Praktikus tanácsok hajósoknak


Sokunkat vonz a tenger. Magyarok ezrei özönlenek a környező országok tengerpartjaira, és sokan közülük ennél is tovább mennek: vízre szállnak.

Praktikus tanácsaink nekik szólnak.

 

Ma már gyakorlatilag bárki benevezhet kisebb-nagyobb hajóutakra, vagy akár saját vitorlást is bérelhet. Még a vezetői engedélyt is meg lehet szerezni 2-3 nap alatt, ha mindenképpen mi magunk szeretnénk uralni a hullámokat, de ha nem vagyunk ennyire bátrak, akár kapitányt is fogadhatunk az útra. A hajón azonban egy teljesen más életformához kell alkalmazkodnunk, amire érdemes előre, még az utazás előtt felkészülni.

 

Először talán mindenkinek a tengeribetegség jut eszébe. Ennek tünete a sápadtság, verejtékezés, émelygés, hányás, esetleg felpuffadás, szapora levegővétel, fejfájás, letargia, álmosság. Megelőzi, vagy enyhíti a tüneteket, ha óvakodunk a túlzott alkoholfogyasztástól és a dohányzástól. A hajó középső része stabilabb, kevésbé himbálódzik, ezért ha a kellemetlen tüneteket észleljük, tartózkodjunk a hajó ezen részén, és próbáljuk meg tekintetünket a látóhatáron, vagy valamilyen stabil külső ponton tartani. Két-három nap alatt a szervezet alkalmazkodik a hajó mozgásához, azonban az emberek kis százaléka erre képtelen. Számos gyógyszert ajánlanak az állandó mozgás, hullámzás okozta rosszullét enyhítésére, ezekkel is érdemes lehet megpróbálkozni. Fontos tudni, hogy az összes rosszullét elleni gyógyszer az idegrendszerre hat, ezért nem szabad mellette alkoholt fogyasztani, vagy veszélyes berendezést működtetni. Fel kell készülni arra is, hogy a szélnek és a víznek erős hűtő hatása miatt, az UV sugárzás észrevétlenül okozhat komoly égési sérüléseket. Mindig magas faktorú napozószereket használjunk.

 

hajózás

Sokan egybekötik a kellemest a hasznossal: azon kívül, hogy a tengeri herkentyűk vadászata nagyon izgalmas elfoglaltság, maga az elkészítés, majd a saját zsákmány elfogyasztása is rendkívül élvezetes lehet. Ráadásul a helyi halászok sokszor kint a nyílt vízen ajánlják fel a friss árut közvetlenül a hajós turistáknak. Tudnunk kell azonban, hogy ezek az állatok közvetíthetnek bizonyos fertőzéseket.

Ezek közül a leggyakoribb a hepatitis A, ami ellen még az utazás előtt beszerzett oltásokkal védekezhetünk.

 

Talán néhányan meglepőnek tartják, de úgy gondoljuk, hogy fontos megemlíteni az alkalmi kapcsolatok egészségügyi kockázatát is. Egy nyaraláson az egyébként is felszabadult, a hétköznapok monotóniáját hátrahagyott ember nyitottabbá válik ezen a téren is. Az alkalmai kapcsolatok néhány könnyebben gyógyítható nemi betegség veszélyével és a HIV/AIDS fertőzés kockázatával is járhatnak. Szexuális kapcsolat során, a nyálkahártyán keletkezett apró sérüléseken keresztül jutnak be a kórokozók, melyek a fertőzött partner nemi váladékában, óriási mennyiségben találhatók. A veszélyesebb betegségek között említhetjük a szexuális úton terjedő hepatitis B-t, vagy a humán papilloma vírust (HPV) is, mely a méhnyakrák kialakulásáért felel. Szerencsére ma már mindkét fertőzés kivédhető védőoltás segítségével.

 

Egy hajóút igen nagy fizikai igénybevételt jelenthet, ezért induláskor minden utasnak egészségesnek kell lennie, és megfelelő állóképességgel kell rendelkeznie. Minden hirtelen fellépő betegség komoly problémát jelent távol a partoktól. Krónikus betegségben szenvedők csak alapos kivizsgálás után, stabil állapotban induljanak el. Ha rendszeresen szedünk gyógyszereket, vigyük magunkkal a megszokottakat, akár többszörös adagban is. Érdemes úti patika csomagot is összekészíteni, és magunkkal vinni. Végül egy aranyszabály, minden utazónak: soha ne utazzunk egészségbiztosítás nélkül!Kiemelt témák

Hasonló hírek

Így étkezzünk kánikulában következmények nélkül – óvatosan a helyi konyhával!

 Egy-egy külföldi vakáció helyszínéül a legtöbben a mediterrán vagy trópusi területeket választják. Ezekben az országokban – időszaktól függően – extrém melegre is számítani kell. A forró napok egyrészről megviselik a szervezetünket - így nem mindegy, hogy milyen ételeket, italokat fogyasztunk -, másrészről előtérbe kerülnek azok a típusú megbetegedések is, amelyek a nem megfelelően tárolt és hűtött élelmiszerektől származhatnak. Egy hasmenés...

Tovább

Vigyázzunk a kutyákkal! – a veszettség megelőzéséről

 A kutyák rendszeres védőoltása lehet a kulcsa a veszettség megállításának – közölte az Egészségügyi Világszervezet szeptember végén a veszettség világnapján. A veszettség több, mint 60 000 ember halálát okozza évente, többnyire gyermekekét.    

Tovább

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Egzotikus utazás

Egzotikus utazás

Az egzotikus utazási szezonban gyönyörű homokos partok, forró, napsütéses idő, különleges kultúrák és érdekes tájak várják az utazókat. Ugyanakkor a legszebb, legkedveltebb trópusi úti célpontok a fejlődő világ országaiban helyezkednek el, ahol az európai normáktól eltérő higiénés viszonyokkal találkozhatunk.

Egzotikus utazás

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Időjárás - Horvátország


szerda

Felhős

-

csütörtök

Felhős

-

péntek

Felhős

-

szombat

Felhős

-