatás, puskapor, porcelán, selyem) már az ókorban ismert volt Kínában. Az egységes birodalom (i. e. 221-es) megalakulása óta lényegében egységben, a különböző dinasztiák vezetésével és a többi kultúrától elzárva fejlődött egészen a 19. századig, amikor is az angolok félgyarmati sorba taszították. Egészen a 20. század közepéig a... Kína