Aktuális

Külföldre autóval – praktikus tanácsok nem csak kezdőknek II.

2013-10-21


Szerző: Glázer Tamás


Bár itthon már vége a nyárnak, tőlünk délebbre még gyakran kúszik harminc fok fölé a hőmérő higanyszála. Ezért sokan döntenek úgy, hogy – a tömeget elkerülve – az utószezonban autóznak a mediterrán térségbe. Cikkünkben az ő számukra gyűjtöttünk csokorba néhány praktikus tanácsot az Autóklub segítségével.

 

 

 

 Bár az égre pillantva nehezen elképzelhető, de délebbre még könnyedén találkozhatunk nyári időjárással, sőt kánikulával is, így erre is készülnünk kell. Hosszabb útra nyári melegben lehetőleg hűtőtáskával induljuk. A folyadék pótlása elengedhetetlen, ezért mindig legyen nálunk ivóvíz, gyümölcs. Ilyen időben kerülni kell a zsíros, túlfűszerezett, nehezen emészthető ételek fogyasztását. TILOS az alkohol fogyasztása. Akkor se fogyasszunk vezetés előtt/közben alkoholt, ha kis mennyiségben az adott ország szabályai ezt lehetővé is teszik. Rutinellenőrzéskor, az esetleges büntetés kiszabásakor természetesen számít, hogy mennyi a megengedett véralkoholszint. Baleset esetén azonban mindenképpen súlyosbító tényező az alkoholfogyasztás, és a biztosítónál is nagyon komolyan figyelembe veszik!

 

A mai korszerű autók esetében nincsen szükség (de lehetőség sem) óvintézkedésre az erős nap és a sós tengeri levegő okozta esetleges hatások kiküszöbölésére. Ezen gépjárművek karosszériája 6-12 év átrozsdásodás elleni garanciával rendelkeznek. Ami természetesen csak akkor biztosított, ha a karosszéria mindenféle sérüléstől mentes.

A ’80-as ’90-es években rendszeresen végezték a gépjárművek alvázvédelmét, amely védte a karosszéria alsó részét, az akkori alvázakat a kavicsfelverődésektől, illetve védelmet nyújtott a téli útviszonyok között alkalmazott só okozta hatások ellen. Azonban ez már a múlté.

 

A napsugárzás ellen javasolt az ablaküvegek árnyékolása, mellyel csökkenthető az utastér felmelegedése, annak üteme. Erre több megoldás is létezik, melyek között – sajnálatos módon - még mindig előkelő helyet foglal el a csíkos törölközős – ablakkeretbe fogatós módszer. Ez, mindamellett hogy egy enyhén retrós, kicsit KGST-s látványt kölcsönöz az autónak, bizony nem túl hatékony és komoly károkat is okozhat. Bár az ízlésről nehéz vitatkozni, de lássuk be egy autópályán vitorlavászonként csapkodó frottír darab nem túl tetszetős és komolyan károsíthatja az ablak és az ajtó közötti gumitömítést (kédert), mivel ezt az alkatrészt nem arra tervezték, hogy szövetdarabokat tömködjünk közé. Szintén komoly hátrányt jelent az ilyeténként való napvédelem, ha útközben, de még inkább egy parkolóban kap el bennünket egy komolyabb zivatar. A törölköző ilyenkor olyan hatékonyan vezeti az utastérbe a vizet, mintha csak szándékosan ezt szerettük volna és – jobb esetben – csak az ajtó- és üléskárpit, rosszabb esetben az éppen árnyékolt gyerekülés válik tocsogóssá, kiszárításuk pedig szinte reménytelen. Éppen ezért érdemes a lényegesen kulturáltabb, bár kétségtelenül költségesebb, egyéb alternatívák között keresgélni, mint amilyen az ablakra tapasztható – cicafejes vagy egyéb – napellenző vagy roló és a hátsó rész fóliázása. Előbbiek hátránya, hogy csak egy bizonyos területet takarnak, így a felmelegedés ellen nem nyújtanak védelmet, míg az utóbbi pár tízezer forintos vételára lehet elrémisztő. Azt azonban érdemes átgondolni, hogy a fólia a csomag- és utastérben felejtett dolgokat is elrejti a kíváncsiskodó tekintetek elől és rendelhető akár betörésgátló formában is, mely egy ütközésnél is komoly plusz védelmet jelenthet a család szeme fényének. Alapvető javaslat, hogy a parkolóban felmelegedett járművet szellőztessük át azelőtt, mielőtt azzal elindulunk. Menet közbeni szellőztetést a gépjármű szellőző berendezésének segítségével javasolt elvégezni. Nagy sebesség mellett a lehúzott ablakok az emberi szervezetet megterhelik, a huzat hatásától az utasok feje, füle, nyaka megfájdulhat, ezért ennek alkalmazása kerülendő. Továbbá a lehúzott ablakkal történő közlekedés, fogyasztásnövekedést is eredményez. Ez utóbbi előállhat a csomagok nem megfelelő elhelyezése miatt is, így nem árt átgondolni a bepakolást. Az Autóklub ezzel kapcsolatban a következőket javasolja: „A kevésbé szükséges csomagokat pakoljuk alulra, a fontosabbakat, illetve amire hamarabb lesz szükség felülre. A bőrönd, táska kiválasztásáról és a bepakolásról bővebben itt olvashatnak. Figyeljünk a szállítandó dolgok elhelyezésekor és rögzítésekor a KRESZ szabályokra. Az adott szállítóeszközre vonatkozó előírásokat, súlyhatárokat mindig tartsuk be!” Ha már útra kész autó is, sofőr is, akkor már csak néhány dolgot kell figyelembe venni mielőtt nekivágunk a messziségnek.

