Thaiföld - Történelem

Thaiföldön több történelmi látnivaló van, mint bármely másik dél-kelet-ázsiai országban, így ez a tökéletes hely azok számára, akik romok, templomok és elhagyott városok iránt érdeklődnek. Azoknak, akik csupán nyaralásra vágynak, Thaiföld szigetei és strandjai szintén magát a mennyországot jelenthetik. A városi örömöket kedvelőknek pedig a metropolisz Bangkok az ajánlott úticél.

 

Fotó: Christian Ferrari - http://christian-ferrari.blogspot.com/

 

Thaiföld egyébként is ideális úticél, hiszen hatékony közlekedéssel, olcsó szállásokkal és ízletes nemzeti konyhával rendelkezik. A thai emberek pedig híresek az idegenekkel szemben kinyilvánított barátságosságukról és vendégszeretetükről.

 

A legkorábbi civilizációról Thaiföldön úgy hiszik, hogy a Mon törzsek voltak középső

Thaiföldön, akik a buddhista kultúrát az Indiai Szubkontinensről magukkal hozták. A 12. században ez a kultúra találkozott a keletről származó Khmer, az északról jövő szumátriai Srivijaya, valamint a thaiföldi Nan Chao tartomány kultúrájával, amely valahonnan Dél-Kínából származik. A thai hercegek az első sziámi államot Sukhothai városban, valamint a Chiang Mai és Ayuthaya városokban hozták létre.

A burmaiak betörtek Sziámba a 16. és 18. században, elfoglalva Chiang Mai várost és lerombolva Ayuthaya várost. A thaiak kiűzték a burmaiakat és a fővárost Thonbori városba költöztették. 1782-ben a jelenlegi Chakri dinasztiát I. Rama király alapította és a főváros a folyón keresztül Bangkokba települt át.

A 19. században Sziám úgy maradt független, hogy kijátszotta egymás ellen az európai hatalmakat. 1932-ben egy békés puccs az országot alkotmányos monarchiává változtatta át, és 1939-ben Sziám neve átváltozott Thaiföldé. A II. Világháború alatt a thai kormány megengedte a japán csapatoknak, hogy elfoglalhassák Thaiföldet. A háború után Thaiföldet katonák vezették, és több mint 20 puccs és ellenpuccs után jött létre a törékeny demokrácia. Az 1979. évi demokratikus választásokat a stabilitás és fellendülés egy hosszú időszaka követte, ahogy a hatalom a katonáktól a gazdasági elit kezébe jutott.

1991 februárjában egy katonai puccs leváltotta a Chatichai kormányt, de az 1992. májusi véres tüntetések egy polgári kormány létrejöttét eredményezték, Chuan Leekpai vezetésével. Ez a koalíciós kormány 1995-ben megbukott egy földreform botrány miatt, de a következő Banharn Silpa-archa miniszterelnök vezetése sem volt sokkal jobb. A thai sajtó által ?sétáló bankkártyának nevezett miniszterelnök csak egy évet töltött hivatalában a korrupciós botrányok kipattanásáig. A korábbi tábornok és egykori miniszterelnök Chavalit Yongchaiyudh 1997 végéig vezette a kétséges koalíciót, amikor a veterán pragmatista politikus, Chuan Leekpai, vette át a hatalmat. A thai cinikus mondás azt mondja, hogy a vezetőcserék ellenére a dolgok semmit sem változtak. A széleskörű szavazatvásárlás és a beágyazódott korrupció a demokráciát viccé tette, és amíg nem igazolódik Thaiföld igénye a demokrácia iránt, a politikai stabilitás ingatag marad. 1997-ben a thai valuta jelentősen leértékelődött, magával rántva a gazdaságot (és sok más délkelet-ázsiai ország gazdaságát). Augusztusban a Nemzetközi Valutaalap mentőintézkedések csomagját léptette életbe, amely noha drámaian lelassította Thaiföld gazdasági növekedését, és a legszegényebbeket érintette a legsúlyosabban, úgy tűnik megfordította a dolgokat 1998 elejére.

 

Ünnepek, rendezvények:

Sok ünnepet a buddhista és brahma rituálékkal kötnek össze, amelyek a holdújévi naptárt követik. Az újév a Songkran (április közepén). A rizs termesztése és aratása sok ünnepet alakított ki: ilyen a rakétafesztivál (májusban az ország északkeleti részén tartják, ekkor az új rizsszezon tiszteletére esot kérnek: bambusz és lopor keverékét szórják az ég felé), és a vegetáriánus fesztivál (késő szeptember-kora október, a kínai buddhisták kilenc napig csak vegetáriánus ételt esznek).

 Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Az utazás káros hatásai a fogakra (és a megoldásuk)

Legyen szó akár üzleti ügyekről, akár nyaralásokról, az utazások során hajlamosak vagyunk elhanyagolni szájhigiéniánkat, ami különféle kellemetlen egészségügyi problémákat eredményezhet. Amennyiben ön is utazni készül, az alábbi rövid útmutatóból megtudhatja, hogy milyen fog- és szájápolási gondok merülhetnek fel egy út során, és hogy mit tehet ezek ellen!

Tovább

Lélegzetelállító városok, amelyeket télen látnod kell

Vajon lehetséges télen csak otthon ülni, takaróba burkolózni és várni a kikeletet? Természetesen nem. Emberek milliói a világ minden tájáról már beleszerettek a téli turizmus varázsába, amin nincs is mit csodálkozni. Attrakciókban, projektekben nincs is hiány. Hova menjünk télen, mit csináljunk, mit nézzünk meg? Ötletcsomagot mutatunk be, és garantáljuk, hogy mindenki talál magának valót!

Téli látnivalók

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Thaiföld

Thaiföld Malájziával, Burmával, Laosszal és Kambodzsával határos. Az ország négy fő részre tagolt: a Chao Phraya folyó termékeny, középső síkságai; a 300 méter magas északkeleti fennsík szegényebb régiója; észak-Thaiföld termékeny völgyei és hegyei; és a déli félsziget esőerdei. A legmagasabb hegycsúcs a Chiang Mai provinciában található 2596 m magas Doi Inthanon.

Az ország területének negyedét monszun- és esőerdők borítják, de rengeteg gyümölcs-, bambusz- és trópusi keményfa is nő Thaiföldön. 66 nemzeti parkja és 32... Thaiföld