Utazási betegségek

Veszettség

A veszettség fertőzött állat harapásának következtében alakul ki. Fotó: SXC

A fertőzött állat harapásának következtében alakul ki. Gyógyításra nincs lehetőség, csak a szenvedések enyhítésére van mód.


Veszettség elleni védőoltás

A veszettség vírus okozta fertőzőbetegség, amely gyulladásos folyamatot idéz elő a központi idegrendszerben. Gyakorlatilag 100 %-ban halálos kimenetelű.
 


Veszettség


Elterjedtség

 • A betegség az Antarktisz kivételével mindenütt előfordul
 • Igen gyakori számos közép- és dél-amerikai, ázsiai, illetve afrikai országban.

Panaszok és tünetek

 • A lappangási idő több hét, illetve néhány hónap is lehet
 • A veszett állat marásának helyén viszketés, érzészavar alakul ki
 • Láz, fejfájás, izomfájdalmak
 • Erős bőrviszketés
 • Nyugtalanság, ingerlékenység
 • Görcsök, melyek már a víz megpillantására is kialakulhatnak (víziszony)

Kórokozó

 • Lyssavírus

Átvitel

 • A fertőzött állat harapásának következtében alakul ki

Hosszú távú hatása

 • Minden kialakult megbetegedés halállal végződik, csak néhány kivételt írtak le.

Kik kaphatják meg

 • Olyanok, akiket veszettségben szenvedő állat mart meg vagy az állat váladéka a nyálkahártyájára került.

Gyógyítás

 • Gyógyításra nincs lehetőség, csak a szenvedések enyhítésére van mód.

Megelőzés

 • Ha valaki tartósan olyan helyre utazik, ahol sok kóbor kutya van, és nem ritka a veszett állatok által okozott harapás, célszerű ún. preexpozíciós oltási sorozatot felvennie. Ilyen országok: Afganisztán, Brazília, Banglades, Bolívia, Kína, Kolumbia, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Haiti, India, Indonézia, Mexikó, Burma (Myanmar), Nepál, Pakisztán, Peru, Fülöp-szigetek, Sri Lanka,Thaiföld, Vietnam, Jemen és számos afrikai ország. Hátizsákos turisták, kerékpárral utazók veszélyeztetettsége magasabb.
 • Az oltási sorozat ideje: 0., 7., 21-28. nap. Az utolsó oltást követő 14. naptól védett.
 • Ezt az oltást csak az OEK vagy a regionális ÁNTSZ által működtetett oltóközpontokban lehet felvenni.

Kapcsolódó oldalak:Veszettség elleni védőoltás


Hogy betegít meg a vírus?
 

A vírus, a veszettségben szenvedő állatok nyálában található. Az emberi szervezetbe, a sérült bőrön vagy nyálkahártyán (kötőhártya, száj) keresztül, a beteg állat harapásával vagy marásával jut be.  Az állati veszettség elterjedése változó a világban.
 

Ázsia országaiban sokkal gyakoribb az állati veszettség, főleg a kóbor kutyák és a majmok között.

 

Mi a teendő ismeretlen állat harapása után?
 

Ha a marást, harapást okozó állat nem megfigyelhető és a sérülés veszettség fertőzésre gyanús, az orvos védőoltást rendel el.

 

Milyen oltóanyag van veszettség ellen?
 

Az oltóanyagban elölt vírusok vannak, melyek ellenanyagot termeltetnek a védekező-rendszerrel. Ezek megakadályozzák, hogy a sérüléskor bekerült vírusok elszaporodjanak. Az oltás sorozatból áll, melyet a 0.-3.-7.-14.-30. napon kell adni. A veszettség minden esetben halálos betegség, ezért veszettségre gyanús sérülés esetén, az oltás mindenkinek beadható.

 

Utazás előtti oltás is lehet?
 

Ha valaki hosszabb időre olyan területre utazik, ahol sok a kóbor állat, érdemes un, preexpoziciós oltást felvenni.  Ez három oltásból áll: 0. 7. 21-28. napon.
Akik ilyen oltást felvettek sem teljesen védettek, erről részletes tájékoztatást az oltóorvostól kaphat.
 

Preexpoziciós oltást csak a Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontokban lehet felvenni.
 Kiemelt témák

Hasonló hírek

Sikeresen tesztelték az új malária elleni vakcinát

 Amerikai hírforrások arról tájékoztatnak, hogy sikeresen tesztelték az új, malária elleni vakcinát: 15 beoltott emberből 12-nél kialakult a védelem a fertőzéssel szemben.    

Tovább

Útmutató a malária elleni küzdelemhez

 Elkészült a malária elleni harc gyakorlati feladatait és tanácsait felvonultató hasznos kézikönyv második, felújított kiadása. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) gondozásában megjelenő könyv szabadon letölthető angol nyelven.    

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Mauritius

Mauritiust Isten jókedvében teremtette. A látvány robbanásszerűen borítja el az érzékeket: az ember és a természet békés harmóniája itt átélhető. A tenger zamata, a természet és a szokatlan ételek ízei zavarba hozzák a látogatót.

Afrika keleti partjától kb. 3000 km-re, Madagaszkár mellett található ez az egzotikus, vulkáni eredetű trópusi sziget, amelyhez néhány körülötte elhelyezkedő atoll is tartozik. A sziget óriási ragyogó smaragdnak tűnik a szikrázó napfényben, különlegessége, egyedisége történelmén túl gazdag növény- és... Mauritius