 

A kevésbé tapasztalt autótúrázóknak még álljon itt néhány jótanács:

 

Célszerű megnézi a felkeresni kívánt városok honlapján a parkolási tudnivalókat

Parkolásnál elsődlegesen a KRESZ szabályokra kell figyelni. Mozgáskorlátozott parkolóhelyre ne álljon az, akinek arra nincsen engedélye.

Elterjedőben van, hogy kialakítanak családi parkolóhelyeket, melyeknek szélessége nagyobb a normál méretnél. Azonban a közlekedési kultúra ezt még nem tudja lekövetni, és erre a helyre is beállnak olyan járművel, melyben csak 1-2 fő utazik. Ezzel a 2-3-4 gyermeket szállító járműtulajdonosoktól veszik el a helyet.

Fontos, hogy úgy parkoljunk, hogy lehetőleg a kijelölt parkoló közepére álljon a jármű. Ezzel csökkenthetjük a más autóval történő összeérést, amikor az ajtók nyitódnak.

Nem vízszintes talajon történő parkolás esetén hagyjuk sebességben behúzott kézifék mellett a járművet. A kormányt javasolt elforgatni – jobb oldali közlekedés esetén – a jobb oldali padka felé. Ezzel megakadályozható a gépjármű elgurulása.

A gépjárműben, vagy annak tetején, hátulján szállított csomagok, egyéb felszerelések úgy legyenek rögzítve, hogy azokat minél nehezebben lehessen illetéktelen számára eltávolítani. Személyes iratokat, készpénzt, a jármű okmányait soha ne hagyjunk a leparkolt járműben.

     

      Tankoláskor sem mindig járhatunk el a hazai rutin szerint. Gondos körültekintést igényel az üzemanyag kiválasztása, hiszen külföldön más nevek, jelzések érvényesek, és esetleg más összetevők jellemezhetik az üzemanyagokat. Németországban például megszűnt a hagyományos 95-ös ólommentes benzin árusítása. Az E10 jelű, max. 10% bioetanolt tartalmazó benzin nem tankolható bármely autóba, súlyosan károsíthat bizonyos járműveket! A fellépő bizonytalanság miatt Németországban megnőtt a 98-as „super plus” benzin használata, mert sok autós nem kockáztat. Ilyen és további kérdésekre A Magyar Autóklub KLUBINFORM szolgálata hétfőtől péntekig 08.00-18.00 óra között tájékoztatást tud adni a 06-1-345-1777-es telefonszámon, és információ található a www.autoklub.hu Internet-címen, az Autósélet újságban valamint az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain országszerte, valamint az m1, m2, DUNA, DUNAWORLD Teletext 188-as oldalán. 

 

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Koffer tippek - Hogyan válasszunk megfelelő bőröndöt?

 Gondolta volna, hogy különböző típusú bőröndöt érdemes választani, ha autóval, vonattal vagy repülővel utazunk? Tudta, hogy a harsány színű bőröndök használata nemcsak egy divathóbort, hanem valódi gyakorlati előnyük is van? Cikkünkben szakember segítségével adunk hasznos tanácsokat a tökéletes utazótáska kiválasztásához! 

Tovább

Külföldre autóval – praktikus tanácsok nem csak kezdőknek

 Bár itthon már vége a nyárnak, tőlünk délebbre még gyakran kúszik harminc fok fölé a hőmérő higanyszála. Ezért sokan döntenek úgy, hogy – a tömeget elkerülve – az utószezonban autóznak a mediterrán térségbe. Cikkünkben az ő számukra gyűjtöttünk csokorba néhány praktikus tanácsot az Autóklub segítségével.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Görögország

Kék és fehér – ez a csodálatos Görögország
 
A Földközi-tenger hűsítő, kristálytiszta vize, fehér-kékben pompázó házak és a görög konyha utánozhatatlan ízei. Ezek az első dolgok, amik eszünkbe jutnak, ha az európai kultúra bölcsőjére, Görögországra gondolunk. A helyi emberek mindig őszinte mosollyal és túláradó vendégszeretettel fogadják a hozzájuk látogatókat. Minden sarkon valamilyen ókorból maradt, felbecsülhetetlen értékű műemlékbe botlunk, miközben a bouzuki hangja belengi az utcákat. A nyaralóknak főszezonban igen könnyű... Görögország

Egészségügyi információk országok szerint