Utazási betegségek

Tuberkulózis (TBC)

Elhanyagolt esetekben a tüdőn kívül más szerveket is megbetegíthet, és a beteg halálát okozhatja. A lappangási idő több hét, illetve néhány hónap is lehet.


Tuberkulózis (TBC)


Elterjedtség

 • A betegség igen elterjedt az úgynevezett "fejlődő" országokban, de az újonnan diagnosztizált tuberkulózis esetek száma a "fejlett" országokban (a Szovjetunió utódállamaiban) is emelkedik

Panaszok és tünetek

 • A lappangási idő több hét, illetve néhány hónap is lehet
 • Gyengeség, elesettség
 • Fogyás
 • Láz
 • Éjszakai izzadás
 • Köhögés
 • Véres köpet

Kórokozó

 • Mycobacterium tuberculosis (a TBC kórokozója)

Átvitel

 • A betegség cseppfertőzéssel terjed, és a megbetegedett emberektől lehet elkapni.

Hosszú távú hatása

 • Elhanyagolt esetekben a tüdőn kívül más szerveket is megbetegíthet, és a beteg halálát okozhatja.

Kik kaphatják meg

 • Olyanok, akik a járványos területen tartózkodnak, és nem részesültek korábban BCG oltásban, vagy az így kialakult védettség nem eléggé hatékony
 • AIDS-ben szenvedő betegek esetén gyakori

Gyógyítás

 • Megfelelő gyógyszerek állnak rendelkezésre, de a kezelés hosszú időt vesz igénybe.

Megelőzés

 • Beteg ember közelségét kerülni kell, illetve szájmaszkkal hatékonyan védekezhetünk a cseppfertőzés ellen.
 • Védőoltás, melyet újszülötteknél, de maximum egy éves kor alatt alkalmaznak.
Kiemelt témák

Hasonló hírek

A világ hét új csodája I.

 A világ hét új csodáját a „hetek napján”, 2007.07.07-én, hat évvel ezelőtt nevezték meg Lisszabonban, melyek a következők: a mexikói Yucatán-félszigeten található Chichén Itzá, a Rio de Janeiroban álló Megváltó Krisztus szobra, a római Colosseum, a Kínai Nagy Fal, a Machu Picchu Peruban, a jordániai Petra és az indiai Tádzs Mahal. Ha valaki szeretné látni mind a hét új csodát, akkor cikksorozatunkból hasznos tippeket kaphat az utazáshoz.    

Tovább

Sárgaláz járvány az Egyiptommal határos Szudánban

 A Szövetségi Egészségügyi Minisztérium (FMOH) sárgaláz járványt jelentett be az Egyiptommal határos Szudánban. Az olykor halálos kimenetelű megbetegedés ellen közel 100%-os védelmet kizárólag a sárgaláz elleni vakcina nyújt.    

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Zöld-foki Köztársaság

A Zöld-foki szigeteken buja hegyeket és völgyeket, fehér homokkal borított hosszan elnyúló tengerpartokat, füstölgő vulkánokat, poros sivatagokat és macskaköves utcákkal átszőtt, bájos kisvárosokat találunk. A változatos programhoz társulnak a remek portugál borok, a helyi tömény szeszek, a szomorú dalok, az eszeveszett latin ritmusok, a könnyűbúvárkodás és a szörfözés izgalmai, valamint a kirándulás és a horgászás örömei. A szigetlakókban afrikai, portugál, mediterrán és latin vér keveredik, mely színtiszta "cahóvá" válik.
 
A... Zöld-foki Köztársaság