Aktuális

A Külügyminisztérium figyelmeztette a Thaiföldre utazókat

2014-01-23


Szerző: Gódor Kitti


 A hazai konzuli szolgálat fokozott óvatosságra inttette a Thaiföldre utazókat. Bár a figyelmeztetés eddig csak Bangkok városára terjedt ki, érdemes akkor is körültekintőnek lennünk, ha például Pattaya vagy Phuket az úti cél, ugyanis Thaiföld bármely térségét kizárólag a bangkoki repülőtér érintésével érhetjük el.

 Az eddigi békés megmozdulások erőszakos tüntetésekbe csaptak át Bangkokban, ezért a Magyar Konzuli Szolgálat figyelmeztette a hazai utazókat: „Feltétlenül kerüljék el a politikai színezetű tömegmegmozdulásokat!” – olvasható a Külügyminisztérium honlapján. Bár a turisták által közkedvelt úti célokra még nem adtak ki jelzést, érdemes folyamatosan tájékozódni, hiszen minden repülőjárat a fővárosi reptérre fut be, így előfordulhat, hogy bár úti célunk felkelésektől mentes, a reptér környékén mégis zavargásokba ütközhetünk. Sajnos az összetűzéseknek már halálos áldozatai is vannak, így a kormány felhívta a figyelmet, hogy este 10 és hajnali 5 óra között senki se hagyja el a szállását. „A Bangkokban tartózkodók, ha nem biztosak abban, hogy úti céljuk közelében nincs demonstráció, inkább ne induljanak útnak. Amennyiben akaratlanul egy politikai demonstráció közelébe kerülnek, a lehető leggyorsabban hagyják el a helyszínt.” – informál Külügyminisztérium honlapja.

 

Utazásunk előtt nemcsak a demonstrációkkal kapcsolatban tanácsos tájékozódnunk! Az egészségügyi felkészülés ugyanolyan lényeges, hiszen nincs annál rosszabb, mikor nyaralásunkat egy nem várt betegség keseríti meg, de akkor sem vagyunk jobb helyzetben, ha hazaérkezésünk után kell hetekig az ágyat nyomnunk. A délkelet-ázsiai térségbe utazók több potenciális veszélyre is számíthatnak a fertőzések tekintetében, ilyen többek között a malária, a dengue láz, a Hepatitis A és B illetve  a hastífusz is. Thaiföld esetében mindenképpen ajánlatos beoltatni magunkat hepatitis A és B elleni vakcinával, hastífusz elleni oltóanyaggal, ezenkívül a szakemberek a diftéria-tetanusz, a veszettség, valamint a Poliomyelitis elleni védőoltásfelvételét is javasolják.

 

A fenti előkészületek megtételével biztonságban tudhatjuk családunkat és saját magunkat is, így vakációnk valóban pihentető és gondtalan lehet. 

 

 

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Kiderítették mi okozza jetlag jelenséget

 Az Oxfordi Egyetem kutatói úgy vélik, kiderítették, miért is tart olyan sokáig, míg egy hosszabb utazást követően szervezetünk alkalmazkodik az új időzónához. Azt állítják, megtalálták azokat a „molekuláris fékeket”, amelyek az ún. „jetlag”-et okozzák.  

Tovább

Utazásra nem javasolt országok – Mit kockáztatunk az utazással?

 Néhány hete a Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt országok és térségek közé sorolta Egyiptomot. Ezzel a biztonsági kategóriával számos desztináció esetén számolnunk kell. (A teljes lista itt található.) Nagyon fontos, hogy azok az utazók, akik a felsorolt országok valamelyikébe tervezik pihenésüket, tisztában legyenek a rájuk vonatkozó útlemondási és biztosítási tudnivalókkal.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Thaiföld

Thaiföld Malájziával, Burmával, Laosszal és Kambodzsával határos. Az ország négy fő részre tagolt: a Chao Phraya folyó termékeny, középső síkságai; a 300 méter magas északkeleti fennsík szegényebb régiója; észak-Thaiföld termékeny völgyei és hegyei; és a déli félsziget esőerdei. A legmagasabb hegycsúcs a Chiang Mai provinciában található 2596 m magas Doi Inthanon.

Az ország területének negyedét monszun- és esőerdők borítják, de rengeteg gyümölcs-, bambusz- és trópusi keményfa is nő Thaiföldön. 66 nemzeti parkja és 32... Thaiföld

Egészségügyi információk országok szerint