Törökország - Élménybeszámoló

 

Törökország is, hasonlóan a világ más országaihoz, kiépített egy rendkívül magas szintű turizmust kiszolgáló szolgáltatási szektort, hatalmas nyaralóövezetekkel a tengerparton, ahol nem lehet panasz a kiszolgálásra. Bár a „történelmibb”, de legalábbis régészeti szempontból feltétlen érdekesebb „keleti” országrészek nehezebben elérhetők, nem is minden terület járható be (ld. iraki háború során a dél-keleti határvidék), sőt, sok esetben ez már nem is javasolt turistáknak, ha a buszunk, vagy saját utunk a Boszporuszon, vagy a Dardanellákon át vezet, még nem kell megijedni.

Isztambul maga is hatalmas látványosság, önmaga megér egy egész utazást. Bizáncként kezdte, majd lett Konstantinápoly, végül Isztambul. Rányomta bélyegét a városra az európai történelem majd’ minden évszázada, a kiismerhetetlenségig „összekeverve” vallási, történeti, művészeti korokat, mindezt a leglenyűgözőbb módon. A Bazárról már mindenki hallotta a „kötelező alkudozásos” történeteket, mégis ha csak nézelődni megyünk, már az is egy élmény.

Aki emlékszik még a történelemkönyvekre, vagy csak látta Brad Pitt-et Achilleusként, biztos nem kívánja kihagyni Tróját, de ugyanígy érdemes megnézni „nyugaton” Pergamon (Bergama), Milétosz (Balat), Hierapolisz (Pamukkale), Szmirna (Izmir) városait is, a fővárosról (Ankara) nem is beszélve. Magyar vonatkozású történelmi emlékek is sorakoznak az országban, mint a Rákóczi-ház Rodostóban (Tekirdağ), vagy a Kossuth-ház Kütahya-ban. Aki viszont „csak” nyaralni vágyik, annak irány a tengerpart, és napozzon, fürdőzzön, persze, ne feledje a naptejet sem, itt is hamar le lehet égni!

Aki próbálta már a helyi ételeket, tudja, hogy sokszor sósabb, vagy éppen fűszeresebb ízeket talál Törökországban, mint az idehaza szokásos. A sült húsokat általában friss salátával kínálják, bár ez utóbbiról sokan azt mondják, jobb kihagyni, és magunk által vett, és főleg megmosott, zöldeket együnk mellé. A palackozott víz fogyasztása szintén ajánlott. A különböző, (intenzíven) édes sütemény megér egy próbát, sokszor hallani, az ember vagy megszereti, vagy örökre megutálja őket.

Törökországnak illata van, zajai, melyek itthon nem is léteznek, hullámzása, lüktetése, mely mind páratlan élmény. Ha turistaként figyelünk magunkra és az ottaniakra is (pl. vallási, helyi szokások tiszteletben tartása) igazán nem kell aggódnunk: felejthetetlen élményeket hozhatunk haza magunkkal.


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Lélegzetelállító városok, amelyeket télen látnod kell

Vajon lehetséges télen csak otthon ülni, takaróba burkolózni és várni a kikeletet? Természetesen nem. Emberek milliói a világ minden tájáról már beleszerettek a téli turizmus varázsába, amin nincs is mit csodálkozni. Attrakciókban, projektekben nincs is hiány. Hova menjünk télen, mit csináljunk, mit nézzünk meg? Ötletcsomagot mutatunk be, és garantáljuk, hogy mindenki talál magának valót!

Téli látnivalók

Szlovéniai utazás – tippek a tökéletes élményhez

Szlovénia

Szlovénia igazán népszerű úti cél Európában, hiszen sokoldalú látnivalókkal és kikapcsolódási lehetőségekkel várja az ide érkező turistákat. A szállás és programok felkutatása mellett vannak azonban további szempontok, melyeket érdemes észben tartanunk és lehetőleg az utazásunk megkezdése előtt elrendeznünk. Nézzük meg tehát együtt, hogy milyen tippeket kell figyelembe vennünk a tökéletes szlovéniai élményhez.

Szlovénia tippek

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Kína

Kína a világ legősibb folyamatos civilizációja, amely már mint az ókorban önálló kulturális egységet alkotott, és igen fejlettnek számított. Számos, Európában csak jóval később megismert találmány (nyomtatás, puskapor, porcelán, selyem) már az ókorban ismert volt Kínában. Az egységes birodalom (i. e. 221-es) megalakulása óta lényegében egységben, a különböző dinasztiák vezetésével és a többi kultúrától elzárva fejlődött egészen a 19. századig, amikor is az angolok félgyarmati sorba taszították. Egészen a 20. század közepéig a... Kína