Kína - Gasztronómia

A kínai konyha méltán világhírű, a legízletesebb specialitások azonban kizárólag éttermekben és szállodákban kaphatók, a hétköznapi étkezésben a híres kínai ételek nem szerepelnek. Négy különböző tájjellegű ételkészítési mód figyelhető meg az országban. A Mandarin és a Shandong Peking környékén hódít, és jellegzetessége, hogy köretként tésztát, illetve gőzölt kenyeret fogyasztanak. A kantoni és Chaozhou ételek félig főtt húsokból és zöldségekből állnak. A shanghai-i konyha a vörösre főtt ételekről, a szecsuáni pedig az erős fuszerekről híres. A tea a legkedveltebb alkoholmentes, a sör pedig a legkedveltebb alkoholtartalmú ital. A borokat csak az erős gyomrúaknak ajánljuk. Az égetett szeszek közül a legnépszerűbb a maotai, amely annyira erős, hogy üzemanyag helyett is használható.

A kínai konyhaművészet teljesen megérdemelten népszerű világszerte, a maga sokszínűségével és változatosságával. A kínaiak azt tartják magukról, hogy mindent megesznek, aminek négy lába van, az asztalt kivéve. Konyhaművészetük alapelve, hogy viszonylag kis számú hozzávalók segítségével minél ötletesebb fogásokat állítsanak elõ.
 

Kínai savanyú-csípős leves

 
Hozzávalók 4 személyre:
 
10 dkg szárított (vagy 20 dkg friss) gomba,
1-1 szál póréhagyma és sárgarépa,
1 szárzeller-szár (vagy kis darabka zellergumó),
5 dkg üvegtészta (vagy magyar cérnametélt),
1 liter húsleves (leveskockából),
3 evőkanál szójaszósz,
1-1 teáskanál gyömbérpor és keményítőliszt,
ízlés szerint törött fekete bors,
ecet,
cukor,
reszelt citromhéj,
chilipaprika
 

Előkészítése: A szárított gombát két órára vízbe kell áztatni, majd feldaraboljuk. (A megmosott friss gombát ugyancsak feldaraboljuk.) A póréhagymát, a sárgarépát és a zellert tisztítás után karikákra, illetve vékony lapokra vágjuk. A tésztát összetörjük. A keményítőt 2 evőkanál vízben simára keverjük.

Elkészítése: a húslevest a szójaszósszal összeöntjük, belerakjuk a zöldségeket és a tésztát, majd felforraljuk. Ezután az összes fűszert hozzáadjuk és öt percig főzzük. Végül beleöntjük a keményítőt és kevergetés közben ismét felforraljuk.
 
 
 

Édes-savanyú csirke

 

Hozzávalók:

 
1 liter étolaj
10 dkg csirkemell
keményítő
cukor
víz
finomliszt
sütőpor
paradicsompüré
ecet
 
Elkészítés: A filézett csirkemellet apró kockákra vágjuk. A húst beletesszük egy edénybe, majd összekeverjük keményítővel és vízzel. A húsnak enyhén iszapos állagúnak kell lennie: ügyelni kell arra, hogy se ne maradjon száraz, se ne legyen túl nedves (nem lehet víz/ folyadék leülepedés az edény alján!). Kevés sót kell keverni hozzá. Álljon a hús a keményítőben kb. 5-10 percet.
 
Két evőkanál finomlisztet, három evőkanál keményítpt összekeverünk tíz kanál vízzel, kevés sütőport és olajat adunk hozzá. Csomómentes tésztává keverjük.
 
A csirkemellet összekeverjük a tésztával.
 
Annyi olajat forralunk fel kb. 250°C-ra, ami kényelmesen ellepi a húst. Belehelyezzük a csirkemellet, néhány percig sütjük, amíg sárgás-ropogós nem lesz a tészta. Ha kész, félretesszük, az olajat leöntjük.
 
A wokban kis hőmérsékleten olajat melegítünk. Paradicsomszószt keverünk bele, amihez 1,5 evőkanálnyi cukrot, majd fél kanál ecetet, és kevés vizet adunk. Simára keverjük. A végén egy kis sót szórunk rá, és meghintjük egy kevés vízben áztatott keményítővel.
 
A sült csirkemellet és a szószt összekeverjük.

 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Gasztro tippek belföldi utazóknak

 A belföldi utazások egyre népszerűbbek a magyarok körében. A klasszikus úti célnak számító Balaton és a gyógyfürdők mellett egyre többen fordulnak a kulináris élvezetek felé. Cikkünkben a legérdekesebb és legújabb gasztronómiai csemegéket gyűjtöttük egy csokorba, néhány megfontolandó egészségügyi tanáccsal.    

Tovább

Úti neszesszer natúr módra - Természetes védelem, a nyaralás ideje alatt is

 Bőrünk és hajunk egészségének megőrzése a vakáció ideje alatt kiemelt jelentőségű, hiszen a szikrázó napsütés valamint a sós víz, erősen igénybe veheti bőrünket, hajunkat. A natúrkozmetikai készítmények szerelmeseinek a Dr. Organic termékcsalád számos olyan természetes készítményt kínál, amelyek segítségével a haj-és bőrvédelem az utazás alatt is gyerekjáték! Aki bőrproblémákkal küzd, annak érdemes az otthon is használt, szenzitív...

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Kína

Kína a világ legősibb folyamatos civilizációja, amely már mint az ókorban önálló kulturális egységet alkotott, és igen fejlettnek számított. Számos, Európában csak jóval később megismert találmány (nyomtatás, puskapor, porcelán, selyem) már az ókorban ismert volt Kínában. Az egységes birodalom (i. e. 221-es) megalakulása óta lényegében egységben, a különböző dinasztiák vezetésével és a többi kultúrától elzárva fejlődött egészen a 19. századig, amikor is az angolok félgyarmati sorba taszították. Egészen a 20. század közepéig a... Kína